İngiltere'nin güneybatısında, Galler'in altına doğru uzanan ve Atlas Okyanusu'na kıyısı olan adanın ucundaki yarımada misali bir toprak parçası vardır. Bristol, Bournemouth, Salisbury, Plymouth gibi şehirlerin bulunduğu toprak parçasının bir başka şehri de 111.000 nüfuslu Exeter'dır. İngiltere futbolunun üst kademesinde hiçbir takımının mücadele etmediği güneybatı kesiminin takımının yine de oldukça ilginç bir hikayesi var. Aynen
AFC Wimbledon gibi bir taraftar çılgınlığı hikayesi. Exeter City FC, bu sezon Peterborough ile birlikte İngiltere'nin alt liglerinde takip ettiğimiz bir takımdı. Cuma günü blog okuyucularından Çınar Kılıç'ın yolladığı mail de bizi artık klavyeye sarılmamız konusunda teşvik etti.
Exeter City FC 1904 yılında Exeter United ve St Sidwell's United takımlarının birleşmesiyle kurulmuş bir takım. Bu iki takımın 1904'te aralarında yaptıkları bir maçtan sonra birleşme kararı almaları da ilginç bir anektod tabi. Ortaya çıkan yeni kulüp maçlarını domuz besleyiciliği için de kullanılan St James Park'ta (Newcastle United'ın Stadyumu St James' Park ile karıştırılmasın) oynamaya başlar. 1914 yılında İngiliz kulüplerinin Güney Amerika'ya yaptıkları ziyaretler kapsamında onlar da Brezilya'nın yolunu tutup 8 şehri ziyaret ederler. Brezilya milli takımının tarihte yaptığı ilk resmi maçın Exeter City'e karşı olması ilginç bir anektod daha. 27 Temmuz'da Rio'da oynanan maç kimilerine göre Brezilya'nın 2-0 üstünlüğü ile kimilerine göre de 3-3 berabere bitmiş. Exeter'ın grafiğinin aşağı doğru gidişi 1990'ların sonunda başlıyor aslında. 2003 yılında ise Division 3'ün son sırasını alıp Konferans Ligi'ne düşüyorlar ve stadyumlarını çok düşük bir rakama satmak zorunda kalıyorlar. Ayrıca başkan Ivor Doble kulübü satılığa çıkartıyor ve bir konsorsiyuma devrediyor. Kulüp yöneticilerinden ikisi, devir işlemleri sırasındaki usulsüzlükten tutuklanıp mahkemeye çıkartılıyorlar (daha sonra bu isimlerden John Russell hapis cezası alırken Mike Lewis kamu hizmeti cezası alıyor). Böylece kulüp kurulduğu günden beri geçirdiği en kötü günleri yaşamaya başlıyor.
2003 yılında Konferans Ligi'ne düşüş kulüp açısından bir dönüm noktası aslında. Konsorsiyuma devredilen kulübü taraftarların oluşturduğu
Exeter City Supporters Trust 20.000 pounda satın alıyor. Tabi 4,5 milyon poundluk borcu da üstleniyorlar. Örgüt 2000 yılında kurulmuş, kâr amacı gütmeyen, bugün içlerinde kulübün işlerini bizzat yürüten muhasebeci, doktor, avukat gibi meslek gruplarından insanların yer aldığı 2754 üyesi olan bir oluşum. Her üyenin 1 pound değerinde 1 adet hissesi bulunuyori bu hisseler devredilemiyor veya satılamıyor, herkese 1 oy hakkı tanıyor.
Kulübün şu andaki başkanı bir kadın, Denise Watts. 2004 yılından beri örgütün ve kulübün başkanı. Göreve geldiğinden beri uygulanan para politikası şansın da yardımıyla önemli sonuçlar verdi. Örneğin 2005'te FA Cup 3. turunda Manchester United ile Old Trafford'da oynadıkları maçtan kendi paylarına düşen 653.000 pound takıma büyük bir katkı yaptı. Aynı zamanda Taraftarlar Birliği de göreve geldiğinde her üyenin 500 pound vermesini şart koşan bir kampanya başlatmıştı. Bu sıkı para politikası 2006-07 sezonunda takımın toparlanmasını sağladı. Lieague Two (yani dördüncü kademe) vizesini play-off finalinde kaybettiler. Geçen sezon ise Konferans Ligi play-off seyirci rekorunun kırıldığı ve 42.511 kişinin izlediği maçta Cambridge United'ı 1-0 yenip League Two'ya çıktılar. Bu sene ise bir rüya gerçek oldu. Takım ligdeki ilk sezonunda Brentford'ın ardından ikinci sırayı alarak League One vizesini aldı. 2 sene önce İngiliz futbolunun beşinci kademesinde yer alan takım, önümüzdeki yıl Southampton, Norwich City ve Charlton Athletic gibi takımlarla aynı seviyede mücadele edecek.
Takımı 2006 yılından beri Pual Tisdale çalıştırıyor. Tisdale İngiltere sayıları giderek azalan oyuncu-menajer ailesinin örneklerinden. 36 yaşında. Şu anda başardıkları ile Exeter City tarihinin en başarılı hocası unvanını aldı bile. Takım onun döneminde 125 maç boyunca hiçbir zaman üstüste 2 kez yenilmedi. Taraftar çılgınlıklarından
AFC Wimbledon'ın artık kendinden bahsettirdiğini bildirmiştik blogda. Exeter City taraftarlarının rüyasının da büyük işler başardığını söylemek lazım. Halk dünya futbolunda gittikçe sahaya yaklaşıyor.
3 yorum:
Biz niye yapamayalım!
ebbsfleet utd. projesinde son durum nedir acaba?
Sevgili Flying Dutchman bende Exeter City F.C ile ilgili bir inceleme yapmıştım gerçekten çok başarılı ve sempatik bir takım.
http://sabiognosis.blogcu.com/
Yorum Gönder