15 Haziran 2009 Pazartesi

KIZ GİBİ




"Bu iş kız gibi oynayan oyuncularla olmaz"

Aziz Yıldırım, 21. yüzyıl

31 yorum:

Adsız dedi ki...

biraz ''tuhaf hatalı okumalar'' tadında olacak ama ilkden sayfayı açınca;
KIZ GRİBİ diye okudum..ulen bu ne derken, sonradan toparladım..:)

konuya gelince;

ben hala futbol oynayan kadın görünümüne pek alışamadım..

aksilaz dedi ki...

Başarısızlıgın altında yatan nedenlerden biride bu bakıs acısı...

cingibi dedi ki...

iyi güzelde fotoraftaki kimdir kimin nesidir yazsaydın keşke

Bahadır dedi ki...

dişi pele marta silva :)

serdark dedi ki...

yalniz maclarini izlediniz mi bilmiyorum, bu abla TR de oynadigi takimi sampiyon yapar, o derece!

Flying Dutchman dedi ki...

@cin gibi

kendisi Marta, FIFA 2008 yılın futbolcusu...ha benimki sadece bir örnek...fahiş olan 21. yüzyılda bayan futbolu bu derece ilerlemişken hala bir kulüp başkanının böyle seksist açıklamalar yapması. M.A. Yılmaz'ın yamyam tanımlaması ile eşdeğerdir neredeyse bu ifade...

anial dedi ki...

kalecilerin doğru dürüst atlamadığı, kemik seslerinin gelmediği bir futbol ne kadar futboldur? ister kabullenin ister kabullenmeyin, futbol erkek oyunudur. kadınla erkeği aynılaştırma da cinsiyetçilik kadar berbat bir düşüncedir.
politik doğruculuğun her şeyden önemli hale gelmiş olmasıdır asıl can sıkan nokta. biri 'kız gibi' mi dedi, hemen üstüne atlayalım, kınayalım.
son olarak ırkçılık nerde, mücadele eden futbolcular isteyen bir kulüp başkanının mübalağalı lafı nerde? daha adil yorumlar lütfen.

voodoo girl dedi ki...

hehehe :)

welcome back bu arada mr dutchman.

Bellamy. dedi ki...

askerliğini yapmamış, nedenlerini de açıklayamayan bir adamdan komik sözler.

serdark dedi ki...

@ anial

" kalecilerin doğru dürüst atlamadığı, kemik seslerinin gelmediği bir futbol ne kadar futboldur? ister kabullenin ister kabullenmeyin, futbol erkek oyunudur. "

alakasi yok! Bunu ciddi anlamda mucadeleci futbolu seven birisi olarak yaziyorum. Kemik sesinin ne oldugunu cok iyi bilirim (amator kume - yeni dogan gunes spor da oynadim), ki herkes bilir o toprak sahalarda oynanan testosteron yuklu futbolun lugattaki tek karsiligi "kemik sesi" dir.

Ama yasadigim yer itibariyle (isvec-abd) kadinlarinda ne kadar saglam (ve guzel) futbl oynadigina sahit birisiyim. Senin deyiminle "kiz"larin oynadigi takimlara karsi cok kaybettim. Hatta karma musabakalarda gattuso gibi adamlar karsisinda duz/temiz futbol oynayan bir "kiz" in maci tek basina nasil cevirdigine cok sahit oldum.

Cim sahada kadin gorunumunu garipsemek kisiel bir nokta ama yigide hakkini vermemiz lazim. Sadece marta degil, o sampiyonada top oynayan bir cok kadin TR "super" ligini otturur.

sannti dedi ki...

Ben katılıyorum Aziz Yıldırım'a. Sırf laf sokmuş olmak için de böyle post atmanı yadırgadım açıkçası. Herkesin kullandığı bi laftır "kız gibi" top oynamak ve mecaz bi anlamı vardır bana kalırsa. Mücadele etmeyen, koşmayan adama "kız gibi oynama" denmesinde bi sakınca göremiyorum ben. Aziz Yıldırım "Kadınlar futboldan anlamaz, oynayamaz" gibi laf sarf etmedi sonuçta. Biraz objektif olmanızı rica ediyorum.

hellguard dedi ki...

enteresan mıdır bilemem ama bu demeç (damage?) bana irite edici gelmedi. fenerli olduğumdan olabilir mi? bilemedim, şu an içimde bir fanatizm ateşi harlanmıyor, sakinim gayet.ben "kız gibi oynama" diyince seksist bir anlam ifade etmiyorum belki aziz'i de kendim gibi sanıyorumdur. oturup bunları neden yazdım o da bir muamma. gidiy...

anial dedi ki...

