30 Temmuz 2009 Perşembe

T-COM PRVA HNL 2009-10














Devam ediyoruz göz önünde olmayan ve start veren ligler serisine. Hırvatistan birinci ligi. Aynen Çek Ligi gibi, bir ülkenin dağılmasından sonra, 20. yüzyılın sonlarına doğru kurulan liglerden. Ancak Çek Cumhuriyeti ve o yazıda örnek verdiğimiz Romanya-Moldova örneğinde olduğu gibi Yugoslavya dağıldığında ligler arasında çok büyük uçurumlar oluşmadı. Hırvatistan Ligi şu anda kalite bakımından en önde giden lig ama Sırbistan ve diğer ülkelerin ligleri ile arasında çok büyük fark yok. En azından Çek-Slovak, Romen-Moldova liglerinin arasında olduğu kadar. Ligin sponsorunun Alman T Mobile firması olduğunu ve isminin buradan geldiğini belirtip kısaca sistemi anlatalım. Bu sezona kadar 12 takım birbiriyle 22 hafta boyunca deplasmanlı oynadıktan sonra, son 11 maç için, takımların hangisinin kendi evinde oynayacağı ile alakalı bir kura daha çekiliyor, böylece her takım bir diğer takımla ya iki deplasman bir iç saha ya da bir deplasman iki iç saha şeklinde oynuyordu. Son sırayı alan takım doğrudan küme düşerken, 11. sıradaki takım ikinci lig Druga HNL'nin ikincisi ile oynuyordu. Ancak bu sezon ligdeki takım sayısı 12'den 16'ya çıkarıldı, alt ligden 4 takım yükselirken hiç bir takım düşürülmedi ve çift maçlı bilinen formata dönüldü. Seyirci ortalamalarının çok fazla olduğunu söyleyemeyiz, zira rakam geçtiğimiz yıl 3.000 civarında idi.





















İşi Yugoslav döneminden almak gerekecek. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından 1945'te başlayan ligden itibaren alırsak ilk iki sırayı 2 Belrad, yani Sırbistan takımı Red Star ve Partizan alıyorlar. Üçüncü ve dördüncü sırada da Dinamo Zagreb ve Hajduk Split var. Bu takımların bölünmeden sonra Sırbistan takımlarını geride bırakmaları da ilginç bir veri aslında. 1991-92 sezonunun sonuna kadar düzenlenen 46 lig mücadelesinde Hırvat tarafından ipi göğüsleyen de bu 2 takım sadece. 7 kez Hajduk Split 4 kez de Dinamo Zagreb şampiyon olmuş. 1993'ten bugüne baktığımızda ise 11 şampiyonlukla Dinamo Zagreb'in önde olduğunu görüyoruz. Onu 6 şampiyonlukla Hajduk Split ve 1 şampiyonlukla NK Zagreb izliyor. NK Zagreb bu işi 2001-02 yılında bir kez de olsa başarabildi ve ikinci Hajduk'un 11 puan önünde, sezonla ilgili tüm ödülleri toplarak şampiyon oldu. O zamanlar 23 yaşındaki Ivica Olic'in dünya futboluna kazandırıldığı yıl da NK Zagreb formasıyla attığı 21 golün ona gol krallığını kazandırdığı o yıldır. Son 4 yılda ise Dinamo Zagreb'in ezici bir üstünlüğü var. Yani Bad Blue Boys, Torcida Split'i hafiften bastırmış durumda. Tabi bir başka görüntü de 18 yıllık lig tarihinde şampiyonluğun Zagreb ve Split kentleri dışında bir yere gitmemiş olması.
















Son 4 sezonun şampiyonu Dinamo yine ligin favorisi bu yıl. Son 4 şampiyonluklarını sırasıyla 20, 11, 18 ve 6 puan farkla kazandılar. Tam anlamıyla ezip geçmiş durumdalar. Üstelik bunu 5 farklı teknik adamla edle ettiler. Şu anda da takımın başında eski milli futbolcu Krunoslav Jurcic var. Jurcic 2007-08 sezonunda Slaven Belupo'yu lig ikinciliğine taşımış ve Hırvat Ligi tarihinin en iyi derecesini aldırmıştı. Uzun Bundesliga macerasından sonra ülkesine dönen 35 yaşındaki Robert Kovac takımın lideri konumunda. Takım kaptanı ise yine Avrupa macerası yaşayan ve 2 yıldır Dinamo formasına geri dönen 31 yaşındaki Igor Biscan. Eski futbolcuları Ante Mise'nin çalıştırdığı Hajduk Split ise 2005 yılında elde ettiği şampiyonluktan sonra zirveye en çok geçtiğimiz yıl yaklaştı. Avrupa Kupalarında 1960-80 arası bir çok kez çeyrek final ve yarı final oynayan Split takımı eski günlerinden son derece uzakta. Eski Gençlerbirliği oyuncusu Josip Skoko takımın kaptanı ve her şeyi. Geçtiğimiz yılın fiyasko transferlerinden Anthony Seric de Ocak ayında Beşiktaş'tan transfer edildi. Bir zamanlar Romen futbolunun gelecekteki yıldız adaylarından gösterilen Florian Cernat da kadroda. Ama bunların hiç birisi Hajduk Split'i ezeli rakibinin karşısına dikebilecek özellikler değil. Son şampiyonluklaırnı kazandıktan sonra son 4 sezonda tam 10 hoca harcadılar. Berbat bir karne bu tabi. Tudor'lu, Stimac'lı, Slaven Bilic'li, Pletikosa'lı dönemler geride kaldı çoktan.
















Bu 2 takımın arasına bir kez girebilen NK Zagreb ile beraber, Rijeka, Osijek, Slaven Belupo gibi takımlar da sürpriz yapması muhtemel takımlar. Ancak yukarıda belirttiğimiz, Dinamo'nun son 4 yılda yaptığı puan farklarına bakıldığında bu işin çok zor olduğu görülüyor. 2005 yılında ülkesine dönen Davor Vugrinec, 34 yaşında ve halen NK Zagreb kadrosunda. Bunun dışında Hırvat takımlarının kadrosunda ligde onları yukarıya bağlayacak oyuncu sayısı yok denecek kadar az. Potansiyle olanlar da hemen yurt dışındaki kulüplere transfer oluyorlar.

Daha ilk hafta maçları sonunda ligin kaderinin son 4 yıldan farklı olmayacağı belli oldu. Dinamo Zagreb liderliği ele geçirdi bile. Ligin yeni takımı Istra 1961'i 7-1 mağlup ettiler. Büyük ihtimal 30 hafta sürecek bu egemenlik. Son 3 sıradaki takımlar küme düşerken Druga HNL'deki ilk 3 sırayı alan takımlar Prva HNL'ye yükselecek.

1 yorum:

ramses dedi ki...

Çok ilginç di mi, şu dandik lige son 3 yılda EPL'den akan bonservis ücretleri milyonlarca sterlin iken biz tek topçu göndermişiz bedelsiz.(Son örnek Kalinic, ve bizden ilk ve son Tuncay şanlı) Gel de bu adamları euro 2008'de elediğine dayanarak daha iyiyiz de. Galiptir bu yolda mağlup benim canım Türk Futbolum.