23 Temmuz 2009 Perşembe

TÜRK TELEVİZYON TARİHİNİN TOP 20 KÜLT PROGRAMI



















Dün akşam bizim Canarino ile aşağı yukarı 15 dakikada çıkardık listeyi. Aslında 10 tane diye başladık ama sonra baktık ki çok fazla haksızlık olacak geride bıraktıklarımıza. Bu yüzden Top 10 listesinde bir istisna yapıp Top 20'ye döndürdük. Listenin sonunda ortaya çıkan şey Türk televizyon tarihinde 2000'ler sonrasının tamamen ziyan olduğu. Ha bu sadece bizim listeye bakarak değil bugünkü yayınlara bakılarak da anlaşılıyor. Kendimi 1,5 senedir Türk televizyonlarına maruz bırakmadığım için çok seviniyorum. Burada da çok fazla izlemiyorum ama özellikle televizyondaki tüm filmlerin ve dizilerin orijinal dilinde ve altyazılı olması benim için bulunmaz bir fırsat oldu. Ama bu son 20 yıl içinde Türk televizyonlarından çıkan ve bir kült haline gelmiş programları hatırlamama veya unutmama sebep olmadı hiç bir zaman. Listede elbet diziler yok ki zaten onunla ilgili bir liste yapmıştık.

1-Şok: Ne denilebilir ki bu program için? Türk televizyon tarihinin en sarkastik ve en absürd programlarından birisidir Şok. Korcan Karar ve Cansel Özzengin'in sunduğu program o zamanın patlayan reality şovlarını tiye alıyordu ama bunu maksatlı olarak ciddi biçimde yapıp bir dolu efsane yaratmıştı. Sigara paketinden altın yapan adam, senenin bir günü saniye boyunca kaybolan ev, aynaya sıkıldığında Cine 5 şifresi çözen saç spreyi gibi akla zarar konuların ele alındığı bu programın ayrıca bir konuşan hayvanlar bölümü vardı ki, yarılma sebebi.

2-Bir Başka Gece: Tarihimizin en komplike programlardan birisi olan Çetin Çeki'nin demirbaşlığını yaptığı Bir Başka Gece'nin en önemli özelliği içinde bir dolu alt bölüm bulundurmasıydı. Gülelim Eğlenelim, Hadi Anlat Bakalım gibi. Bizim 80 kuşağı bir tane BBG bilir. O da budur.

3-Rüstem Batum Şov: Beyninizi tokatlayan program. Türk TV tarihinde tek adamlı talk show geleneğini başlatan Rüstem Batum hamlesi. Hakikaten de tanıtımında bir adam, bir insan beynine tokat atardı. Bu programla ilgili hatırladığım en ilginç şey, ilk programında ünlülere de servis yapan tanınmış bir jigoloyu konuk etmesiydi.

4-Anadolu'dan Görünüm: Ulvi Cemal Erkin'in eseri olan Köçekçe'nin jenerik müziği olara kullanılığı program sırf bu yüzden çocukların korktuğu bir programdır. Halbuki Anadolu çiftçilerini konu alan ve hatta Kamber Ağa isimli bir skecin bile bulunduğu programdır.

5-Kale Arkası: Hıncal Uluç ve Erman Toroğlu'nun formunda oldukları zamanlar. Kenan Onuk'un Türk futboluna hakemlerin kararlarının da tartışılabileceğini gösteren projesinin ilk programı hala dün gibi hatırlarım. Hıncal Uluç hastane yatağında, Erman Toroğlu yanı başında, 37 ekran bir televizyon, elde sopalar. Bu programı güzel yapan Erman Toroğlu'nun Hıncal Uluç'a sürekli muhalif olmasıdır.

6-Pazar Konseri: Rahat uyusun yerinde, her pazar sabahı İşitme Engelliler İçin Haber Bülteni'nin ardından başlayan Hikmet Şimşek'in sunduğu program Canarino'nun deyimiyle "çocukluğumuzda pazar sabahlarını sevmeme sebebidir". Zira klasik müziğe tahammül eden insanları bile çıldırtan programda tanınmış tek bir eser duyamamışımdır.

7-Müebbet Muhabbet: Meebved Maavvet diye okunur. Söylenecek çok bir şey yok. Türkiye'de (varol ne der bilemem?) Seinfeld'in ortaya çıkışının ardındaki fikire en yakın olan program budur. Hiç bir şey hakkında bir programdır işte. İki adam çıkıp çok net biçimde sadece birbirleriyle konuşarak bizi dağıtırlar. Gerek formatı gerek programı yapan adamların tavırları ile büyük bir cesaret işidir. Tutar ama.

