22 Mayıs 2009 Cuma

UNKAPANI GÖREVE



















Forma reklamı hassas konu. Bunu daha önce bir çok kez blogda belirttik, forma rengiyle, tasarımı ile, kulübün profili ile uyuşması lazım. Böyle olduğu zaman o formayla özdeşleşiyor zaten ve kulübün ismi söylendiğinde akla gelebiliyor. Liverpool-Carlsberg, Manchester United-Sharp, Ajax-ABN Amro, PSV-Philips, Beşiktaş-Beko aklımıza ilk gelenler ama tabi kiste uzatılır da uzatılır, konumuz bu değil. Eredivisie'nin son haftasında küme düşen FC Volendam kulübü gelecek yıl için forma reklamı konusunda Hollanda'da profesyonel futbol açısından bir ilke imza attı ve Hollanda'lı 3 genç şarkıcıdan oluşan Votown Allstars ekibi ile sponsorluk anlaşması imzaladı. Tabi "Votown" "Volendam Town" tamlamasının kısaltılmışını isim olarak seçen bir plak firması. Ekip "Hollanda'nın Küçük Emrah'ı" olarak niteleyebileceğim 24 yaşındaki Jan Smit, Nick & Simon olarak tanınan Nick Schilder ve Simon Keizer ile bir dj'den oluşuyor. Bu isimlerin hepsi Volendam doğumlu, hatta Jan Smit birçok maça da iştirak edecek kadar fanatik bir FC Volendam taraftarı. Kısacası bir müzik firması, 3 tane starını böyle bir proje için bir futbol takımının formasına basacak.

Bu dünya tarihinde bir ilk değil, daha önce Avrupa futbolunda 2 örnek gördük. 1995 yılında aslında Oasis bu işe imza atacaktı ama Manchester City kulübü ile yapılan görüşmeler son anda bozuldu. Derken Fortuna Düsseldorf ve Düsseldorf'lu Alman punk grubu Die Toten Hosen 2001 yılında imzaladıkları anlaşma ile 2 yıllık bir işbirliğine imza atmışlardı. Fortuna'nın forması aşağıdaki gibiydi, formadaki resim grubu o yıllarda temsil eden simgeydi. Aşağıda forma tanıtımında grubun vokalisti Andres "Campino" Frege oyuncularla görülüyor.






































Sonuncusu ise İngiltere'den. Bir minikler takımından. İngiltere'nin doğusunda yer alan Lincoln şehrinin yakınlarındaki North Hykeham kasabasının minikler takımı Greenbank FC, ünlü heavy metal grubu Motörhead ile 1 yıllık bir forma reklamı anlaşması imzalamıştı. Tamamıyle 16 ve daha küçük yaştaki gençlerin top koşturduğu kulüp böylece heavy metal camiasından bir gruptan 1 yıl boyunca destek aldı. Aşağıda formaları içinde "devil's horn" (ya da hareketi müzik dünyasına kazandıran Ronnie James Dio'nun deyimiyle "Malocchio") işareti yapan Greenbank'lı genç headbangerları görüyorsunuz. Tabi bu hadisenin Türkiye'de örnekleri olsaydı ne olurdu düşünmek lazım.

2 yorum:

blanka dedi ki...

Altay ve samantha fox desek abi :)
vardı bi yerlerde fotoğrafı ama.

varol döken dedi ki...

Tavukçuzade BlogİdmanYurdu gayet uyumsuz, dam başında saksağan vur kafasına ibibiği gibi olmuştu!

Ama paranın gözü körolsun, kahrolsun endüstriyel futbol, kahrolsun halı sahalar!