22 Temmuz 2009 Çarşamba

CAF CHAMPIONS LEAGUE 2009

























Geçtiğimiz cumartesi günü Afrika Şampiyonlar Ligi'nde son sekiz takım arasına kalan ve iki gruba dağılan takımların kupanın son bölümüne rast gelen karşılaşmaları başladı. Maçlar 20 Eylül'de sona erecek ve gruplarını ilk iki sırada bitiren takımlar yarı finalde çapraz eşleşme ile karşı karşıya gelecekler. Finaml maçı ise iki ayak üzerinden 31 Ekim ve 8 Kasım tarihlerinde oynanacak. Bu senenin ayrıntısına geçmeden önce kupanın kısa bir profilini verelim. Dürüst olmak gerekirse UEFA Şampiyonlar Ligi, Libertadores Kupası ve Asya Şampiyonlar Ligi'nin ardından kalite, taraftar sayısı, forma giyen oyuncular gibi kriterler göz önüne alındığında dördüncü sırada yer alan kıta çaplı turnuva Afrika Şampiyonlar Ligi. Özellikle oyuncu profilleri açısından ilginç bir durum var. Asya Şampiyonlar Ligi'nde daha çok kariyerine Avrupa'da başlamış ve oradan transfer olmuş, genellikle kariyerinin sonuna yaklaşmış oyuncular görürken, Afrika'da altyapıdan yetişen, yıldızı henüz parlamamış ve Avrupa kulüplerinin merceğinde olan genç oyuncuları görüyoruz. Kupa 1964'ten beri yapılıyor. Geöen 45 turnuvada 25 farklı takım şampiyon oldu. Bu turnuvayı 53 yılda 21 farklı şampiyon çıkaran UEFA Şampiyonlar Ligi'nden daha yarışmacı bir lig yapıyor. Yine Avrupa'da şampiyonlar 10 farklı ülkeden çıkarken bu sayı Afrika'da 12.



















Kupayı bugüne kadar en çok evine götüren takım Afrika'Da 20. yüzyılın takımı seçilen Mısır temsilcisi Al Ahly. 6 şampiyonluğu var. E peşinde de ülke içindeki ezeli rakibi Zamalek var 5 şampiyonlukla. Al Ahly geçen sene kazandığı şampiyonlukla bir adım öne geçti. Hatta son 4 senenin üçünde kupayı evlerine götürdüler. Fas temsilcisi Raja Casablanca, Kamerun temsilcisi Canon Yaounde ve Gine temsilcisi Hafie FC de üçer şampiyonluğa sahip. Kupada son 4 şampiyonluk Kuzey Afrika takımlarına gitti. Yukarıda belirttiğimiz gibi üçü Al Ahly'e birisi de Tunus temsilcisi Etoile Sahel'e ait. Sahel 2007 finalinde yine Al Ahly'i mağlup etmişti. Yani bu kupada son 4 yılda Mısırlıların hegemonyası var. Kuzey Afrika takımlarının finalde yer alamadığı son yıl 1998'di. Fildişi takımı ASEC Abidjan Zimbabwe takımı Dynamos FC'yi geçerek kupaya uzandı. Gelecek sene dünya kupasını evinde düzenleyecek olan Güney Afrika'nın sadece bir kez, Orlando Pirates ile kupaya uzandığını da belirtelim.

Gelelim bu seneye. Kupanın formatı diğer kıtalardan farklı işliyor. Orada bir kaç ön elemeden sonra genelde 8 tane dörderli grup oluşturuluyor ve ilk ikiye giren takımlar 2. tura yükseliyorlar. Afrika'da format böyle değil. Bir kere her ülkeden maksimum 2 takım katılabiliyor lige. Ülke sıralamasında ilk 12 sırada bulunanlardan ikişer diğerlerinden birer takım. Takımlar 30 Ocak'tan itibaren dört adet çift ayaklı ön eleme oynuyorlar ki bunların son ikisine tüm takımlar katılmış oluyor. 7 Mayostaki final gruplarının kura çekimi öncesi kalan 8 takımın profilinde bu sefer Kuzey Afrika takımları azınlıkta. Mısır hegemonyası bu sene kesinlikle bitecek çünkü son sekiz takım arasında yoklar. Kuzey Afrika'yı 2 Sudan takımı Al-Merreikh ile Al Hilal ve Tunus takımı Etoile de Sahel temsil ediyor. Dördüncü turda Al Ahly'i eleyerek büyük bir şok yaşatan ve "Ahly Killers" lakabını şimdiden alan Nijerya takımı Kano Pillars FC ve Zambia temsilcisi ZESCO United iki Sudan takımı ile A grubunda. Cumartesi günü oynana ilk maçlarberabere bitti. B gruunda ise Tunus temsilcisine Kongo takımı TP Mazembe, Zimbabwe takımı Monomotapa United ve Nijerya temsilcisi Heartland eşlik ediyor. Burada TP Mazemve ve Monomotapa ilk maçlarını kendi evlerinde kazandılar. Bu 8 takım arasında daha önce şampiyonluk kazanan iki takım var. 2 şampiyonluğu olan ama sonuncusunu TP Englebert adıyla 1968'de kazanan TP Mazembe ve 2007 şampiyonu Etoile Sahel.

















Turnuvanın gol krallığı listesinin tepesinde Al Merreikh'in 25 yaşındaki Nijerya'lı golcüsü Endurance Idahor var 5 golle. Onu 4 gollü 5 oyuncu izliyor. Grup maçları bittiğinde tekrar ele alırız mevcut durumu. Son olarak ödül sistemini de verelim.

Şampiyon: 1 milyon dolar
Finalist: 750.000 dolar
Yarı finalistler: 427.500 dolar
Grup üçüncüleri: 261.250 dolar
Grup dördüncüleri: 190.000 dolar

Hiç yorum yok: