Kemal Sunal haftasını bu yazıyla kapatalım.
Kemal Sunal filmlerinin isimsiz, görünmez kahramanlarıdır bu adamlar. Aslında yazıyı Türk sinemasının tüm figüranlarını kapsayacak şekilde yapabilirdik ama o zaman sayı 10 değil 20 hatta 30'a uzardı. Necdet Tosun'dan, Cevat Kurtuluş'a, Mürüvvet Sim'den Hulusi Kentmen'e giden şekilde. O yüzden Kemal Sunal filmleriyle sınırladık. Tabi şu da var, bu adamlar aslında figüran değil yardımcı oyuncu. Figüran tam anlamıyla filmde hiçbir ağırlığı olmayan ve perdede çok az görülen adamlardır, örneğin Star Wars'daki Stormtrooper'lar gibi. Bizde ise bu tür yardımcı oyunculara da zaman zaman figüran deniyor, ama aslı dediğimiz gibi "supporting actor". Tabi bu listede zaten daha sonra as oyuncu klasmanına yükselmiş oyuncu yok. Bu yüzden, örneğin Şevket Altuğ, Ayşen Gruda, Erdal Özyağcılar, Halit Akçatepe gibi isimleri almadık listeye. Bu arada listede farkedeceksiniz, insan bu kadar adamın bu kadar genç yaşta kaybedilmesine üzülmüyor değil. Her maddede oyuncunun resmini göreceksiniz, her birinin yüzünün hatırlanmaya layık olduğunu düşünüyorum.
1-Yadigar Ejder: Türk sinemasının, hatta Türk sanat dünyasının en büyük utançlarından birisidir Yadigar Ejder. Onca filmde, onca jöne ve esas oyuncuya yardımcı oyunculuk yapan, asıl soyadı ironik biçimde "Kuzu" olan bu dev adam, Taksim'de bir bankta parasızlık yüzünden evde çıkarıldığı gece uykuya dalmış ve bir daha da uyanmamıştır. 79 filmde, hep korkulan, ürperten adamı oynadıktan sonra 1992 yılının 14 Mart gecesi, 45 yaşındayken, soğuktan donarak hayatını kaybetmiştir. Halen sinemamızın bir utancı olarak görürüm Ejder'i.
2-Ünal Gürel: Gardrop Fuat, Karbonat Erol, Karamürselli Deli Hamdi, Barut Osman, Kerpeten Hüsnü ve diğer roller. Ünal Gürel Kemal Sunal filmlerinin, sebebini anlamadığım şekilde sürekli lakap takılan karakterlerini oynar. Kendisi 2002 yılında aramızdan ayrılmış olup, sinemamızda Turgut Özatay, Erol Taş gibi bir çok kötü adamı da seslendirmiştir. Ayrıca sinema tarihine geçen "
Şimdi ananı laciverte boyadım" repliğinin de sahibidir.
3-Dinçer Çekmez: "
Bana Mazlum'u getirin", "
o kadarrr", "
Yaktın beni Oymapınar" gibi ölümsüz repliklerin değişmez oyuncusu ve İstanbul Şehir tiyatrolarının emektar oyuncusu Çekmez yukarıda repliklerin geçtiği filmler dışında Ortadirek Şaban, Kanlı Nigar ve Şabanoğlu Şaban gibi filmlerde de ölümsüz karakterlere hayat vermiştir. Çekmez halen bazı Türk dizilerinde karşımıza çıkıyor. Beyaz perdenin yaşlanmayan adamlarındandır kendisi.
4-Turgut Özatay: Türk sinema tarihinin en fazla filmde oynayan oyuncu rekorunu elinde bulunduran Özatay gerçek anlamda bir bukalemundur. Tecavüzcüden, usta başına, manavdan, kasaba, aşçıdan, kabadayıya, mafya babasından, muavine kadar türlü karaktere bürünen Özatay'ın "
Bir Şiki Şiki Baba rica etsem?" repliği ölümsüzdür ama bana göre ölümsüz karakteri Sezercik: Küçük Mücahit'teki EOKA'cı Rum askeridir (
üse kadar sayazagim, sikmazsaniz evi yakazağiz, ena dio triaaaa). 47 yıl emek verdiği Türk sinemasında tam 468 filmde oynamış ve 2002 yılında aramızdan ayrılmıştır.
