23 Temmuz 2009 Perşembe

AZINLIK TAKIMLARI vol.1:ASSYRISKA FÖRENINGEN






















Yeni bir seri başlatmanın zamanı geldi. Aslında bu seride ele alacağımız takımları tek bir yazı halinde ele alıp sadece Türk toplumu ile sınırlayacaktık ama hem takım sayısının çok fazla hem de hikayelerinin kısaca geçilmeyecek kadar kayda değer olduğunu gördük. Dolayısıyla tek tek ve ayrıntılı biçimde, tüm toplumları kapsayacak şekilde ele almak daha mantıklı. Azınlık takımlarından bahsediyoruz, yani anavatandan uzakta, bazen çok çok uzakta, bir futbol takımı ile yabancı liglerde mücadele edenler. Tabi genelde profesyonel olanları ele alacağız. Yoksa neredeyse her ligde mücadele eden Türkiyemspor tadındaki amatör seviyedeki takımlara değinmeyeceğiz. İsveç ile başlıyoruz. İsveç'teki Suriyelilerin takımı Assyriska Föreningen ile.




















Assyriska FF'in kuruluşu öncesinde Suriye Ortadoks Kilisesi hakkında bilgi vermemiz hatta önce şu "Syriska" ifadesini açıklığa kavuşturmamız lazım. "Syria" kelimesinden geliyor bu ifade. Bugünkü Suriye'nin İngilizcedeki karşılığı aynı zamanda. "Syrian" ise o bölgeden gelenlere verilen ad ki aslında "Assyrian" diye biliniyorlar. Kilise M.S. 451 yılında o günkü adıyla Chalcedon olan Kadıköy'de yapılan ve "Kadıköy Konseyi" adı verilen bir toplantı sırasında çıkan tartışma sonucu Katolik ve Ortodoks Kilisesi'nden ayrılarak kendi kiliselerini kuruyorlar. Bugüne kadar mensuplarının bulunduğu yer de tahmin edebileceğini gibi Suriye başta olmak üzere Irak, İran ve Güneydoğu Anadolu. Irak Savaşı sırasında ülkeden ayrılan 1 milyon nüfusun % 40'ının Suriye'li Hristiyanlar olduğu belirtiliyordu. Son yıllarda ortadoğudaki savaşlar ve mezhep kavgaları sebebiyle önemli kayıplar veren bu toplum Avrupa çapında 550.000 nüfusa sahip. En çok kümelendikleri ülkeler Almanya, İsveç, ABD ve Avustralya. Stockholm'un Södertalje bölgesi, Chicago ve Detroit dünyada en fazla Süryani'nin bulunduğu şehirler. Södertalje'da 22.000'lik bir nüfusa sahipler ve kendilrine ait 5 adet kilise bulunuyor.İki tane de futbol takımları var. Birincisi bölgesel ligde mücadele eden Syrianska FC, diğeri de ele alacağımız İsveç 2. Ligi Superettan takımı Assyriska FF.



















1971 yılında Türkiye'den göç eden Suriyeliler tarafından kuruluyor Södertalje'da Assyriska FF. 1975 yılında İsveç futbolunun en alt kademesine girmeyi başarıyorlar. Bu yükselişi hiç kesmeyip 1992 yılında bugünkü yerleri olan ikinci kademeye kadar gelmeyi başarıyorlar. Bu bir göçmen takımının İsveç'te bu dereceye gelebilmesinin ilk örneği oluyor aynı zamanda. 1993'te küme düşüyorlar ama kısa süre sonra tekrar geri dönüyorlar. 1999'da Allsvenskan'A yükselme play-offunu Örebro'ya kaybediyorlar ama ilginç şekilde 5 yıl sonra bu takımın ekonomik nedenlerle küme düşürülmesi sebebiyle İsveç futbolunun en üst seviyesine yükselmeyi başarıyorlar. Yine 1 sene sonra küme düşüş, ardından üçüncü lige kadar gerileme ama 2007'de gelen şampiyonlukla ikinci lige geri dönüş. Yani 1992 yılından bu yana geçene 17 yılda hafiften asansör takım hüviyetinde takım. Şu anda 13. haftası geride kalan 2009 sezonunda bir maçları eksik olarak üçüncü sıradalar. Ligde ilk iki sıradaki takım doğrudan Allsvenskan vizesi alırken üçüncü takım play-off oynuyor.



















