31 Temmuz 2009 Cuma

SOPRONI LIGA 2009-10




















Seriye Macaristan ile devam edelim. Onlar da cuma günü lige başladılar ve ilk haftayı geride bıraktılar. Macar futbolu hakkında dile getirilen en yaygın klişelerden birisi "Macar futbolu eski gücünde değil" cümlesidir. Çok da içi boş olmayan bir klişedir bu. Zira Macaristan milli takımını oynadığı son Dünya Kupası finalinden bu yana 51, bir Macar takımının (Ferencvaros) Avrupa kupalarında kupa kaldırmasının üzerinden de 44 yıl geçti. Macar futbolunun son yıllardaki pür melali dün akşamki Fenerbahçe maçında fazlasıyla ortadaydı zaten. 16 takımdan oluşan bugünkü ligde takımlar birbirleriyle bilinen usülde oynuyorlar ve 30 haftayı geride bırakıyorlar. Son iki sırayı alan takımlar küme düşerken, NB2'de ilk iki sırayı alan takımlarda onun yerine bir üst lige yükseliyorlar.
















Macaristan Ligi 1901 yılından beri düzenleniyor. 1914-16 arasındaki Birinci Dünya Savaşı dönemindeki 3 sezon ve 1956'daki Macar devriminde yarıda kalan maraton dışında tüm sezonlar kesintiye uğramadan deva metmiş ülkede. Tabi Macar futbolu deyince ilk akla gelen takım Ferencvaros, geçen yıllarda başıan gelen onca hadiseye rağmen hala 28 şampiyonlukla ligin en çok şampiyon olan takımı. Onu 23 şampiyonlukla MTK Budapest, 20 şampiyonlukla Ujpest, 13 şampiyonlukla da, Fenerbahçe'nin dün akşamki rakibi Budapest Honved izliyor. Bu dört takımın ortak özelliği ne? Dördünün de başkent Budapeşte takımları olması. Macaristan'da Budepaşte dışından en fazla şampiyonluğu elinde bulunduran takım, son şampiyon Debreceni. 4 şampiyonluğu var. Üstelik bu 4 şampiyonluğu son 5 yılda elde ettiler. Yani yıllardır Budapeşte takımlarının egemenliğindeki ligin direksiyonu Debrecen kentine kaymış durumda. Bugüne kadar düzenlenen toplam 107 lig mücadelesinin 97'si Budapeşte takımlarının şampiyonluğu ile sonuçlanmış. Ligin kurulduğu 1901 yılından sonra Budapeşte dışından bir şampiyonun çıkması için tam 43 yıl beklenmiş. Aslında Romanya sınırlarından olan Oradea kentinin takımı CA Oradea Macar Ligi'nde mücadele ettiği İkinci Dünya Savaşı yıllarında, 1943-44 sezonunda ipi göğüslemiş.
















Ferencvaros. Macar futbolu deyince akla gelen ilk kulüp olan, bir zamanların Kocsis, Kubala gibi isimlerini kadrosunda bulunduran takım, ligin kurulduğu 1901'den 2006 yılına kadar aralıksız olarak Macar futbolunun en üst kademesinde mücadele etti. 1965 yılında, o günkü adıyla Fuar Şehirleri Kuğası'nı müzesine götüren Ferencvaros kupayı alma yolculuğunda Roma, Athletic Bilbao, Manchester United ve Juventus gibi kulüpleri saf dışı etmişti. 1975 yılında Dinamo Kiev'le Avruypa Kupa Galipleri Kupası finalini oynadılar ancak kaybettiler. 21. yüzyıl ise onlar için tam bir kabus oldu. 2006 yılında, yaşadıkları maddi zorluklar sebebiyle ikinci lige düşürüldüler ki bu onlar için bir ilk oldu. 2 yıl boyunca alt ligde boğuştuktan sonra, 2008 yılında Sheffield United kulübünün de başkanı olan Kevin McCabe'in kulübü satın alması ile makus talihe son verildi. Takım geçen yıl ikinci ligde kendi grubunda birinci olarak asıl evine geri döndü. Tabi İngiliz bir başkanın takımının hocası da bir İngiliz, Bobby Davison. Takımda ayrıca Sheffield United geçmişli 3 İngiliz oyuncu bulunuyor. Takım ayrıca 20 Macar Kupası ile de bu alanın lidei konumunda. Son şampiyonluklarını ise 2004 yılında elde ettiler ve son 13 yılda sadece 2 şampiyonlukları var. Eski günlerini fea halde arıyorlar.

















Ferencvaros'un ezeli rakibi Ujpest FC ise 11 yıldır şampiyonluk yüzü göremiyor. Hatta son 20 yılda sadece 2 kez şampiyon olabildiler. 1962'de Kupa Galipleri Kupası'nda yarı final, 1969'da da Fuar Şehirleri Kupası'nda final oynayan takım 70'lerin sonundan itibaren düşüşe geçen Macar futbolunun içinden sıyrılamadı elbet. Takımın taraftar grubu, 1992 kuruluş tarihli "Ultra Viola Bulldogs" Macaristan'ın en uzun ömürlü taraftar grubu durumunda. Takımın başında 2 yıldır Celtic genç takımını çalıştıran İskoç Willie McStay var. Yani Budapeşte'nin iki ezeli rakibinin başında Biritanya'lı hocalar bulunuyor. Eski Göztepe ve Denizlispor oyuncusu, 32 yaşındaki Peter Kabat takımın kaptanı. Budapeşte'nin diğer devi MTK Pudapest ise, son 5 yılda Debrecen'in kazandığı 4 şampiyonluğun arasına giren tek takımdı. Onların da 1964'te Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda final oynadıklarını belirtelim. Macar futbolunun yeni hükümdarı Debrecen'i ise Andras Herczeg çalıştırıyor. Herczeg 2004-07 arasında takımda yardımcı antrenör 2007'den beri de Teknik Direktör görevlerinin sahibi.

2 yorum:

vertumnus dedi ki...

Debreceni VSC, Macaristan'ın demiryolları kulübü, bir anlamda Demirspor'u. Severiz bu bağlantıdan ötürü :)

"Dünyanın Tüm Demirsporları" yazı dizisinde yazmıştık, merak eden olursa:

http://demirgibiyiz.blogspot.com/2009/05/dunyann-tum-demirsporlar-4-debreceni.html

Minero dedi ki...

Macar futbolu diyince insanların aklına Puskas, Kocsis filan gelir benim aklıma ise iki isim geliyor. Biri Fenerbahçe karşısına "Şeker gibi kura"lardan birine çıkan MTK Budapeşte ve tabii ki Jozsef Toth Balazs. Türkiye'ye gelmiş iyi yabancılardandı ama kendi kariyeri ile kulüp kariyeri ters yönde gidince adı unutuldu. Orta sahanın defansif kısmında adamı bozan, top çalan, arapasları atan savaşan bir oyuncu idi. Şimdi Belçika'da Genk'de. Yad edelim...