5-Ali Şen: Mümkün değil bu adamı ve lehçesini unutmak. Kemal Sunal'la aynı saflarda olduğu bir film yoktur. Ya ona kız vermek istemeyen babası, ya ağa ya da herhangi bir düşman rolündedir. Bana göre Yedi Bela Hüsnü'deki Malik tiplemesi doruğa çıktığı andır. Süt Kardeşler, Tokatçı, Çarıklı Milyoner, 100 Numaralı Adam, Kılıbık, Zübük, Sakar Şakir ve bir dolu filmde daha ustaya eşlik etmiş olan Şen hayata 1989 yılında veda etmiş, ama miras olarak Türk sinemasına çok büyük bir usta oyuncu olan oğlunu bırakmıştır.
6-İhsan Yüce: Türk sinemasının bana göre en görünmez kahramanlarından. Filmlerde o hırpani kılıklı, sakalı saçı birbirine karışmış, dişleri düzensiz adam İzmir'de Ticari İlimler Akademisi'nden mezun olmuş bir şair ve senaryo yazarıdır. Altın Portakal Film Festivali'nden de iki ödülü bulunan Yüce, dikkat çekilmez ama Davaro'nun senaryo yazarıdır. Kibar Feyzo ve Çöpçüler Kralı onun Kemal Sunal filmografisinde doruğa çıktığı anlardır. 1991 yılında 61 yaşında aramızdan ayrılmıştır. "
Aha Feyzo bana hiç borcun kalmamıştır...."
7-Atilla Ergün: İşte Türk sinemasının bir başka efsane figüranı. Belki de listenin en az bilinen isimlerinden. Yedi Bela Hüsnü'de Malik'in baş yardımcısı İnfocu Necati. 1998 yılında kanser sebebiyle, 59 yaşında aramızdan ayrılmıştır o da. Kemal Sunal filmlerinin yanında Cüneyt Arkın'ın tarihi filmlerinde de genelde Haçlı Askeri olarak yer almıştır. Genelde Yedi Bela Hüsnü filminde Malik'in aklına gelen fikirlere "
bravo efendim daha önce niye aklımıza gelmedi" şeklinde tasdiklemesi ünlüdür.
8-Hakkı Kıvanç: Halen hayatta olan bir başka efsane oyuncumuz. 1931 doğumlu Kıvanç, ustayı şöyle anlatır: "
Beraber en çok çalıştığım aktörlerin başında Kemal Sunal gelir. İnanılmaz mütevazı bir adamdı. Hiç kaprisi yoktu. İşini yapar, evine giderdi". Tokatçı filminde Hasan Ağa'nın yaveri Rüstem ve Yedi Bela Hüsnü'deki eski kabadayı, şimdinin bir ayağı sakat kahveci rolleri en akılda kalanlardır. Kariyeri boyunca onun da 500'e yakın filmde oynadığı söylenir.
9-Celal Yonat: "
Kim yahu bu?" diye soracaksınız elbet. Tek kelime yeterli. "Arap". Korkusuz Korkak'ta, Gerzek Şaban'da, Yedi Bela Hüsnü'de ve bilumum filmde deri rengi sebebiyle Arap Celal rolüyle karşımıza çıkan emektar oyuncu 1993 yılında 71 yaşında iken aramızdan ayrılmıştır. Genelde filmlerde Kemal Sunal'ın mensubu olduğu mahallenin kahve eşrafındandır. Filmlerde hep tek tabancadır.
10-Belkıs Dilligil: Aslında 3 filmde oynamıştır sadece Kemal Sunal'la ama Kemal Sunal'ın filmlerde aşık olduğu kızlar kategorisinde rol almayan ender kadın oyunculardandır. Zaten ustayla oynadığı 2 film Korkusuz Korkak ve Yedi Bela Hüsnü bence Kemal Sunal filmografisinin doruk noktasıdır. 66 yaşında aramızdan ayrılmıştır. Özelikle Malik'e hitaben söylediği ve ardından Türk sinema tarihinin en efsane sahnelerinden birinin geldiği "
Allah, senin cezanı verecek birini gönderecek elbet" repliği efsanedir. Replik biter Kemal Sunal ufuktan belirir. Allah göndermiştir birisini.
Bu sahne çok ilginç 2 açıdan da Clint Eastwood'a yapılan bir göndermedir. Fonda İyi, Kötü, Çirkin filminin efsane müziği çalarken aslında "Tanrı'nın gönderdiği kahraman teması" Eastwood'un Pale Rider filmine de bir göndermedir.
-Hüsniye'ye siz yan baktınız ha?
-Evet ben yan baktım
-Hangi gözünle?
