21 Temmuz 2009 Salı

SYDNEY'DEN BİR GRUP KAYIP ŞAMPİYON



















Türkiye'nin A milli takımın altında kalan yaş gruplarında, yan, 17, 19 ve 21 yaş altı milli takımlarında tarihinde kazandığı sadece 3 şampiyonluk var. İkisi 17 yaş altı takımlarına ait. Bir tanesi 1994'te İrlanda'da diğeri de 2005'te İtalya'da kazanılan şampiyonluklar. İtalya'da kazanılan şampiyonluğu getiren kadro aynı yıl Peru'daki 17 yaş altı dünya kupasında müthiş maçlar çıkarmış ve turnuvayı dördüncü olarak bitirmişti. Kazandığımız diğer şampiyonluk 19 yaş altından. 1992 yılına kadar geri gitmemiz gerekiyor bunun için. Almanya'da düzenlenen turnuvaya. O turnuvanın finalinde Portekiz'i, uzatmalarda Tarkan Alkan'ın frikikten attığı altın golle mağlup eden Serpil Hamdi Tüzün yönetimindeki Türkiye, 19 aş altı takımlarında bugüne kadar kazanılan ilk ve tek şampiyonluğunu da elde etmiş oldu. 1 sene sonra Avustralya'da yapılan turnuva için uzak diyarların yolu tutulduğunda Show Tv kupa maçlarını yayınlama hakkını almıştı ki bir pazar sabahı izlediğim o turnuvanın ilk maçını unutmam mümkün değildi. ABD gençleri Türkiye'yi 6-0 mağlup etti. ABD kadrosunda Imad Baba ve Miles Joseph gibi isimler bulunuyordu. İkinci maçımızda Güney Kore ile 1-1 berabere kaldık, golümüzü atan isim Serkan Reçber'di. Grubun son maçında ise bugün hala kariyerini sürdüren Julian Joachim'in attığı golle İngiltere'ye 1-0 mağlup olduk ve grup sonuncusu olarak turnuvadan elendik. 3 maçı da izlemişimdir 12 yaşımdaki halimle. Turnuvayı daha sonra finalde Gana'yı 2-1 mağlup eden Brezilya kazandı.

O turnuvadaki Türk milli takımına geçmeden önce, diğer takımlardaki tanıdık isimlere bir bakmak lazım. Craig Moore, Ante Milicic, Rigobert Song, Marc-Vivien Foe, Vladimir Beschastynkh, Aleksandr Filimonov, Carsten Ramelow, Casten Jancker, Dietmar Hamann, Stephan Baidoo, Samuel Kuffour, Daniel Addo, Porfirio, Nick Barmby, Nicky Butt, Dida, Mario Jardel, Thomas Mhyre.....Bu arada dikkat ederseniz bu isimlerin arasında Türkiye'ye gelmiş 5 oyuncu bulunuyor.

Gelelim bizim milli takımımıza. Portekiz'i 2-1 mağlup ederek Avrupa şampiyonu olduğumuz günkü maçın kadrosu şöyle.

1. Yetkin Akman (Trabzonspor)
2. Bülent Tarık Kapıcı (Beşiktaş)
3. Emre Aşık (Sönmez Filamentspor)
4. İlhami Arslan (İskenderunspor)
5. Yakup Can (Trabzonspor)
6. Seyfettin Kurtulmuş (Gebzespor)
7. Turan İlciktay (Bayern Münich)
8. Mustafa Kocabey (Galatasaray)
9. Sinan Demircioğlu (Beşiktaş)
10. Oktay Derelioğlu (Trabzonspor)
11. Bülent Yılmaz (Bakırköyspor)

Yedekler

12. Tarkan Alkan (F.Karagümrük)
13. Aygün Taşkıran (Akhisarspor)














1 yıl sonraki dünya şampiyoasında ise bu isimlere, Hasan Özer (Gaziantepspor), Yusuf Tokac (Beşiktaş), Hayati Köse (Boluspor) gibi isimler katıldı. Emre Aşık, Oktay Derelioğlu, Hasan Özer, Aygün Taşkıran, Mustafa Kocabey gibi isimlerin kariyerlerinden haperdarız. Ya diğerleri. Kaleci Yetkin Akman bugün amatör ligde Beykoz Çavuşbaşıköyüspor forması giyiyor, 35 yaşında. Galatasaray altyapısından yetişen Seyfettin son olarak Denizli amatör liglerinde forma giyiyordu. O yıllarda Bayern Munich kadrosunda görünen Turan İlçiktay, 2000-01 sezonunda Vestel Manisaspor oyuncusu olarak görülüyor TFF'nin veri tabanıan göre. Beşiktaş altyapısından yetişen Sinan Demircioğlu son olarak Körfez Belediyespor forması giyiyordu. Dünya kupasında Güney Kore'ye tek golümüzü atan Serkan Reçber 1995-96 yılında Fenerbahçe'nin şampiyon kadrosunda yer alan bir isimdi. Konya Şekerspor'da futbol hayatını sürdürüyor. Bize Avrupa şampiyonluğunu getiren golü atan adam, Tarkan Alkan ise nerede bilen var mı? Son olarak üçüncü lig takımlarında forma giyiyordu. Ya gerisi....

Hiç yorum yok: