15 Temmuz 2009 Çarşamba

BUTLAN PREMIER LİGİ


























Butlan bir hukuki terim. Herhangi bir işlemin hüküm doğurmayıp yok sayılması anlamına geliyor. Ukrayna futbolu daha 3 ay önce bir Avrupa Kupası'nı müzesine getirmişken üstüste çalkantılar yaşıyor. Önce 2012 adaylığı çerçevesinde yapılan rutin kontrollere, stadyumları yetiştiremeyecekleri ve bu nedenle turnuvayı düzenleme hakkını kaybedecekleri, maçların Almanya'ya kaydırılacağı söyleniyordu. Şimdi de ülke futboluna bir darbe Kiev mahkemesinden geldi. Mahkeme aldığı kararla Ukrayna Futbol Federasyonu'nun Ukrayna Premier Ligi gibi bir organizasyonun düzenleme yetkisi olmadığını ve bu ligin ülke yasalarına aykırı olduğuna karar verdi. Bu kararı alma sebebi FC Dnepr kulübünün sahibi ve aynı zamanda Ukrayna Futbol Federasyonu'nun ikinci başkanı Igor Kolomoisky'nin 20 Haziran'da açtığı dava. Kolomoisky Premier Lig oluşumunun herhangi bir lig veya kupa düzenleme yetkisinin bulunmadığını ve bu nedenle de deaktive edilmesini talep etti. Dün Kolomoisky'yi davasında haklı bulan Ukrayna mahkemesi Premier Lig oluşumunu yetkisiz kıldı ve Ukrayna Premier Ligi gibi bir yarışmanın resmiyette hiç bir geçerliliğinin kalmadığını belirtti. İtiraz için 10 günlük bir süre var.

Tabi bu Ukrayna'da futbolu tam bir krize sürükleyecek kısa süreli olsa da. Öncelikle liglerin bir hafta sonra başlaması planlanıyordu. Süper Kupa'da Dinamo Kiev ve Vorksla karşı karşıya gelecekti. Bu maçların akibetinin ne olacağı bilinmiyor. Daha da önemlisi 13 yıldır süre ligdeki tüm sonuçların ve şampiyonlukların iptali dahi gündemde. Tabi bu geçen yılın da iptali olacağndan bir kaç hafta sonra Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi ön elemelerine katılacak takımların da elde ettiği derecenin geçersiz olması demek. Bu hafta için kulüpler toplanarak hadiseye bir çözüm bulmaya çalışacaklar. Büyük bir ihtimalle bulacaklardır yoksa bu ülke futbolunun tamamen yeniden düzenlenmesi demek anlamına geliyor. Zira bu iş sadece şampiyon olan veya Avrupa kupalarına katılan takımlar için değil küme düşen veya yükselen takımlarla da ilgili.

1 yorum:

IBRAcadabra dedi ki...

bu konuda Ukrayna'da yasamamdan dolayi ve buradaki insanlarla konustugum icin biraz bilgim var.sizin bahsettiginiz Kolomisky'nin Premier'de 3 tane klubu var.Dnipro harici Arsenal Kyiv ve Kryvbas Rih.Aslinda bunlar tamamen bu kisilerin arasindaki is iliskilerine dayanan krizler.Kolomisky Premier Lig baskanligina, bu 3 takimin , yani kendi takimlarinin baskanlarindan birinin secilmesini istiyor.Eskiden sponsoru oldugu Dynamo Kiev'in kendisiyle akraba olan ve halen is yapan patronu da bu gorusu destekliyor.Ancak kalan diger takimlar buna karsi cikiyorlar ve kriz once federasyon (Kolomosky federasyondaki hukmunu kullaniyor) sonrasinda mahkemelerde patlak veriyor.Ancak fisiltilara gore, bu kriz daha once Shaktar Donetsk'in Kolomosky'nin takimlarindan birinden aldigi bir oyuncunun (kusura bakmayin , ismini hatirlayamiyorum , bu krize etkisi harici cokta onemli bir futbolcu degil zaten...) transferi sirasinda , Shaktar'in sahibi ve ulkenin yine Kolomisky gibi en zenginlerinden biri olan Ahmedov'un arasindaki is iliskilerinin bozulmasina dayaniyor.Bu donemde , futbolcu Shaktar'a transfer olduktan sonra , ikilinin is iliskileri bozuluyor ve Kolomisky , vergi mevzuatina dayanan bir sozlesme maddesine gore ekstra odeme istiyor.Sonucta odemeyi yapmak zorunda kaliyor Shaktar.Ancak Ahmedov'da is iliskilerinin bu sekilde transfere yansitilmasini unutmamis olacak ki; bugun ki konuma geliniyor.Cunku su anki muhalefet kisminin tepesinde Ahmedov var.Yani baskanlik icin o da bir aday cikartmis durumda.Sonucta klupler toplanacaklar ve bu lig tabiki bir sekilde oynanacak.Ancak bu tarz is iliskilerinin ulke futbolunu bu kadar etkilemesi de enteresan.Bu 3 takimin kendi arasinda surekli transfer yaptigini , futbolcularin ordan oraya, birinde tutturana kadar gezindigi ve de stad konusunda, butun ekonominin durdugu ulkede , gec kalinsa dahi ,stadlarin haril haril bitirilmeye calisildigini dip not olarak duseyim...