16 Haziran 2009 Salı

GABON: KARA PANTERLER YÜKSELİYOR.

gabon_togo

Batı Afrika ile Orta Afrika'nın kesiştiği noktada yer alıyor Gabon. Geniş bir yüzölçümüne sahip olmasına karşın Afrika'nın az nüfuslu ülkelerinden biri. Ülke 1471 yılında Portekizli denizciler tarafından keşfedilmesinin ardından, 18. ve 19. yy'ları köle ve fildişi ticaretinin önemli merkezlerinden biri olarak geçirmiş. 1886'da Fransız himayesi altına giren Gabon, bağımsızlığını kazandığı 1960 yılına kadar bu ülkenin sömürgesi olmuş. 1960 yılında kurulan cumhuriyet ve çok partili sisteme geçişle birlikte Afrika'nın modern ülkelerinden biri olan Gabon, ekonomik koşullar bakımından da kıtanın en iyi koşullara sahip olan ülkelerinden biri...

Afrika'da futboluyla pek gündeme gelmeyen Gabon'un bugüne kadar milli takım forması altında en çok gol atan oyuncusu şu sıralar Hull City'de oynayan yarı-Fransız Daniel Cousin olmuş. Lens ve Rangers gibi takımların formasını da giyen Daniel Cousin'ın milli formayla 37 maçta 28 golü var. Ülke futbolu FIFA Dünya sıralamasında en yüksek derecesini 1996 Ocak ayında 45. lik ile elde etmiş. Şu an ise 48. sıradalar ve son dönemde ülke futbolunda yaşanan gelişmeler, çok yakın bir zamanda bu derecenin üstüne çıkacaklarının habercisi...

Gabon şu an Dünya Kupası Afrika elemeleri 3. turunda yer alıyor ve bu bile ülke futbolu için tarihi bir başarıyken, onlar grupta 2 maçta topladıkları 6 puanla grupta liderler. Daha da ilginç olan Gabon'un grupta geride bıraktığı rakipleri. Gabon, geçen Dünya Kupasına katılan Togo, Fas ve Kamerun'u geride bırakmış durumda;

Grup A

Takım MP W D L GF GA Pts

Gabon 2 2 0 0 5 1 6

Togo 2 1 0 1 1 3 3

Fas 2 0 1 1 1 2 1

Kamerun 2 0 1 1 0 1 1

Dünya Kupası Afrika elemeleri 3 tur üzerinden oynanıyor. En çok takımın katıldığı 2. turda 12 grupta 48 takım mücadele ediyor. 2010 Dünya kupası öncesi bu turda 12 grubun 2 tanesi 3'er takımdan oluştu. Yani 46 ülke takımı mücadele etti.Bunun sebebi Eritre ve Etiopya'nın diskalifiye edilmesiydi. Bu turda 12. grubun birincileri ve en iyi 8 grup ikincisi bir üst tura yükseliyor. Bu turda 5. Grupta yer alan Gabon, Gana ve Libya 12'şer puan topladılar. Grup sonuncusu Lesotho ise 6 maçta 0 puan toplayarak grubu sonuncu bitirdi. Grupta averajla 1. olan Gana'nın ardından, Gabon'da en iyi 8 grup ikincisinden biri olarak 3. tura çıkmaya hak kazanmıştı.


Stade Omnisport, Gabon

3. turdaki grupta kağıt üzerinde en zayıf takım görüntüsünde olan Gabon, henüz yolun başında tepeye oturdu. Daha oynanacak çok maç var ve grupta sıralamalar birçok kez değişecektir. Ancak Gabon şu ana kadarki performansıyla, 2010 Dünya Kupası'na katılan sürpriz takımlardan biri olabileceğini hissettiriyor. Gabon gruptaki ilk maçında, deplasmanda Fas'ı 2-1 yenmiş ve 2. maçında da Togo karşısında 3-0'lık farka gitmişti. Grupta Gabon'un kırılma noktası yaratabileceği maç 20 Haziran'da Gabon'un başkenti Libreville'de oynanacak. Rakip Afrika'nın en güçlü takımlarından Kamerun. Gabon bu maçı da kazanırsa 3'te 3 yaparak tepeye oturmuş olacak. Dünya Kupası Afrika elemelerinin son turunda 5 grubun birincileri Güney Afrika'daki kupaya katılmaya hak kazanacak. Ev sahibi kontenjanından da Güney Afrika'nın kupada boy göstereceğini düşünürsek, kupada 6 Afrika ulusal takımı olacak.