8-Haber Dosyası: İşte listenin delikanlısı. Halk kahramanı Kerim Akbaş'ın program başına 8 kere "tüyü bitmemiş yetim hakkı" lafını kullandığı, program başı 8 ayar verip 5-6 adet atar gider yaptığı ve anamızdan emdiğimiz sütle ve anamızı ağlatmakla fena derecede meşgul programın zirve noktası Akbaş'ın misyoner faaliyetleri yaptığı söylenen papazı Müslümanlığa döndürme çabalarıdır.

9-Pop Saati: 20 yıldan fazla bir süredir Erkan Konuk'un ekranlara getirdiği program jeneriğiyle yapısıyla efsanedir. Kaykaylı bir genç, bankta oturan iki yaşlı amcanın önünden geçer, güvercinler uçuşur. Arkasında windows'un duvar kağıtlarından birisinin döşenmiş hali olan Konuk kibarca parçayı sunar. Görev adamıdır.

10-Yasemin Evcim İle Gece Jimnastiği: Unutmak mümkün mü bu efsaneyi? Gece yarısından sonra neyin jimnastiği olurmuş. Star televizyonunun ilk kurulduğu yıllar. Lastik kız Yasemin Evcim tüm Türk erkeklerini ekran başına toplar. Ancak nedense sadece tek bir kas geliştirilir. Sağ el avuç içi kası.

11-Haydi Bastır: Mim Kemal Öke'nin saçının olmadığı ve bıyıklı olduğu zamanlar. Türk televizyon tarihinin en başarılı yarışmasıdır kesinlikle. Kaçırdığım zaman fena üzülürdüm. Türkiye'de haber bülteni öncesi arka arkaya gelen yarışma programı modasının önemli temsilcilerinden.

12-Akşama Doğru: Seynan Levent'in programı bundan 6-7 sene önce türk televizyonlarında takip ettiğim iki programdan birisiydi (diğeri aşağıda). Tam bir kültür programıydı. Bazı insanlar nedense sevemediler bu programı. Nedendir bilemem. TRT'nin harika jenerik müziğine sahip programlarına bir isim daha ekleyin.

13-G.A.G.: Gülse Birsel'in Avrupa Yakası ile cıvıtmadığı ve Türk Seinfeld'i yaratmaya çalışmadığı zamanlar (zibil gibi adam ve 1,5 saatle 4 kişilik ve 20 dakikalık dizinin nesini yaratıyorsun zaten) yarattığı, metinlerini yazdığı enfes program. Jeneriğinden, tanıtımına, sunum tekniğinden reklamlarına kadar enfes bir programdı. Kenara değil tam ortaya.

14-Barış Manço ile 7'den 77'ye
: Ne denilebilir ki? Her ile girişinde tabelaya 1 rakamını yapıştırması bile bir efsane yaratmıştır. Haberci, Devriye, Bam Teli ve hatta Acun Firada gibi bir dolu seyahat belgeselinin atası olan bu programın en takdir ettiğim özelliği, sanatçılıktan kazandığı parayı medyaya malzeme olarak kullanma yerine, dünya turu atmayı tercih eden bir adamın projesi olmasıdır. Sırf bu yüzden bile saygıyı sonuna kadar hakeden bir adamdır Manço.

15-Atilla Dorsay ile Dünya Sinemasından: Cumartesi gecesi 22:45. Loş bir stüdyoda bir adam.Elde kara kaplı bir dosya. 1968 Tayland yapımı Sanagoornmasi Lonjoporoparn isimli film tanıtılıyor. Dorsay'ın yayınladığı bazı filmler kendi ülkesinde bile yaynlanmış mıydı şüphelerim var. Gerçi kendisinin filmleri seçen TRT ekibine de az eleştirileri olmamıştı.

16-Susam Sokağı: Buna da çok laf etmeye gerek yok herhalde. 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 hiiihihihihi. Tahsin amcasıyla, Hakan abisiyle, kırpıkla, kurabiye canavarı ile, Altan Erkekli ve Köksal Engür'ün seslendirdiği Edi ve Büdü ile, açıkgözü ile, Bay Müzik ile efsaneleşmiş program. Tırtıllar asla asla asla asla asla asla asla asla kahverengi bot giymez. Ben onu bilirim.

