14 Temmuz 2009 Salı

FRIESLAND'IN YAPRAKLARI

























"Bunları biliyor musunuz" ya da "Kulağınıza Küpe" tarzı bir yazı ile karşınızdayım efendim. Konumuz Hollanda Ligi takımlarından SC Heerenveen ve bu takımın forması ile ilgili tüm dünya futbol seyircilerinde, dolayısıyla Türk izleyicisinde de bulunan yanlış bir bilgiyi düzeltmek. Bildiğiniz gibi Heerenveen'in formasında yıllardır, mavi beyaz çubukların üzerinde ufak kırmızı nesneler bulunur. Bir çok kişi bunların "kalp" olduğunu zanneder, hatta Heerenveen forması için "formaya kalp konulur mu ya?" türü bir takım alaylara girişirler. Halbuki kazın ayağı böyle değildir arkadaşlar, Heerenveen formasında bir çok kişinin kalp sandığı o izler zambak yaprağıdır. Kısa hikayesini anlatalım.

















Hikayeye bazı şeyleri kökten çözümleyecek bir bilgiyle başlayalım. Bu forma aslında Heerenveen şehrinin bulunduğu eyalet olan Friesland'ın bayrağının bir giysiye yedirilmiş şekli. Fries Almanya'nın batısında konuşulan bir dil aynı zamanda. Friesland da bu dilin konuşulduğu bölgeye verilen ad. Hakikaten Friesland bugün Hollanda'nın diğer 11 eyaletinden farklı olarak Batı Frisyan dilinin de konuşulduğu ve herkesçe bilindiği bir eyalettir. Yani eyaletteki herkes Hollandaca yanına bu dili de konuşurlar. Heerenveen işte bu eyaletin 42.000 nüfuslu şehri. Friesland eyaletinin bayrağında gördüğünüz gibi 7 adet kalpe benzeyen zambak yaprağı bulunur. Bunlar eski çağlarda Fries dilinin konuşulduğu ve vikinglere karşı koyan 7 bölgeyi simgelerler (West-Friesland, Westergo, Oostergo, Hunzingo, Fivelingo, Emsingo ve Jeverland). Heerenveen de bu 7 zambak yaprağını aynen alıp formasına yerleştirmiştir.

5 yorum:

QuaresmA dedi ki...

"formaya çiçek konulur mu ya?"
her türlü efemine :)

edi vedır dedi ki...

valla ben de kalp zannediyodum. yanlız pek zambak yaprağına da benzetemedim. tabi bahsedilen bizim bildiğimiz zambaksa..daha çok fasulyeye benziyo :)

Adsız dedi ki...

hollandaca diye bir dil yok. o dilin adı felemenkçe dir.

Flying Dutchman dedi ki...

Rumuz: adsız

Bunu gidip bir Hollandalı'ya söyle bakalım. Ülkeden önce sen sular altında kalırsın...

Felemenkçe bir dil grubudur. Bunun Belçika'da konuşulanına Flamanca, Hollanda'da konuşulanına Hollandaca denir.

Black Pearl dedi ki...

Flying dutchman size ben, frieslandlı arkadasımdan ogrendıgım hikayenin aslını anlatmıstım. Zambak diil nilufer yapragı olacak.

Adsız dedi ki...
hollandaca diye bir dil yok. o dilin adı felemenkçe dir.


Bu konuda Turk dil kurumunun ne dedigide umrumda diil!!! Turklerin flemenkce demesi cok sacma. Hollandaca denmesi gerekıyor!!!!!!