15 Mayıs 2009 Cuma

MODERN FUTBOLUN KRİTİK TEKNİK DİREKTÖR HAMLELERİ 4/10: HELMUT SCHÖN - JUPP DERWALL



Bu hamle aslında pek modern futboldan sayılmaz ama o kadar çarpıcı bir örnek ki listeye almadan edemedik. Üstelik son zamanlarda Dünya Futbolu’nda çok fazla konuşulan kulübedeki ikinci adamla ilgili de bir fikir verecektir.

Yıl 1976. Federal Almanya bir önceki Avrupa Şampiyonu unvanı ile Yugoslavya’da düzenlenen turnuvaya katıldığında takımın başında efsanevi Helmut Schön ve yardımcı koltuğunda da Jupp Derwall oturmaktadır. Almanların yarı finaldeki rakibi ev sahibi Yugoslavya’dır. Almanlar maça çok kötü başlar ve ev sahibi daha 32. dakikada 2-0 öne geçer.Helmut Schön Yugoslavya’nın oyundaki üstünlüğünü giderek artırmasını durduracak tek şeyin bir oyuncu değişikliği olduğunu düşünmektedir ama kimi oyuna sokacağını bir türlü bilemez. En sonunda yardımcısı ve sonranın efsane hocası Jupp Derwall Schön’e “Dieter Müller’i niye aldık ki biz” diye sorar. Dieter Müller Derwall’in deyimiyle o sıralar FC Köln forması ile bir çok gol atmıştır ama milli takım deneyimi hiç olmayan bir acemidir. Helmut Schön yardımcısından gelen bu yıldırım tüyo ile yerinden fırlar, bir kaç dakika içinde Dieter Müller’i oyuna sokar.Müller oyuna girdiğinde dakikalar 79’u göstermektedir.

Dieter Müller kalan 11 dakika içinde 2 gol atar. Maçı uzatmaya götürür. Uzatmada bir gol daha atar. Maçı Almanya 4-2 kazanır. Finale yükselir. Maçtan sonra kendisine ilgili değişikliği soran gazetecilere Schön, “Dieter Müller’i oyuna sokmamı Jupp Derwall söyledi” diye açıklamada bulunur. Derwall daha sonra otobiyografisinde bu anla ilgili “benim için son derece duygu yüklü ve gurur verici bir an” olarak bahsedecektir.

O olayın kahramanlarından Schön ve Derwall bugün artık hayatta değiller. Dieter Müller ise o turnuvanın gol kralı olduktan sonra toplamda Batı Almanya formasını sadece 12 kere giyebildi. Bugün Kickers Offenbach takımının başkanlığını yürütüyor.

Asist...Bire bir çevirisi yardımcı olmak aslında. Assitant Manager de normal olarak “yardımcı teknik direktör” oluyor. Dolayısıyla yardımsa aradığınız işte kralı. Neden Derwall bir sonraki Avrupa Şampiyonası’nda (1980) panzerlerle kupayı kaldırmış ve Modern Türk Futbolu’nun babası olmuştur işte cevabı.

1 yorum:

alchoburn dedi ki...

Rahat içinde uyusun, büyük adam Derwall. Hala hakkındaki anektodları, gazete küpürlerini okudukça "Vay be!" derim. Zamanında Galatasaray dergisinde çıkmış bir röportajı da vardı ayrıca, sanırım alıntıydı ama...

Galatasaray'a modern tesis kurulumundan veya Avrupai futbol anlayışından çok daha fazlasını vermiştir aslında. Galatasaray adıyla umut sözcüklerini yanyana koymuştur. İnancı geri sağlamıştır.