17-Hugo: Türkiye'de uzaylı olduğuna inandığım 2 insan vardır. Halit Kıvanç ve Tolga Gariboğlu. Ben ilkokula başladığımda tipleri aynıydı. Hala aynı. Güzel programdı ama itiraf etmek lazım. Programa sürekli bilumum hayvan getirilir hayvan sevgisi aşılanırdı. Cadı Sila çok seksiydi, Hugo biraz salaktı. Ve evet o hadiseyi unutmak mümkün değil......Senin de.....

18-Flash Tv'de Güreş Keyfi: Program bildiğimiz, senaryosu belli, tamamen kurgu olan Amerikan Güreşi denen ziyan aktiviteyi sunan iki Amerika'lı spikerin Türkçe seslendirmesinden oluşuyordu ki zaten hadiseyi de inanılmaz kılan buydu. "Big Sexy sıkıştırdı Sid'i köşeye, basıyor tokatı, tokatlıyor devamlı...Evet jimmy biliyosun Sid askerliğini çavuş olarak yapmış. Evet evet yani şu an Big Sexy çavuşu tokatlıyor aslında" gibi efsane diyalogların olduğu bu program maalesef yayından kaldırıldı.

19-TRT-4 İle İngilizce: Bombaları sona sakladık. O zamanlar Anadolu Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan, kült saç ekolünün yılmaz temsilcisi Zülal Başpınar'ın (bugün profesör olmuştur), tam bir İngiliz stoperi olan, Türk televizyonlarının aslında ilk Sarı Bıyığı Michael Smith ile sunduğu bu enfes programın, aynen İngilizler gibi çok geleneklerine bağlı bölümleri vardı. Örneğin her programı Smith "see you next week" şeklinde kapatırdı.

20-Teksoy Görevde: Tabi ki efsaneyi sona sakladık. Burada sabaha kadar anlatayım size bu programı, 1 saniyesini bile izleseniz aldığınız tat bambaşka olur. Çok bölümü var elbette ama Teksoy'un kuzey kutbuna gidip (ki orasının Palandöken olduğunu iddia edenler var) "işte sevgili izleyiciler, kutuplaraaaa Türk bayrağını diktiiim ve namaz kılacağıııım, Allahu ekbeeeer" şeklindeki repliği beni 2 hafta kendime getirememiştir.


by Canarino and FD

34 yorum:

alperensaylar dedi ki...

teksoy'un piramitlere gittiği bir bölüm vardı. ufoları falan da karıştırmıştı işin içine. o gün bugündür tırsarım piramitlerden:)

varol döken dedi ki...

madde 10 şu an ekranda tükürük olarak duruyor, püskürttüm dünkü bütün votkayı

sonunda kafa göz daldıracaksınız bana seinfeld'a ha... o dizinin kıyasını sırat köprüsünde yaparlar, benden de daha başka yorum beklemeyin... cenk ile erdemmiş! onları dinleyenin kulağına aysel marka kulak çubuğu girsin!

Flying Dutchman dedi ki...

seinfeld'in best of dvdsini yapsam 10 bölümden sonrasını bulmakta zorlanırım varol beni konuşturma :)))

Ku.Ba dedi ki...

"Her ile girişinde tabelaya 1 rakamını yapıştırması bile bir efsane yaratmıştır."

Bunun hikayesi nedir?


Ayrica, "Iner misin çikar misin" da listeye girebilirdi :)

Anıl dedi ki...

Gol Show vardı bir de, Memedali bey ve Simoviç'in yer aldığı. Telefonun tuşlarıyla gol atarlardı Simoviç'e, çok koyardı bana :)

Flying Dutchman dedi ki...

@Ku.Ba

Barış Manço her gittiği ilde (Türkiye'de tabi) il girişindeki nüfus ve rakımı gösteren tabelanın birler basamağına (orası hep "0" olurdu normal olarak) cebinden çıkardığı "1" rakamını yapıştırırdı...Ben de giriyorum şehre diye

şuradan görebilirsin

http://www.youtube.com/watch?v=GJ-XotVl8ms

Orhan Şener dedi ki...

Gözler bu listede Gerçek Kesit'i aradı.Sarı bıyık'ı okuyunca aklıma geldi.Bursa'da çekilen bütün eski bölümleri efsanedir bence,kaleci saçlı adam,sinirli abi...Bir de yarışma diyince Riziko 1 numaradır bence;keşke yeniden başlasa.

ziggytheking dedi ki...