Roguy Meye, Ankaraspor

Gabon'un şu ana kadar elemelerdeki en iyi oyuncusunu da çok yakından tanıyoruz. Ankaraspor'da oynayan Roguy Meye, Gabon'un oynadığı son 7 maçta rakip takımların kalelerine 4 gol atmış. Ankaraspor'a geçtiğimiz Ocak ayında Macaristan 1. Lig takımlarından Zalaegerszegi TE'den transfer olmuştu.Gabon kadrosunda dikkat çeken diğer iki oyuncu da Catilina, Pierre-Emerick ve Willy Aubameyang kardeşler. Milan altyapısından yetişen üç kardeş, gereken seviyelere gelemedikleri için sürekli diğer takımlara kiralanmışlarve ardından da Milan'dan ayrılmışlardı. Milan'da olma sebebleri de, Milan gözlemcisi olan babaları Pierre Aubameyang'di. Babalarının kontenjanı sayesinde Milan kadrosunda yer alan Aubameyang kardeşlerin en büyüğü Catilina şu an 25 yaşında ve Fransa'nın AC Ajaccio takımında oynuyor. Ortanca kardeş Willy ise, bu sezon Milan'dan Avellino takımına kiralanmıştı. Artık 22 yaşına glen Willy'nin Milan'dan bu yaz ayrılması muhtemel zira, ilerleyen yıllarda Milan'da oynayacak kapasiteye sahip değil. En küçük kardeş Pierre-Emerick ise 1989 doğumlu ve sezon başında Milan'dan Fransa 2. lig takımı Dijon'a kiralanmıştı. Dijon formasını giydiği 33 maçta 8 gol atan Pierre-Emerick Lille'in dikkatini çekmiş olacak ki, sezon tamamlanır tamamlanmaz, gelecek yıl için Milan'dan satın alma opsiyonuyla kiralandı. Lille'in geçmiş yıllarda oyuncuların basamak atladığı bir takım olduğunu düşünürsek, Pierre-Emerick'in doğru yerde olduğunu söyleyebiliriz.

Gabon milli takım kadrosunda yer alan oyuncuların bir çoğu ya Ligue 1 takımlarının yedek oyuncuları ya da Ligue 2'de forma giyen oyunculardan oluşuyor. Kadroda 12 takımlı Gabon liginde forma giyen oyuncular da var. Gabon'da geçen yıl şampiyon olan Stade Mandji takımından sadece bir oyuncu Gabon kadrosunda bulunuyor. Bunun dışında diğer takımlardan da birkaç oyuncu kadroya dahil edilmiş. Teknik direktörlüğünü 2006'dan bu yana, uzun yıllar Bordeaux'da oynayan Alain Giresse'nin yaptığı Gabon'un bu yükselişi sona kadar gider mi bilinmez? Ancak 2010 Dünya kupasında bu kadar zor bir gruptan sıyrılarak, katılmayı başarırlarsa onları uzaklardan destekleyen birçok kişi olacaktır.

by LeFoot

*** Yazının aslı

9 yorum:

Onur Erdem dedi ki...

Fas ve Kamerun gecen dunya kupasina katilamamisti...

Adem dedi ki...

Yalnız değilsin bende yarı Gabon'lu sayılırım :)

LeFoot dedi ki...

@ Onur Erdem

"geçen Dünya Kupasına katılan Togo, Fas ve Kamerun'u geride bırakmış durumda"

anlatımda bir hata olmuş sanırsam ;)
Orada sadece Togo'yu kastetmek istemiştim zaten. Virgülden sonrasını ayrı tutmak istemiştim.

Teşekkürler...

anial dedi ki...

farklı ülkelerin ilk kez veya uzun süre aradan sonra yeniden katılacağı renkli bir kupa olacağa benzer. biraz da ben bilgi vereyim:
avrupa'da; 1.grupta eski efsane macaristan şu anda portekiz'in 4 puan önünde 2. ve playoff için avantajlı. aynı grupta geçen kupaya gidemeyen danimarka'ysa lider. 3. grupta slovakya ve kuzey irlanda polonya ve çek cumhuriyati'nin önündeler. büyük bir sürpriz gelecek gibi burdan.
5. grupta bildiğimiz gibi bosna bize göre avantajlı. 9. gruptaysa ziya doğan'lı makedonya fikstür dezavantajına rağmen iskoçya'yla playoff mücadelesi veriyor:D

anial dedi ki...

afrika'da c grubunda zambia cezayir'le; e grubunda burkina faso fildişi ile çekişme halinde.
güney amerika'da aynı tas aynı hamam,
ancak kuzey ve orta amerika grubunda(concacaf) honduras'ı tekrardan kupada görebiliriz. zira şu an meksika'nın üstünde 3.ler.
asya'da bahreyn veya özbekistan playoff'un ilk ayağını oluşturacak. kuzey kore'yi de 1966'dan beri ilk defa görebiliriz.
okyanusya'daysa avustralya'nın asya'dan katılmasıyla beraber yeni zelanda hegemonyası yaşanıyor. onlar da asya 5.siyle playoff oynayacaklar.

Fatih dedi ki...

destekleyin lutfen.

http://banthevuvuzela.blogspot.com

tesekkurler.

anial dedi ki...

vuvuzela'nın kesinlikle yasaklanmaması gerektiğini düşünüyorum. dünya kupası'nın sürekli farklı ülkelerde, kıtalarda yapılmasının sebebi insanlığı farklı kültürlerde buluşturmak değil mi? hem üzüm yeyip hem bağcıyı mı döveceğiz yani? beğenmiyorsanız tv'nin sesini kısıp öyle izlersiniz.

baldur dedi ki...

afrikalı her takımın lakabı kara panterler mi yoksa bu bizim yaratıcılığımızın üst sınırının bir göstergesi mi?

LeFoot dedi ki...

@ baldur
gabon futbol milli takımının lakabı kara panterler...

Afrika'da başka "kara panterler" lakabı kullanılan ülkeler hangileri, bilgilendirirsen sevinirim?