13 Mayıs 2009 Çarşamba

PAUL LE GUEN HAKKINDA...


Paul Le Guen, teknik direktörlük kabiliyetleri, Lyon günleri dışında hep tartışılan bir isim oldu. Paris Saint Germain'de başarılı sayılabilecek bir dönem geçirmiş olmasına rağmen, PSG başkanı Sébastien Bazin, sezon sonunda sözleşmesi bitecek olan hocayla yeni sezonda yola devam etmeme kararı aldı. PSG, o günden bu yana yeni teknik direktör arayışlarını sürdürüyor. Le Guen ise konu hakkında konuşmayarak, doğru olanı yapmış görünüyor. Sonuçta, Lyon ile sürdürdükleri bir 3. lük yarışı var ve şu anda bu mücadeleye odaklanmaları gerekiyor.

Le Guen'in teknik direktörlüğünü değerlendirirken, Lyon günlerini ayrı değerlendirmek gerekiyor. Arka arkaya kazanılan 3 şampiyonluk var ortada. Fransa'da Lyon'un yakaladığı serinin en önemli taşları Le Guen, Lyon'un başındayken konulmuş. Ama tabi Lyon'un sistematik yapılanması içinde Le Guen sadece dişlinin bir parçasıydı. Lyon'un bu noktalara gelmesinde bir çok bileşen etkili oldu.

Paul Le Guen, futbolculuk kariyerinde sıkı bir defans oyuncusuydu. Nantes'tan sonra geldiği Paris Saint Germain'de 7 yıl geçirmiş ve futbolculuk kariyerinin en parlak günlerini başkent ekibinde geçirmişti. Futbolu PSG'de bıraktı ve futbolu bırakır bırakmaz da teknik direktörlüğe başladı. 1998 sezonunun sonunda PSG formasını üzerinden çıkarmasıyla, Rennes takımının antrenörlük koltuğuna oturan Le Guen, Rennes takımında geçirdiği üç senede (1998-2001) vasat bir performans çizdi. Takımın başında çıktığı 102 maçın 44'ünü kazandı, 38'ini kaybetti, 20'sinde de berabere kaldı.

Le Guen, Rennes takımında adı duyulmamış oyuncuları keşfederek, onları piyasaya sürdü. Shabani Nonda ve El Hadji Diouf, Le Guen'in Rennes'in başındayken keşfettiği ve sonrasında da parlattığı oyuncular oldu.

2001 yılında Rennes yönetimi tarafından görevinden alınan Le Guen, ardından 1 sezon boyunca herhangi bir takım çalıştırmadı. 2002 sezonunda kimsenin beklemediği bir isim olarak, Lyon'un başına getirildi. Lyon başkanı Jean Michel Aulas onu 2001/02 sezonunda takımı şampiyon yapan Jacques Santini'nin yerine getirme cesaretini gösterdi.Teknik direktörlük kariyerinin henüz başında olan Le Guen, büyük bir sorumluluk almıştı. Le Guen'in aldığı sorumluluktan fazlasını ise başkan Aulas almıştı. Lyon tam da bu noktadan itibaren geri adım atabilirdi...

P. Le Guen'in Lyon'daki ilk günleri tam da birçok kişinin beklediği gibi oldu. Le Guen yönetimindeki Lyon, ligde ilk 9 maçta sadece 3 galibiyet aldı. Ligin 10. haftasında Lyon, Le Guen'in eski takımı Rennes deplasmanından itibaren yön değiştirdi. Kazanmaya başlayan takım, ligin sonuna doğru yakaladığı ritimle üstüste 2. şampiyonluğunu kazandı.

Sonraki iki yıl boyunca da Le Guen şampiyon takımın teknik direktörüydü. Le Guen döneminde Avrupa kupalarında da ivme kazanan Lyon, Şampiyonlar liginin korkulan takımlarından biri oldu ve çeyrek finalde oynama başarısı gösterdi. 9 Mayıs 2005'te kulüpten ayrılmaya karar vermesinin üzerinden bir gün geçmesinin ardından Lyon üstüste 4. şampiyonluğunu kutlamıştı.