21. madde olarak Riziko'yu ekleyebilir miyiz abi? Serhat Hacıpaşalıoğlu gibi güzide soyismi olan sunucusu olan çok kaliteli bir yarışma programıydı TRT'de yayınlanan.

Gerçi böyle böyle 40'a kadar varır liste :)

lembo dedi ki...

pazar konseri bitince cenk koray'ın sunduğu "tele pazar " gibi bir program başlardı.. o programda maçlara canlı bağlantı yapılırdı ama bu anasını sattığımın pazar konseri bir türlü bitmezdi.. bir çok futbolsever çocuk, pazar konseri nedeniyle klasik müzikten nefret etmiştir benim gibi..

berthelemy dedi ki...

anadolu'dan görünümün müziğini geçenlerde yine duydum ve ürperdim ama yetişemedim tvye. hala devammı ediyor bu program?

ayrıca bu programlar içindeki en kral karakter kurabiye canavarıdır. tek geçerim.

http://www.youtube.com/watch?v=6z8dG8X2E3A

Adsız dedi ki...

harika liste olmuş. ama gerçek kesit gibi bir efsaneyi atlamanıza şaşırdı. halbuki sarı bıyıığa da değinmişsiniz 19'da. eliniz sağlık.

aykut....

Olympian dedi ki...

oyku serter "5 te 5" metin yazmanin kitabini yazmisti kizcagiz.

Adsız dedi ki...

sır kapısı gibi tırıs tırıs programlar serisi ayrıca inermisin çıkarmısın-bir kelime bir işlem de listeye girebilirdi.

Flying Dutchman dedi ki...

arkadaşlar Gerçek Kesit'i unutmak mümkün değil ama onu dizi kategorisine aldık...Yani o pek bir reality şov gibi değildi..

Hatta o hiç bir şey değildi :))Onu bir kalıba sokmak mümkün değil ayrı bir başlıkta inceleyelim...hatta yarın yapalım :))

djemba dedi ki...

varsayalim ismail unutulmus, olmamis...

Flying Dutchman dedi ki...

@ cem

yazının giriş metni

Listede elbet diziler yok ki zaten onunla ilgili bir liste yapmıştık.

http://vliegendenederlander.blogspot.com/2008/10/trk-televizyon-tarihinin-en-iyi-10.html

Unknown dedi ki...

şok'un tuvalet kapağı sektörüne yaptığı katkıları da unutmamalı. tuvaletten çıkıp dötünüzü ısıran yaratık haberinden sonra kapak satışları patlamıştı.

allworldfree dedi ki...

birde trt2 de bonus kafalı ressam vardı. Sanata, dogaya sevgi onunla baslamıstır cocuklarda. Öldügünü duyunca cok üzülmüstüm.

varol döken dedi ki...

trt'te haydi yarışması vardı, çocuklar için... nilgün kasapbaşoğlu sunuyordu hani, haydi haydi diye şarkısı vardı... ilkokullardan 2 takım katılıyordu 4 er kişilik, 2. sınıftan itibaren her sınıftan 1 kişi... benim de bir eleştirmen merdivenim vardı, çıkıyordum üstüne, basıyordum benim yaşıtım veletlere küfrü... annem dedi ki, çık da seni görelim...

gördüler! (bunun videosunu bulursam, blog sahibi de izin verirse paylaşmak isterim ama o günden sonra beni bir daha buralarda göremezsiniz, norveç te balıkçılarla ellerime neutregone kremi sürüyor olabilirim)

cagliari42 dedi ki...

ben bilirim yarışması vardı. sonradan adı banko olmuştu galiba, ya da önceki adı banko idi de sonradan ben bilirim olmuştu. görme özürlü bir bayan epeyce ilerlemişti de, "soruları önceden veriyolarmış kıza olum" geyikleri dilden dile dolaşmıştı.

CaRtMaNtR dedi ki...

Liste çok şık ama 2-3 tane unutulmaması gereken programı araya sıkıştırma gereği duyuyorum.

İlk olarak Bir Kelim Bir İşlem 20 küsür senedir devam eden bir yarışma. Hala ilk günki gibi sıkıcı ve bayık olsada inatla bunca yıldır yayınlanması sonucu burada yer almayı hakkedebilir aslında.

Bir diğeri Mustafa Yolaşan ile pazar bilmemkaç (her sene buraya yılın son iki hanesi yazılırdı 89 veya 90 gibi) programıda her telden çalan ve bol bol bayabilen bir programdı.

