30 Haziran 2009 Salı
ARMAN İÇİN OYNA vol. 4
Seriye devam. Bu seferki dört yapraklı yoncanın sihrine kendini kaptırmış Almanların icraatı. Sağdakini anlatmaya gerek yok. Herkesin ezbere bildiği ve nerde görse tanıyacağı İskoç takımı Celtic'in amblemi. 1888'de kurulduktan kısa bir süre sonra Celtic Park'ta oynadıkları ilk maçta, Rangers'a karşı aldıkları 5-2'lik zaferden önceki başlama düdüğü sırasında orta yuvarlakta bulunan yoncadan kaynaklanıyor. 1994'te kulüp yetkilileri bu armayı değiştirmek için nabız yoklamış ancak büyük bir tepkiyle karşılaşmıştı. Soldaki ise Almanya 2. lig takımlarından Rot-Weiß Oberhausen'ın arması. Kulübün kuruluş tarihi 1904, yani Celtic'ten 16 yıl sonra. Çok ufak farklılıklarla İskoç takımı ile hemen hemen aynı armaya sahipler. Kurulduğundan itibaren Birleşik Krallık çapında söz sahibi olan bu kulübün Alman kulübünün kurucularını etkilemesi çok doğal. Ama bu etkilemenin dozu kaçmış biraz. Tabi bu etkilenmenin kaynağını bilen varsa da yoruma not düşerse güzel olur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
7 yorum:
bu arada bu ingiliz klüpleri, hatta italyanlar niye arada bu logolarda değişikliğe gidiyorlar? yani sembolü değiştirmiyorlar da ne bileyim görüntüyü biraz değiştiriyorlar?
Bence kulüplerin kuruluş yılları dikkate alınırsa, bunun bir tesadüf olma ihtimali yüksek.
Portekiz'de Santa Clara adında bir takım var, logoları Benfica'nınkiyle aynı. Bu takım da Real Madrid C gibi Benfica'nın rezerv takımı mı diye araştırdım ama bulamadım böyle bir bağlantı.
Yoncalar 3 yapraklı (Shamrock) olsaydı meseleyi Keltliğe bağlayıp geçiştirebilirdik ama şimdi öyle bir şansımız da yok.
Ben acikcasi bu iki amblem arasinda bir esinlenme olmayabilecegini dusunuyorum. Neticede dort yaprakli yonca evrensel kabul edilebilecek bir sembol bana kalirsa...
bir de şu var:
http://kanatbindirmeleri.blogspot.com/2009/06/arma-araklama.html
saygılar,
@Dutchman,
Pagan kulturunde 4 yaprakli yonca ve cember anlami olan sembollerdir. Yonca bilindigi gibi sans, cember ise uretkenlik gibi bir seydi onu tam net hatirlamiyorum. 'Sansimiz bol olsun' gibi bir anlami olabilir bu isaretin, olmayadabilir tabii.
Kelt ve Germen kulturlerinde de pagan gecmisin izleri var tabii. Tipki samanizm'in Anadolu Muslumanliginda etkisi oldugu gibi.
Yorum Gönder