7 Mayıs 2009 Perşembe

SAO PAULO YANIYOR

Hangi sezondu tam olarak hatırlamıyorum. Bir kaç yıl önce Ali Sami Yen'deki bir Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde (Boliç'in 83. dakikada attığı golle 2-2'ye gelen meşhur "20:45'te lideriz" fenomenini başlatan maç olabilir) Maç öncesi Galatasaray'lı taraftarlar önce sahaya bir dolu konfeti atmış, bunların bir çoğu sahaya yetişemeden tribünlerle çizgiler arasında reklam panolarının bulunduğu yere düşmüş, daha sonra da yakılan meşalelerin de akıbeti aynı olunca konfetiler alev almış ve stadyumda ufak çapta bir yangın vakası başgöstermişti. Bu sebeple de 10-15 dakika oyunun durduğunu ve yetkililerin müdahalesiyle birfelaketin başlamadan önlendiğini hatırlıyorum. Benzer olay Eredivisie'de geçtiğimiz sezonun 33. haftasındaki Groningen-Ajax maçında meydana geldi. "Yeşil Cehennem" lakaplı Euroborg'un kale arkası tribünlerinde çıkan yangın güçlükle bastırıldı ve tribünlerin önemli bölümü hasar gördü. Taraftarların kontrolü kaybetmesiyle çıkan yangını biliyorum da kulübün aldıkları şampiyonluğu kutlayayım derken, kupayı ateşe vermesini ilk defa görüyorum.

Hafta sonu Campeonato Paulista'nın finalinin ikinci ayağı için Corinthians ve Santos, Corinthians'ın Pacaembu Stadyumu'nda karşı karşıya geldiler. Hadiseyi aktarmadan önce bu şampiyona hakkında ufak bir bilgi verelim. Brezilya'nın ulusal bazdaki liginden sonra en prestijli organizasyonu Campeonato Paulista. Sao Paulo eyaleti takımları arasında düzenleniyor. Brezilya futbolundaki takımların hemen hemen hepsi ülkenin batı kıyısında ve önemli bir kısmı da bu eyalette olduğu için bu ligi ulusal ligden daha üstte gören bir çok otorite de var hatta. Zaten 1902'den beri düzenlenen çok köklü bir organizasyon. 20 takım katılıyor ve takımlar birbirleri ile Ocak-Nisan ayları arası tek devreli lig usülü ile 19 maç yapıyorlar. 19 maç sonunda ilk 4 sırayı alan takım play-off'a kalıyorlar. Lig birincisi dördüncü ile, lig ikincisi de üçüncü ile çift maçlı eleme oynuyorlar. Turun galipleri finalde şampiyon belirlemek içni karşı karşıya geliyor. Corinthians ilk maçı Santos deplasmanında 3-1 kazanmıştı. Kendi evlerinde aldıkları 1-1 beraberlik şampiyonluk içni yetti. Maç sonu sahaya bir platform kuruldu, futbolcular tek tek çağırılarak tanıtıldı, en sonunda da kupa 32 yaşındaki kaptan William Machado de Oliveira'nın ellerinde yükseldi. Yükseldi de tam bu anda ortamı şenlendirelim diyen kulüp yönetiminin yaptığı organizasyon az daha faciaya dönüşüyordu. Atılan havai fişeklerden birisi aynı anda sahaya saçılan konfetilere alev aldırınca ve alev almış parçalar da William'ın elinde yükselen kupanın üzerine düşünce, Campeonato Paulista Kebabı'nın köşesinden dönüldü. William ve arkadaşları alevi söndürmek içni biraz uğraştılar, tehlike geçti tabi ama 2009 Kupası hafiften isli oldu. Videosu burada.

Belirtelim Corinthians bu turnuvada 26 şampiyonlukla en fazla mutlu sona ulaşan takım. Tabi bu turnuva aynı zamanda Ronaldo'nun da (kariyerinde kaçıncı defa) geri dönüş yaptığı turnuva olacak. Ara transferde Avrupa'ya dönecek mi göreceğiz.

5 yorum:

AbSurDMaN dedi ki...

Kaptan göz göre göre yanıyormuş valla bildiğin ipten dönmüş. Allah'ın sevdiği kulu olsa gerek hem kupa kazan hem bu yangından kurtul :)

mondo trasho dedi ki...

sanırım bahsettiğiniz o meşhur maç 0-0'lık gs-fb maçı idi.
lucescu'nun ilk senesi.

kutay dedi ki...

evet mondo trasho'nun dediği maçtır..
ekim 2000..
yürüyedur'un "bu maçtan sonra türkiye'de mesale yakmaya çalışanlar oldu" isimli "welcome to the jungle" arka sesli videosu vardır hatta.

alperensaylar dedi ki...

bir de 98-99 sezonunda fb-gs maçında stadyumda şov yapıcaz diye maratonu yakıyorlardı, hiç unutmam:)

Adsız dedi ki...

yürüyedur hakkında bilginiz var mı?kimdirler ,nedirler ,ne değillerdir yazarsanız sevinirim.