@ serdark
kadınları çim sahada görmeyi asla yadırgamıyorum. ama takip ettiğim kadarıyla kadın futbolunda teknik, fizyolojik yapı itibariyle çok ön plana çıkıyor. bu da futbolu bildiğimiz anlamda algılamayı zorlaştırıyor.

alicansolak dedi ki...

bu lafı söyleyen aldığı mehmet topuzun tipine baksın önce

darkhorse dedi ki...

Aziz Yıldırım bu lafıyla bence mücadeleden kaçan,ikili mücadelelerde etkisiz kalan oyuncuların başarılı olamayacağını ifade etmek istiyor.Kız gibi tabirini kullanırken de bunu Marta gibi fizik olarak güçlü oyuncuları göz ardı edip günlük hayatta sporcu olmayan yurdumun hanımlarının narin yapısnı düşünerek kız gibi diye bir ifade kullanmış.Yaptığı benzetme yerinde değil ama anlatmak istediği şey doğru bence.

Unknown dedi ki...

aziz yildirim'a laf sokmassa olecek hastaligina yakalanmak da garip olsa gerek.

Protanopia dedi ki...

Bence o ifade teknik için değil de mücadele yetersizliği için kullanılıyor. Yani bana garip gelmiyor. Tamam onlar da kendi aralarında iyi mücadele ediyordur ama bunu eleştrimek erkekle kadının fizik gücünün bir olduğunu iddia etmek olur ki pek akıl karı değil.

K. A. dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=btFSQ9OjGjw


Bu gol geçen yaz Şili'de gerçekleştirilen FIFA U-20 Women's World Cup'ın en güzel golü. Golün sahibi Alex Morgan. Sırf bu maçları izleseydi bizim U20 erkek takımımızı yenebilecek kapasiteye sahip takımlar olduğunu görürdü Aziz Yıldırım. Bu arada golün sahibi Alex Morgan.

mcdonell dedi ki...

aziz yıldırım'ı savunmazsa ölecek hastalığı da en az aziz yıldırım'a laf sokmazsa ölecek hastalığı kadar tehlikelidir.

ayrıca yıllardır fenerbahce'yi dünya kulübü yapacağım diyen bir adamın kız gibi oynayan oyuncularla olmaz (karı gibidir ya onun aslı neyse) açıklaması; vizyonunun sürekli gittiğimiz kebapçıların bir kenarında yazılı duran misyonumuz vizyonumuz yazısı kadar olduğunu gösterir.

Flying Dutchman dedi ki...

@sannti,edgar belgi

arkadaşlar 875390 sefer söyledim 403985 sefer daha söylerim, bu lafı hangi başkan söylerse ben aynı tepkiyi veririm. Bu blog sizin tabirinizle her başkana ya da yöneticiye ya da futbol aktörüne "lafını sokmuştur" sokmak istediğinde.

adnan, aziz, yıldırım, sadri, juan carlos, franz, karl-heinz fiorentin farketmez isim olarak...

elbette Aziz Yıldırım "mücadele eden savaşçı oyuncu" demek istemiştir de bunu belirtmek için "savaşçı oyuncu istiyoruz" demek vardır, "kız gibi oyuncu istemiyoruz" demek

Gand dedi ki...

cinsiyetçiliğin dile yerleşmesi nedeniyle algının da cinsiyetçileşmesi doğal bir psikolojik süreçtir. yurdum erkeklerinin bu konuda hayatlarında hiç düşünmemişken, cinsiyetçilikten arınmış bir dilin varolma olasılığının bile farkında değilken, bir futbol sitesi yazarının böylesine bir detayı farkedip dile getirmesi takdire şayandır. burdaki konunun x ya da z kulüp başkanı olmadığı da aşikardır.
Peki ben gene uzun uzun ne dedim yukarda? Hiç kasmayın, şuraya bakın:

http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=dilde+cinsiyet%C3%A7ilik&meta=&aq=f&oq=

pascal dedi ki...

aziz yıldırım haklı, ona bilica gibi oynayan oyuncular lazım

gulphi dedi ki...

aslında aziz yıldırım mehmet topuz'a dolaylı yoldan saçlarını kestir demiş işte:)))

Frapppedaki dedi ki...

Aziz Yıldırım'ın yaptığı karşılaştırma ayrımcılık. Sırf ödül almış bir futbolcunun kadın kimliği üzerinden haber üretmek de bir o kadar ayrımcılığa girer. Hatta düşündüm de kadın ve erkek kategorisine ayrı ödül verilmesi bile ayrımcılık aslında.