Birde bunun muadili Uygur kardeşlerin ilk 7-8 yılında eğlenceli son 5-6 yılında bayık (10 seneden uzun süre yayınlanmıştır herhalde) olan Şahane Cumartesi ve Şahane Pazar programlarını eklemek düşünülür. Özellikle bu programın skeçleri olan Titianic ve Ayı ailesi pek bir iş yapmıştı.

Listedekilere gelirsek; daha şokla başlayarak maça 5-0 önde başlanmış. O program benim üzerimde öyle bir etki bıraktıki bu gün bile Korcan Karar haber sunarken yüzümde bir sırıtış beliriyor. Ayrıca lağamlarda yaşayıp klozetten oturanın poposunu ısıran canavar haberi gerçekten unutulmazlardandır.

Birde Susam Sokağı var elbette 20-25 yaşlarında olan günümüz insanlarının ilk bilgi kırıntılarını öğrendiği programdır kendisi.

En sonda aklıma geldi sıkıştırayım. Cem Özer'in Laf Lafı Açıyor'uda pek bir güzeldi. Özellikle Stardaki ilk yıllarında yanındaki bir karakterle çok keyifli muhabbetler çevirirlerdi.

Zorlama olacak ama belki bunlara birde Engin Ardıç ile günün yorumuda sıkıştırılır :D

Orhan Şener dedi ki...

Cartmantr, cem özerin yanındaki eleman muzafferdi galiba.Gece kuşu da çok çok iyiydi.Okan bayülgen resmen şov yapıyordu.

cesco dedi ki...

ya belki kült program olarak sayılmaz ama 5-6 sene evvel sanırım İbrahim Sadri'nin sunduğu bi program vardı. Tamamen düzmece olaylar üzerine kuruluydu. Bir bölümünde Beşiktaş'lı 90 Orhan diye bi karakterden bahsedip yarmıştı beni. Adı neydi bu programın? Keşke yine olsa

bozo dedi ki...

şok izlerken, televizyona yaklaşın gülü koklayabileceksiniz demişlerdi, inanmıştım. işin kötüsü kokuyu aldığıma yemin bile edebilirim:)

Ortega dedi ki...

Aranan adam vardı bir de..

IBRAcadabra dedi ki...

@ Ortega

tesekkurler.yaziyi okudugumdan beri uzun sacli sakalli adamin "Ne adam" oldugunu hatirlayamamistim.yas ilerledi , unutuyoruz.kliplerle dalga gecme isine okan bayulgenden daha once baslamisti bu sahis.bence cok komikti, insanlar anlayamadi , reytingten dolayi kaldirildi...

Fabio Luciano dedi ki...

bir de gez gez bitmedi ... kodumunun anadolusu var:)

aşkın dedi ki...

Yibolar Yarışıyor

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Ben bu listeye Turnike'yi de koyarim aslinda. Guner Umit gibi bir adamin hayati karardi o programla. Yildo gibi bir adam meshur oldu. Sanirim ilk siyahi model de o programla cikmisti piyasaya, atiyor olabilirim ama su an.

Ama Guner Umit'in finaldeki yarismaciya yardimlari cok profesyoneldi. Bir keresinde "Trakya trakya" diye tutturduydu, toplar 3 ve 5 numaralarda ciktiydi mesela; onu hic unutmam.

AbSurDMaN dedi ki...

@ sezai

Tam onu yazacaktım, kimse yazmamış derken yorumunu gördüm içimi bir huzur kapladı o programı benden başka bilen de varmış ohh :)

Programın adı "Televizyon Milleti"ydi, her hafta Oskay Bon adında bir adam aile bilimcisi yok futbol bilimcisi vs. olarak katılırdı ağzım açık izlerdim ben böyle absürd program izlemedim :) Bu listede olmaması hakikaten şaşırtıcı :)

tosun dedi ki...

Gercek Kesit ve Bir Kelime Bir Islem de bu listeye girer, benden soylemesi...

sembolist dedi ki...

Flying Dustchman,yazı süper olmuş.
'Söz Fatoda' yı da unutmayalım.Tükürüğü şifaya savunma sanatlarına ekleyen program:)

Adsız dedi ki...

flasht v deki amerikan güreşi dublajını yapan adamları şimdi smackdown yayını yapan foxtv transfer etse o programlarda son derece izlenebilir hale gelir.

hls dedi ki...

Çok güzel bir makale olmuş.Unuttuğum hatıraları da bu şekilde hatırlamış oldum.