15 Mayıs 2009 Cuma

KULÜP YÖNETİMİNDE AKILLI TİCARET DEVRİ



Geçen gün Ali'nin blogunda okumuştum haberi. Haftasonu oynanacak Konyaspor-Eskişehirspor maçı alt tarafı epey yakından ilgilendirecek bir maç. Konyaspor taraftarına tüm biletler 2 TL. Eskişehirspor taraftarı için ayrılacak 1100 küsür biletin fiyatı ise 50 TL!

Bu konuyu geçen yılki PFDK kararlarını takip ederken farketmiştim. Geçen yıl ceza standardı 1.000 TL civarındaydı. Yani fahiş fiyatla bilet satan takımlar bu parayı çok güzel geri alıyorlardı zaten. Olan o parayı vermek zorundaki rakip taraftarlara oluyor kısaca.

Biraz daha derine inip Konyaspor'un bu yıl daha önce neler yaptığını araştırdım. Ortaya epey kârlı bir tablo geçti. Futbolun içine ekonominin böylesine girdiği bir dönemde, Konyaspor yönetimini bu karlı işlem için kutlamayacağız tabi ki. Ama bir şeyler belki düzelir diye bulduklarımızı ortaya koyalım.

Bu sezon Konyaspor bu hareketi için 2 kez cezalandırılmış. Aralık ayında evlerinde oynadıkları Bursaspor maçında, Konyaspor biletleri 2 ila 5 TL arasındayken, Bursaspor taraftarına bilet 15 TL'den satılmış. Bu durum karşısında PFDK Konyaspor'a 5.000 TL para cezası vermiş. Konyaspor stadı 22500 kişilik. Rakibe ayrılan yer de 1125 kişi. Eğer biletlerin tümü satıldıysa Konyaspor 17000 TL civarı para kazandı. 5.000 TL'si TFF'ye gitti. Kar, 12.000 TL!

İkinci uygulama ise iki hafta önceki Kocaelispor maçından önce görüldü. Bu maçta Konyaspor taraftarına biletler 3 TL'den satılırken, Kocaelispor taraftarları bilet için 20 TL ödediler. Yine bu maçta da eğer Kocaelispor tribünü hıncahınç dolduysa, Konyaspor kasasına 22.500 TL girdi. Tabi PFDK'da bu vurgundan payını aldı, Konyaspor'a 7.500 TL ceza kesti. Kar 15.000 TL!

İki durumda da rakip tribünün tıklım tıklım dolduğunu varsayıyoruz. Ancak bir de işin öbür tarafı var. Konyaspor yönetiminin bu fiyat politikasını uygularken hedefi, rakip tribünü boş bırakmak. Böyle kritik maçlarda rakip tribünün boş kalması elbette ki lehlerine. Zaten farkedilebileceği gibi bu fiyatlar genelde tribünü sağlam rakiplere karşı yapılmış: Bursa-Kocaeli-Eskişehir. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray maçlarında kendi tribünlerinin de bilet fiyatları yüksek olduğu için buna gerek duyulmamış.

Bunu sadece Konyaspor yapmıyor tabi ki. Bu sezona dair Google yardımıyla bulduğum akıllı takımlar şöyle:

Malatyaspor-Diyarbakırspor, 5.000 TL ceza
Sivasspor-Beşiktaş, 7.500 TL ceza (13.140 TL gelir ihtimali)
Gebze-Darıca GB, 5.000 TL ceza
Gebze-Sarıyer, 5.000 TL ceza
Gaziosmanpaşa-Bozüyük, 5.000 TL ceza
Pursaklar-Aksarayspor, 5.000 TL ceza

Görüldüğü gibi, cezanın kulüplerin ligleri, ya da tribün kapasiteleriyle bir bağlantısı yok. İşin kitabında ne yazıyorsa, o uygulanıyor. Herhangi bir yorum yok. Bu ceza, 3. ligdeki bir takım için gerçekten ciddi bir rakam olarak ortaya çıkarken, bazı takımlar için kardan zarar manasına geliyor.

Bu kadar eleştirdik, önerimizi de söyleyelim bari. Yapılacak olan şey çok net aslında. Her kulübün tribün kapasitesini TFF'ye bildirdiğini biliyoruz. Farklı fiyat uygulamasında verilecek ceza da çok açık ve net olmalı. Rakip takıma uygulanan bilet fiyatının iki katı x Rakip takıma ayrılan tribün kapasitesi. Böyle bir uygulamada kulüpler ciddi bir tehditle karşı karşıya kalacaklarından bu yolu tercih etmeyeceklerdir. Ayrıca, bu uygulamayla zarar ettirilen taraftarlar için de bir çözüm yolu düşünülmelidir. Örneğin cezanın bir kısmı mağdur olan takımın şehrindeki bir spor tesisinin iyileştirilmesine harcanarak, en azından taraftarların kendilerine dönük bir fayda sağladığı bilinci yerleştirilebilir.

İkinci önerim ise, maçtan günler öncesinde belli olan bu duruma anlık çare düşünülmesi. Yani birkaç gündür tüm gazetelerde Konyaspor-Eskişehirspor maçı bilet fiyatlarını görüyoruz. TFF, bu duruma çare olmak adına, Konyaspor kulübüne ciddi bir uyarı geçse, bunun düzeltileceğini de tahmin edebiliriz. Sonradan ceza yerine, önceden uyarı da bu konuda çare olarak düşünülmelidir.

by tunchay

5 yorum:

mcD dedi ki...

Bizim maçta fiyatları 60liraya çıkardıklarında şöyle birşey yapmıştım,yazıya cuk oturmuş ; http://img29.imageshack.us/img29/4996/konyasporcopy.jpg

Gala's dedi ki...

bu ticaret değil düpedüz soygunculuk.burada demiştim.

http://armaninpesindeyiz.blogspot.com/2009/05/bilet-fiyatlar.html

oguzmania dedi ki...

Konyalı bir sporsever olarak altına imza atabileceğim bir yazı, itiraz edebileceğim tek nokta kullanılan fotoğraftaki isimlerin bu ahlaksızca davranışla uzaktan yakından alakalarının olmaması.

http://www.memleket.com.tr/images/news/24804.jpg bu fotoğraf daha makbuldur.

omer26 dedi ki...

Maç bileti 50 TL olarak açıklandığında yazdığım yazı:

http://esesim.blogspot.com/2009/05/konyaspor-yonetimi.html

Konya tarafından 4000 civarında bilet aldıktan sonra yönetimin bilet fiyatlarını 20 TL'ye çekmesi sonucunda yazdığım yazı:

http://esesim.blogspot.com/2009/05/biletli-ekmek.html

Semt Aşığı dedi ki...

Şimdi bakıyorumda Konya süper ligde eski şehirde öyle
biz 2. ligde her maça 10 tl verdik.