Kulüp başkanı Nail Yoken Suriye-Türk vatandaşı. Tabi aynı zamanda İsveç'li. Kulüp bünyesinde bir çok Türk vatandaşı görev yapıyor. Aday Kaplan ve Johan Bakırcıoğlu takım kadrosundaki 2 Türk oyuncu. Ayrıca takımda 3 Suriye'li, 3 Gambia'lı ve 1 Kosova'lı oyunu bulunuyor. Geri kalan oyuncuların ağırlığı İsveç'li ama bazılarının kökenleri ortadoğu ve Türkiye'ye dayanıyor. 1993'te kurulmuş ve dünya çapında 80 ülkede faaliyet gösteren bir taraftar grupları dahi var. Takım Avrupa'da Süryanilerin sesi olarak biliniyor. Kulübün kendisine ait My Assyrian team - the team of my dream adında bir şarkısı, kendileri üzerine, 2006 yılında Cannes'da ödül almış Nuri Kino imzalı Assyriska: A National Team Without A Nation (Assyriska: Ülkesi Olmayan Bir Ulusal Takım) adında bir de film var. Kulübün taraftar grubunun adı Zelge. Güneş ışığı anlamına geliyor ve Assyrian bayrağındaki ışınları temsil ediyor.

9 yorum:

Onur Erdem dedi ki...

Assyrian kelimesinin Turkce'deki karsiligi "Suryani"... Suriyeli Hristiyan demek dogru degil cunku Suryanilerin anavatani diyebilecegimiz cografya Suriyeden daha genis... Suriye haricinde Irak, İran ve Turkiye'yi de kapsayan bir cografya...

Turkiye'de resmen azinlik olarak taninmadiklari icin en cok zorluk ceken azinlik gruplarindandir... Su an 5-10 bin civari Suryani kaldi Turkiye'de, cogu, ozellikle 1970'lerde Isvec'e goc etmistir... Turkiye'de bolgenin nufusuna orantii olarak en yogun yasadiklari yer Mardin'in Midyat ilcesi... 800 kadar Suryani yasiyor hala Midyat'ta... Zaten Mardin kulturunun cok onemli bir parcasidir Suryaniler ve Mardinspor ambleminde de hem bir cami minaresi, hem de bir kilise kulesi yer alir... Turkiye'deki Suryanilerin dini merkezi olan Mor Gabriel Manastiri da Mardin'de...

Mardin haricinde Antakya, Mersin ve Diyarbakir gibi kentlerde de birkac yuz Suryani var. Ve tabii Istanbul'da... En cok Suryani'nin bulundugu sehir su an Turkiye'de Istanbul. Birkac bin kadar buradaki nufuslari.

Turkiye'deki en mushur Suryani ise herhalde Coskun Sabah'tir...

Flying Dutchman dedi ki...

@Onur Erdem

evet aslında daha doğru o ifadeyi Süryani olarak düzelttim...

CaRtMaNtR dedi ki...

Kennedy Bakırcıoğluda sanırım bu klüpte yetişip daha sonra Hammarby'e transfer olmuştu. CM zamanlarından kalan gereksiz bilgiyide araya sıkıştırayım. Aslında ülkemizde futbol takımlarının bir gözlerinin bir şekilde üzerinde olması gereken klüp oluşumlarında biri bu.

Suomi dedi ki...

Bu konuyla ilgili daha once yazilan bir yazi icin
http://civilikrampon.blogspot.com/2009/06/isvecte-suryani-derbisi-kennedy.html

vts dedi ki...

Johan, Kennedy Bakırcıoglü'nun nesi oluyor acaba?

Fabio Luciano dedi ki...

dutchamn benim bildiğim Syrianska FC Assyriska ile aynı ligde superettan'da yer alıyor.aralarındaki maçlarında çok gergin geçtiğini okumuştum.

Flying Dutchman dedi ki...

@fabio luciano

sıra onlara da gelecek merak etme

erins dedi ki...

@ Onur Erdem

diyeceklerimi tek tek sıralamışsın yalnız bir eksiklik mevcut Mardin'de dini merkezi olan 2. manastırı es geçmişsin deyrul zafaran. hatta deyrul zafaran bir parça mor gabriel e göre daha eskidir bu 2 manastır zamanında ortodoksların metropoliti olmuştur.
ayrıca süryaniler sadece avrupa'ya gitmemişlerdir bundan başka en yoğun oldugu bölgeler Hindistan, Amerika,Kanada, Avustralya ve Arjantindir. Türkiye süryanileri ile mezopotamya süryaniler arasındaki fark onlar süryaniceyi ana dilleri gibi konuşur türkiye süryanileri artuklular zamanında arap baskısı altında olduklarından arapça konuşurlar. süryaniler asurluların aram kollarından gelmektedirler. Dilleri ibraniceye çok benzer.

Adsız dedi ki...

assyrian tam olarak süryani kelimesini karşılamıyor.Süryaniliğin doğu kolu olan asurilik daha doğru bir kullanım olur.
çalışma için teşekkürler
azınlık takımları incelemelerini dört gözle bekliyorum
emin