7 Mayıs 2009 Perşembe

UNITED COLORS OF MONACO


Monako Prensliği, Akdeniz kıyısında yer alan bir şehir devleti. Kara sınırları Fransa ile çevrili ülke, Vatikan'dan sonra dünyadaki en küçük ikinci bağımsız devlet. Ülkedeki turizm faaliyetleri çok gelişmiş ve özellikle Monte Carlo semti göşterişli kumarhaneleri ile Avrupa'nın Las Vegas'ı olarak görülüyor. Bağımsız bir devlet olmasına rağmen, Monako'nun birçok alanda Fransa ile güçlü ilişkileri var. Monako Prensliğinin futbol takımı Monaco'da Fransa Ligue 1'de yıllardır mücadele ediyor. 1933'te Fransa liglerinde oynamaya başlayan Monaco'nun, lig tarihinde 7 şampiyonluğu var. Şampiyonluk sayılarına bakıldığında 5 şampiyonluğu bulunan Bordeaux ve 2 şampiyonluğu bulunan PSG'den çok daha başarılı bir geçmişleri var.

Finansal güç bakımından da Monako Prensliği'nin gücünü arkasına alan futbol takımı, 2004 yılında Şampiyonlar liginde final oynamıştı. Monaco takımı, yakın geçmişte çok önemli oyunculara sahip olmuştu. George Weah, Glenn Hoddle, Mark Hateley, Sonny Anderson, Jürgen Klinsmann, Morientes, Enzo Scifo, Youri Djorkaeff, Emmanuel Petit, Patrice Evra, Emmanuel Adebayor, Jeremy Menez gibi oyuncular geçmiş yıllarda Monaco formasını giymişti. Altyapı konusunda da çok başarılı olan Monaco, altyapısından Thierry Henry ve David Trezeguet gibi önemli oyuncuları yetiştirmişti.

Finansal gücüne rağmen 2004 yılından bu yana oldukça gerileyen Monaco takımı, şu an Ligue 1'de 10. sırada bulunuyor. Takım 2004 yılında, Didier Deschamps yönetiminde Şampiyonlar liginde final oynayarak, tarihinin en üst noktasına ulaşmıştı ve o günden bu yana gözle gerülür bir düşüş yaşıyorlar.


Monaco takımının son yıllarda yaşadığı düşüşünün sebebi birçoklarına göre, başlıkta anlatmaya çalıştığım kadro yapısına bağlanıyor. Monaco takımı çok uluslu bir takım hüviyetinde. Monaco kadrosu13 farklı ülkenin oyuncularından oluşuyor. Monaco'nun 32 kişilik oyuncu kadrosunda 17 Fransız oyuncu var. Ancak Bu Fransız oyuncuların birçoğunun kökenleri başka ülkelere dayanıyor. Fransa'nın genelinde görülen göçmen ailelerden gelen futbolcular bunlar. Fransızlar dışında geriye kalan 15 oyuncunun 3 tanesi Hırvat. Kadroda Fildişi Sahillerinden de 2 oyuncu bulunuyor. Monaco kadrosunda; İtalya, Kolombiya, Uruguay, Arjantin, Brezilya, Amerika, Nijerya, Kamerun, Güney Kore ve İsviçre'den birer oyuncu bulunuyor.

Altyapısı bu kadar güçlü bir takımın, oyuncu tercihlerinde daha seçici olması onları daha derlitoplu bir takım haline dönüştürebilir. Monaco yönetimi en azından benzer ekollere ait oyuncuları tercih etmelidir. Yoksa bu kadar farklı ülkenin vatandaşından oluşturulan oyuncu grubunun birbirine uyum sağlaması zorlaşacaktır.

by LeFoot

***Yazının aslı

3 yorum:

Blogspor dedi ki...

Şampiyonlar Ligi'nde final oynadıkları dönem inanılmazlardı.O kadroda Prso'yu çok beğeniyordum.O dönemler dolayısıyla Fransa'da sempati duyduğum tek takım Monaco'dur.

bonedriven dedi ki...

ilginçtir monaco bir ara tv gelirleri daha fazla olur diye ligue 1'ı terk edip serie A ya katılmaya karar veriyor. italyan federasyonu monaco'nun kendilerine katılmalarına izin veriyor ancak kurallara göre en alt kümeden başlamaları gerektiğini bildirince, monaco ligue 1'da kalıyor.

bu da ilginç bir not olarak burda dursun.

varol döken dedi ki...

bilginin monakomuşsun le foot gene:)