Lyon'da onun yerine getirilen isim Gérard Houllier oldu. Le Guen'in Lyon sonrası Avrupa'nın büyük bir kulübünün başına geçmesi bekleniyordu. Ama o yine 1 yıl kadar dinlenmeyi tercih etti.

2006-2007 sezonun başında sürpriz bir şekilde Rangers'ın başına geçti. Herkes Rangers'da çok başarılı olacağını tahmin ediyordu. Ancak senaryo beklenen tam tersine yürüdü. Paul Le Guen, kötü başladığı Rangers kariyerini, kötü bitirdi. Takımın başında yaklaşık 6 ay kaldı ve Barry Ferguson gibi takımın simge oyuncularından biriyle problemler yaşadı. 4 Ocak 2007 tarihinde Rangers başkanı David Murray, Le Guen'in görevine son verdi. Ama bu sıradan bir antrenör gönderme meselesi değildi. Le Guen, İskoç kulübünün tarihinde en erken gönderilen teknik direktör olmuştu. Rangers tarihinde o güne kadar sezonu tamamlayamayan hiçbir hoca olmamıştı, bu durum Rangers kulübünün kültürüne dahi tersti.

Rangers sonrası, bu kez dinlenmeden 15 Ocak 2007′de şu an Rennes’i çalıştıran Guy Lacombe’nin yerine PSG’de teknik direktörlük görevine getirilmişti. PSG o sıralar ligde 17 sıradaydı ve sezon sonunda düşme ihtimali gayet yüksekti. Fransız hoca o sezon düşme hattındaki PSG’yi ligde tutmayı başarmıştı. O sezonu 15. sırada bitiren PSG, bir sonraki sezon Le Guen yönetiminde yine düşmeme mücadelesi vermiş ve ligi 16. sırada bitirmişti. Ancak PSG geçen sezon düşmeme mücadelesi vermesine rağmen, Lig kupasını kazanmış ve Fransa kupasında da finalde Lyon’a kaybetmişti. Bu sezon ise uzun süre şampiyonluk yarışı içinde kalan PSG, Mart ayında yaşadığı düşüşle zirveden kopmuştu.

Gelinen noktada, PSG yönetimi gelecek sezondan itibaren yoluna Paul Le Guen ile devam etmeyeceğini açıkladı. Bunun en önemli sebeplerinden biri de PSG'deki ilginç kadro seçimleri ve şaşırtıcı oyuncu değişiklikleridir muhtemelen. Paul Le Guen için bardağın dolu tarafında; Lyon performansı var, bardağın boş tarafında ise Rangers performansı bulunuyor. PSG'deki günlerinde ise hem bardağın dolu tarafına, hem de boş tarafına katkıda bulundu. Le Guen gibi bir teknik direktör artık boşta ve gelecek dönemde, geçmişteki başarılarının tesadüf olmadığını kanıtlaması gerekiyor.

by LeFoot

***Yazının aslı

4 yorum:

Houston dedi ki...

konuyla alakasız:

http://www.flickr.com/photos/sa_steve/2905505875/

=)

AbSurDMaN dedi ki...

1 sene daha dinlenir heralde :)

varol döken dedi ki...

@le foot
fenerbahçe ye gelme ihtimali üzerine mi yazdın, o gelirken biz izmir'den dönüyorduk çünkü, ben de şu şarkıyı yazdım

burası kanarya
gelsen ne fark eder
kaç kurtar kendini
akıllıysan le guen

:)

LeFoot dedi ki...

@ varol döken

((: fenerbahçe'ye gelme ihtimali de, benim yazmamda etkili oldu açıkcası. ancak senin şarkın, kupa finali, yönetimin durumu ?!?
le guen'in gelebilme ihtimalini sevmedim birden... ya da brezilyalılara birde Fransız mı denesek 8)

bu muamma ağustos'a kadar devam eder artık. nihat özdemir'de sürekli açıklama yapar: "gelecek hafta açıklıyoruz yeni td'yi diye" sonrasını zaten biliyoruz...