Adsız dedi ki...

Şimdi bu lafın üzerine Bilica'yı ne yapacağız?

varol döken dedi ki...

yurdum erkekleri ayılamadı daha, başları ağrıyor, kafanın içi boş olunca daha çok ağrıyor tabi, baş ağrısı ayrımcı bir şey mi bilemiyorum ben, aziz yıldırım jipiyle gelip hastaneye kaldırsın beni, bloglarda gereksiz gereksiz dolaşacağıma, saha kenarında çok gerekli topları toplarım...

poulsen kıza benziyor bu arada onu da söyleyeyim...

çağrı dedi ki...

Dikkatimi çeken nokta Fenerbahçe gibi bi kulübün başkanının "sert oynamak" demek yerine bu şekilde meramını anlatmasıdır.Gerçi söz konusu Aziz Yıldırım olunca "karı gibi" dmediğine seviniyor insan.

Ben de pek seksist bulmadım bu demeci,bir yurdum erkeği olduğumdan olsa gerek...

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Savunmalara gel: Aziz Yildirim savasci oyuncu demek istemis.

Hadi ya? Ben de cukunu kestirmis, silikon taktirmis, bacaklari agdali oyuncu istemiyor dedi sandiydim. Simdi mantikli oldu bak.

Bu demeci seksist bulmamak dunyanin sonu degil. Ama "sunu demek istedi, o yuzden elestirilemez, laf sokmak istiyorsunuz" demek dunyanin sonu hakikaten. De arkadasim acikca; "ben seksist bulmuyorum, kadin ile erkek esit degil zaten" de.

Political correctness zaten yalan bir olgu. Herkes zihnindekini doksun ortaya, seffaf olunsun da; kim ne mal onu gorelim.

Zaten bu konsept Turkiye'de ayri bir yamuk. Bayan diye bir laf var mesela. Esnaf "abla, yenge" diyecek, diyemiyor; "bagyan" diyor. Kafa yapisi ayni ama, eve gidince karisina "Lan kari!" diye hitap ediyor. Ne oldu? Kibar. Yersen.

Bir de bayan basketbol takimi diye bir olgu var. Bayanin bir hitap sozcugu oldugunu dusunursek, bunun karsiliginin "bay basketbol takimi" olmasi lazim ki, ayri bir komedi bu:

- Bayan Basketbol Takimi?
- Efendim?
- Esiniz Recep Takimi neden tesrif edemediler acaba?
- Kendilerinin acil bir isleri cikti da.
- Oh, anliyorum. Oglunuz Bando Takimi nasillar acaba?
- Bando degil efendim, Hamdi.

Allah mustehakinizi vermeye sizi gidiler sizi..

Adsız dedi ki...

Bu kadın bir tek bana mı seksi geldi ?

Flying Dutchman dedi ki...

@mafalda

benim bu açıklama ve resmi koyma gerekçemi anlayamadın sanırım....benimki çok nettir..bir başkanın lafın gelişi de olsa hafif aşağıladığı bir cinsiyetin de bu işi yapabildiğinin bir örneğidir sadece....oraya dinarsu'da oynayan hatice'nin resmini bulamadım kusura bakma...kadın kimliği üzerinden haber üreteceğim zira laf atılan kadın kimliği...bir kadın çıkıp "erkekler dans etmeyi bilmez" deseydi oraya da plushenko'yu koyardım misal...

ayrıca kadın erkek aynı kategoride ödül verilmesi için bu ikisinin karışık müsabakaya katılmaları lazım....böyle olmadığı sürece ayrı ayrı ödül verilmesi çok da yersiz görünmüyor....bu biliyorsun tüm spor dallarında böyledir....

Adsız dedi ki...

Mafalda dedi ki...

Aziz Yıldırım'ın yaptığı karşılaştırma ayrımcılık. Sırf ödül almış bir futbolcunun kadın kimliği üzerinden haber üretmek de bir o kadar ayrımcılığa girer. Hatta düşündüm de kadın ve erkek kategorisine ayrı ödül verilmesi bile ayrımcılık aslında.


Bu yazınla sen herkes her an ayrımcılık yapabiliyor. Aziz baskanda yapmıs ne olmuş ki mi dıyorsun bir FD blogu yazarı olarak?????????


@ Gand
Arkadaşım sen hangi dilde yazıyorsun? Hiçbişi anlaşılmıyor. Bişi yazmış olayım diye yorum bırakma.

@ voodoo girl
yazı kirliğiğ yapma

@ yurtdısıegitim
Sanırım bır tek sana oyle geldi. Seksi anlayışını çözemedim.