19 Mayıs 2009 Salı

SON KAVGA

Dün Rotterdam'da tanıtımı yapıldı yandaki DVD'nin. Pierre Van Hooijdonk'un futbol kariyerini anlatan "Het Laatste Gevecht" (Son Kavga) Hollanda dükkanlarında satışa sürüldü. Daha önce Ronald Koeman ile ilgili de benzer bir çalışma yapan belgeselci Emile Schelvis bu sefer Pi-Air'in hayatını konu alan 80 dakikalık bir çalışmaya imza attı. Tanıtıma Feyenoord'un yeni teknik direktörü ve kendisine yardımcı hocalık teklif edip "hayır" cevabını alan Mario Been ve Rotterdam belediye başkanı Ahmed Aboutaleb başta olmak üzere bir çok gazeteci ve futbol dünyasından isim katıldı. İnternet üzerinden posta masrafları hariç 19 euro civarı bir rakama satın alınabiliyor. Belgesel aşağı yukarı tam 7 yıl önce De Kuip'te UEFA Kupası'nı kazanan Feyenoord'un, finalde 3-2 kazandığı Borussia Dortmund maçında 2 gol atan Pierre Van Hooijdonk'a bir jest olarak Maayıs ayı içerisinde UEFA Kupası finalinden 1 gün önce piyasada. Hollanda'da birçok internet sitesi ve gazete olaya önemli yer ayırdılar.

Van Hooijdonk'un annesi Corrie, kocası Jan ile tanıştığında Fas'lı bir erkekle beraberliği sonucu Van Hooijdonk'a hamiledir. Çift evlendikten sonra Pierre dünyaya gelir, annesi ona büyüdüğünde biyolojik babasının kim olduğunu sorma ve öğrenme serbestisi tanır ama o bunu hiç merak etmez ve sormaz. Bu yüzden de Van Hooijdonk aslen bir çoklarınca Surinam asıllı olarak bilinmesine rağmen aslında Fas asıllıdır. Büyüdüğü köy Steenbergen'in % 98'i beyaz halktan oluşmuştur ve küçük Pierre okuldaki tek siyah öğrencidir. Mario Been 1 ay önce one Feyenoord'da yanına oturması için bir koltuk ayarlamaya çalıştı. Van Hooijdonk "ilk önce düşünmeden "evet" demiştim, ama üzerinde yoğunlaşınca şu andaki hayatımı askıya alacağımı ve bunu istemediğimi gördüm" diyor. Fenerbahçe forması giyerken Pi-Air'in röportajlarını, saha içerisindeki hareketlerini izleyenler bilirler, kesinlikle Türkiye'ye adım atmış yabancılar arasında futbol bilgisi en yüksek oyunculardan bir tanesiydi (bana göre tarışmasız Gheorghe Hagi'den sonra, son 10 yılda Türkiye'ye gelmiş en iyi yabancı futbolcudur) ve hep onun çok iyi bir teknik adam olacağı söylenirdi. Ama onun henüz acelesi yok. Şu anda teknik direktörlük kurslarına devam ediyor ve çalıştırdığı tek kişi Beek Vooruit adındaki amatör kulüpte forma giyen oğlu Syd. Bir süre de bu hayatından vazgeçmeye niyeti yok. "Teknik direktörün, tüm oyuncuların doğru yerde, doğru zamanda olmasını beklemesi ve maç öncesinde de doğru oyuncuları seçmesi lazım, futbolcu ike ise işler çok kolaydıi sadece topu içeri atıyordunuz" diye devam ediyor Van Hooijdonk. Anladığımız kadarı ile saha içi kariyeri biter bitmez, saha kenarına kurulan ve kariyerinin başında yaşadığı başarısızlıklardan sonra giderek gerileyen hocalar yerine sabırlı bir yol çizecek.

DVD'de sadece Kadıköy macerasını da içeren kariyer hikayesi değil bazı ekstralar da mevcut. Dünya futbolu hakkındaki görüşleri, önümüzdeki 10 yılda teknik direktörlük kariyeri ile ilgili görüşleri, İstanbul'daki yıllarıyla ilgili anılar da mevcut. Henüz sadece Hollandaca olarak piyasaya sürüldü. Tahminim Türkiye'de de satışa sürülecektir. Tahminim bir sürpriz olmazsa, Hollanda televizyonunun UEFA Kupası final maçı yayınında da, stadyuma hiç yabancı olmayan Van Hooijdonk yorumcu olacaktır. Tanıtım gecesinden görüntüler için.

4 yorum:

varol döken dedi ki...

başkan: ali koç

genel menajer: pierre van hoojidonk

teknik direktör: martin jol (van basten de olabilir)

10 numara: wesley sneijder (van der vaart)

kaleci: alman

ön libero: engelaar

forvet: huntelaar

alt yapı: heerenveen sistemi

tribün: groningen sistemi

hayalimdeki fenerbahçe budur

Adsız dedi ki...

ya bu adamla ilgili aklımda kalan olaylardan birisi çok problem çıkartan bir oyuncu olduğuyla ilgiliydi özellikle nottingham forest dönemi için. bunda gerçeklik payı nedir flying dutchman biliyor musun?

kadir

venezia dedi ki...

istanbulspor maçındaki '' bu kalenin direkleri normal standartların çok altında '' tespiti ve gereğini yaptırtması kesinlikle modern futbolun en kritik '' futbolcu '' hamlelerine kafadan girer :))

hee bi de attığı gollerin yanı sıra çizgiden çıkardığı topları yan yana koysak burdan Laleli'ye yol oLur..

Mr.Sandman dedi ki...

Aziz!