29 Temmuz 2009 Çarşamba

GELECEĞİN MABEDLERİ ep. XXI


















Önümüzdeki 3 şampiyona stadyumlarını tanıtmaya yine bir ara verip Roma'ya uzanalım diyoruz. Lazio'nun yeni stadyum projesi Stadio Delle Aquile. Yıllardır İtalyan kulüpleri kendilerine değil şehir yönetimlerine ait olan stadyumlar nedeniyle, elde edebilecekleri çok önemli bir geliri ellerinin tersiyle itiyorlardı. Ancak Juventus'un açtığı yoldan diğer kulüplerde yavaş yavaş ilerlemeye başladılar. Olimpiyat Stadyumu'ndan ayrılmanın vaktinin gelip geçtiğini gören Lazio'da döktü ortaya projesini. 55.000 kişilik bir stadyum olacak. İtalyan Ama Grubu'nun geliştirdiği projenin mimarı Alfonso Mercurio. Stadyumun üstü açılıp kapanabilen, yarı transparan bir çatıya sahip olacak. Böylece hem hava şartlarına göre meydana gelebilecek engellerden hem de, güneş almayan çimlerin zarar görmesinden kaçınılmış olacak. Ayrıca çatının üzerine güneş enerjisini kullanabilen paneller de yerlşetirilecek. Artık her yeni yapılan stadyumda olduğu üzere stadyum etrafında alışveriş merkezi, yüzme havuzu ve müzeleri kapsayan bir kompleks halinde düşünülüyor. Üstünün kapanabilmesinin de yardımıyla futbol dışında konser vb. diğer organizasyonlarda yapılabilecek.





















Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırma Lazio kulübünün, Olimpiyat Stadyumu'nda ödediği kradan kurtulduğu zaman, maç günü gelirlerinde bugün elde ettiği rakamın 5 katını kazanabileceğini ortaya çıkarmıştı. Bu yüzden son yıllarda ekonomik krizden oldukça etkilenen ve önemli oyuncularını elden çıkaran kulübün bir kurtuluş reçetesi olarak da görülüyor bu stadyum. Tabi stadyum inşaatı sırasında bu derece zor durumda olan bir kulübün maddi bir desteğe de ihtiyacı var. İtalya'da stadyum yenilemeleri için kurulan fondan 20 yıl vadeli bir kreid almayı düşünüyor Lazio yönetimi. Bu kredi belli bir yük getirecek ama her yıl gelirlerinden, doğru dürüst yararlanamadığınız bir stadyum için kira vermekten daha tercih edilebilir bir durum.













Projenin ilk ortaya çıkış tarihi 2005 yılıydı. Yani 4 yıldır masada. Stadyumun lokasyonu konusunda ise Lazio kulübü ile Roma belediyesi arasında büyük problemler çıkmıştı o dönem. Lazio'nun sahibi Claudio Lotito, stadyumu Roma'da kendisine ait büyük bir arazi olan Tiberina'da inşa etmek ve böylece bir de inşa alanı kirası vermekten kurtulmak istedi ama belediye alanın bir tarım alanı olduğu gerekçesi ile buna izin vermedi. Bunun üzerine Lotito kullanacakları alana karşılık 30 hektarlık bir tarım alanı yaratma vaadinde bulundu ama bu da kabul edilmedi. Sonunda da Lazio kulübünden belediyeye "eğer stadyum inşa izni verilmezse kulübü Roma'nın dışına bir yere taşır, stadyumu oraya inşa ederiz" tehditi geldi. Ancak geçtiğimiz yılla beraber ilişkiler biraz düzelmiş gibi görünüyor. Halen tam lokasyon belirlenmiş değil ama Roma şehir merkezinin dışına yapılacağı kesin gibi. Dolasıyıyla bir inşaat başlangıç tarihi de yok. Bu projenin başlamasının bile 2011'i bulacağını ve bitirilirse 2013-14 gibi hazır olacağını düşünüyorum. Yani işin Roma tarafında en az 5 sene daha Olimpiyat Stadyumu'nu göreceğiz.

3 yorum:

varol döken dedi ki...

bence halihazırda bu kadar maket varken, maket futbolcular yapsınlar, teknoloji yapsın bunu, biz de mikroskopla izleyelim maçları, digiturkten pahalı olacak değil ya...

lam kombine: 50 TL

ÖZCAN YAZICI dedi ki...

Bursa'da da Atatürk Stadı'nın yenilenmesi için Klüple Büyükşehir Belediyesi ortak çalışma yürütüyor. Hatta inşaa çalışmaları da bir iki ay içerisinde başlayacak. Yerinde yıkılıp Fenerbapçe Stadı gibi bölüm bölüm yenilenecek. Ancak hala ne tam maliyeti çıkarılabilmiş durumda ne de nasıl finanse edileceği konusunda kimse de bir fikir var.

Yazıda, "İtalya'da stadyum yenilemeleri için kurulan fondan 20 yıl vadeli bir kredi almayı düşünüyor Lazio yönetimi" cümlesini okurken şaşırdım.

Kendi kendime "ne güzel bir sistem kurulmuş" diye düşündüm. Biz de belediye elindeki arsaları satıp fon yaratmaya çalışıyor. Artık bu kadar maliyet için kaç arsa satar siz hesap edin.

Minero dedi ki...

İtalya'da bu akım hız kazanır ise lig 5-10 seneye yine o eski şaşaalı günlerine geri döner gibi geliyor...