-Sağ gözümle
-O gözüne bir çakıyim de bir daha göremeyesin
-Çak da görelim
-Çakıyim de gör
20 yorum:
dinçer çekmez'in kardeşi metin çekmez de bilindik bir oyuncudur.. süper baba dizisinde fiko'nun ağabeyi rolü ile hatırlanabilir.. emin değilim ama en son binbir gecede görmüş olabilirim.. dinçer çekmez, kuzguncuk'ta ikamet etmektedir..
Çok, çok, çok iyi bir çalışma.. tebrik ederim...
Yaa bu liste süper oldu valla, her oyuncuda tüylerim diken diken oldu..!!
Ellerinize-dillerinize sağlık..!!
berber nazif, cemal'e parayi sayarken "72.73.74.75, 25 de surda var 100" gibi karsilikli guvenin onemini vurgulayan diyaloglarin vuku buldugu yedi bela husnu'de detaylar bununla bitmiyor. kahvede cemal'in husnu'yu getirmesi icin mahalleliyle 100bin liraya anlasip "once kaporayi gorelim" cakalligini yapmasi uzerine kaporayi mahalleli hakikaten sadece gosteriyor olsa gerek, sonunda yine 100bin lira aliyor cemal.
bu kadar absurdunu nasil yapabilmisler, filmin ne kadarlik kismi senaryo ne kadari improvize, bunlar hep merak ettigim konular.
süper bir inceleme olmuş yine, elinize sağlık. Yadigar Ejder'in ölümü hakikaten bir yüz karasıdır. Yadigar mı çok gururluydu, yoksa eskiden de mi şimdi olduğu gibi herkes kendi hayat gayesindeydi de, sanatçı bile sanatçının yanında değildi merak ederim. Hiç mi el uzatanı, sıcak 1 oda verecek olanı çıkmadı Yadigar'a, yazık..
süper yazı olmuş eline sağlık..
Ölenlere Allah gani gani rahmet eylesin.
ihsan yüce yanlış bilmiyorsam kibar feyzo'nun da senaryo yazarlarından birisi. çok güzel liste olmuş.
Ali Sen'in iyi adam rolünü oynadigi bir filmini izledigimden eminim, ama hangisiydi, bir türlü hatirlayamiyorum. Siz yardimci olabilecek misiniz?
bravo dutchman, çok güzel bir yazı olmuş.
Yadigar Ejder ağlattı okurken, biz bu oyuncularla büyüdük, çocuklarımız da onları izleyerek büyüsün dilerim... Ellerine sağlık...
Sabah sabah gülümsememe sebep verdiğin için eline, kalemine sağlık Dutchman. =)
Süper yazı eline sağlık. Keşke bir boşluğunda diğer filmlerdekileri de sıralasan. Herkes yardımcı olur sanırım elinden geldiğince. Bu konuyla ilgili bir post yazman yeter sanırım. Oyuncu ismi ve fotosu yollayan çok çıkacaktır. Belki 100lerce kişilik bir listeye bile ulaşılabilir. Harika da olur.
NATUK BAYTAN RULEZZZ
ali şen'in iyi adam olduğu film şaşkın damat'tır. şoko partisi yapıyorlar adamın evinde, sadece o zaman bi delleniyor :)
Gardrop Fuat ve Barut Osman hakkaten inanılmaz karakterlerdi. Bunlara rakip olarak Ayı Abbas ve Malik'te kolay kolay unutulmazdı.
birde kemal sunal top 5 yapmak gerekirse
Korkusuz Korkak (açık ara en komik ve abzürt filmdir)
Sakar Şakir(Gardrop Fuat ile otobüs yolculuğu yeter)
Urfalı Apdi (Barut Osman ile rezil etme sanatı ve Urfalı Aptinin kamyonla imtihanı)
Yedi Bela Hüsnü (Malikin 7 katlı tuzağı, kız İsmet ve bombalı ayvalar)
Atla Gel Şaban (şiki şiki baba)
Mansiyon özel ödülü
Sahte Kabadayı (Dikiş Tutmaz Sabri bile bu filmin listeye girmesini sağlar)
100 numaralı adam'da ali şen ne iyi ne kötüdür... babadır sadece...
dehşet bir derleme olmuş. anılarına saygıyla.
yüreğinize sağlık.şaftımı kaydıranda yadigar ejderin hikayesi oldu.
Yadigar Ejder = Yıldırım Demirören
Nerden çıktıysa bir anda google'da "gardrop osman" arayarak bu güzel derleme yazınızı buldum.
Hepsi kafalarımıza kazınmış hatta belki de konuşmamıza, davranışlarımıza etki etmiş insanlar. Bir sürü şey hatırlattılar yazıyı okudukça.
Tüm Kemal Sunal filmlerini izleyesim geldi sayenizde. Teşekkürler..
Yorum Gönder