21 Temmuz 2009 Salı

GYULA GROSICS





















27 Mayıs'ta yazdığımız Emekli Olmuş Numaralar yazısının sonunda "Bu konudaki en güzel hikayeyi de bir başka yazıya saklayalım. Onun ayrıca anlatılacak bir efsanesi var çünkü"şeklinde konuyu bağlamışız. Üzerinden neredeyse 2 ay geçti. Sözümüzü yerine getirelim. Bahsedeceğimiz adam futbol dünyasının en romantik ama en çarpıcı hikayelerinden birisine imza adan Macar futbolunun unutulmaz isimlerinden Gyula Grosics hakkında.

Grosics 1926'da Macaristan'ın Dorog kentinde dünyaya gelmiş bir isim. Kalecilik kariyerine 19 yaşında, doğduğu kentin takımı Dorogi Bányász'da başlayan Grosics 1947-49 yılları arasında MATEOSZ Budapest, 1949-50 yıllarında ise Teherfuvar takımında forma giyer. 1950 yılında transfer olduğu, Fenerbahçe'nin UEFA Kupası'nda karşılaşacağı Honved takımına transfer olur ki bu onun kariyeri için bir dönüm noktasıdır adeta. 7 yıl formasını giydiği takımda tam 4 şampiyonluk kazanır Grosics. Bu onu daha sonra efsane Macar takımının arasına sokacak milli takıma seçilmesini de beraberinde getirir. Grosics'in kalecilik stili dünya tarihinde "libero-kaleci" olarak geçecek bir tekniğin de başlangıcı olur. Grosics bir çok pozisyonda defansın en gerisinde, toparlayıcı bir oyuncu gibi oynar ve bu performans onun üst üste 3 dünya kupasında da boy göstermesini getirir. 28 yaşında gittiği 1954 Dünya Kupası'nda Bozsik, Toth, Zakarias, Czibor, Kocsis ve Puskas gibi isimlerin forma giydiği ve finale yükselerek dünya kupaları tarihinin en sansasyonel maçlarından birisi olan Bern Mucizesi'nin gerçekleştiği karşılaşmada Macar kalesini korur ama sahayı boynu büyük terkeder. 1958 Dünya Kupası öncesinde ise FC Tatabanya'ya transfer olur. Aslında çocukluğundan beri tuttuu takım olan Ferencvaros'a transfer olmak istemektedir ama o zamanın komünist yönetimi bu transfere engel olur. 1958'de takım ilk turda kupaya veda eder. 1962'de çeyrek finale çıkma başarısı gösterir. Grosics bu kupadan sonra 36 yaşındayken ve 86 kez Macar milli takımının formasını giymişken eldivenleri asar.
















Aylar yılları kovalar ve futbolu bıraktıktan sonra ülkesinde yaşamına devam eden Grosics 2008 yılında, 82 yaşındayken Ferencvaros kulübünden bir teklif alır. Macarların efsane kulübü, ömrü boyunca yeşil beyazlı renklere bağlı olan ancak komünistrejimin baskıcı tutumu ve yasaklamaları sonucu bu bağlılığını eyleme dönüştüremeyen Grosics ile bir sözleşme imzalar ve evet Macar efsanesi 82 yaşında, Ferencvaros ile Sheffield United arasındaki özel maçta takımıyla sahaya çıkar, kaleye geçer ve ilk dakika kaleyi korur. Daha sonra da sahadan ayrılır. Ferencvaros bu maçtan sonra 1 numarayı emekliye ayırır. Bu çok özel anın videosu burada. O 40 saniye süren file bekçliğinden bile Grosics'in eski günleri yad edercesine "libero-kaleci" özelliğine bağlı kalıp ceza sahası önünde dolaştığını görüyoruz. Grosics bugün halen Ferencvaros'un sözleşmeli oyuncusu durumunda.

Boşun dememişiz onun ayrıca anlatılacak bir efsanesi var diye.

8 yorum:

Adem dedi ki...

Bu efsanelere büyük bir hayranlıkla büyümeme vesile olmuştu Tercüman'ın A'dan Z'ye futbol ansiklopedisi.. Mighty Magyars... Ne bir tarihi bağım, ne de yakınlığım vardır bu adamlara ama Tüylerim diken diken olur isimlerini andığım vakit. Kocsis, Hidegkuti, Puskas, Grosics... Ve daha niceleri..

varol döken dedi ki...

e cruyff?

(yazı çok güzel babama okutacağım bu arada, brezilya dan sonra bir de macarlar vardı onlar çok başkaydı derdi hep)

anial dedi ki...

müthiş tek kelimeyle. iyi uzaktan şut atmamışlar ama ihtiyarı kalede görüp.

siriusjames dedi ki...

Saygı bizim memlekete uğramadı mı daha yoksa bunlardaki başka bir şey mi?

perseverative dedi ki...

acaba mac basina mi aliyor :)

Nightstalker dedi ki...

Çok duygulu bir olay hakikatende. Bizim saygı olayında kuzenlere yetişmek için yiyeceğimiz çok ekmek var daha.

sy dedi ki...

Muhtesem...

Avrupa'da maclarini takip edecegim takimlar listesine bir yenisi eklendi su anda.

Adsız dedi ki...

Vay bee..Ben zaten Puşkaş ve Di Stefano hastasıyım ve böyle nostaljik yazıları çok ama çok severim elinize sağlık abi.