5 Ağustos 2009 Çarşamba

AZINLIK TAKIMLARI vol.2: SERBIAN WHITE EAGLES

























Serinin ikinci bölümü için yine soğuk bir iklimdeyiz ama kıta değiştirip İsveç'ten Kanada'ya uçuyoruz. Kanada Ligi takımlarından Serbian White Eagles'ı inceleyeceğiz. Adından da belli olduğu gibi Sırp azınlıkların Kanada'da kurduğu bir takım. Tabi serinin başlangıcında yaptığımız gibi işin kökenine gitmemiz lazım. Yani Kanada'daki Sırp azınlığın ülkeye gelişine

Sırpların ülkeye gelişi 19. yüzyılın sonlarına rastlıyor
. 1958'de İngiliz kolonilerinin yerleştiği ve kraliçe Victoria'nın ismini bulduğu, Kanada'nın güneydoğusunda yer alan ve bugün British Columbia olarak bilinen eyalete 1850-70 arası geliyorlar. Genelde kereste ve ormancılık sektöründe iş bulmalarının ardından 1900 yıllarında Amerika'nın kuzey doğusundan da göç edenlerle beraber Alberta kentinde de yerleşik hayata geçmeye başlıyorlar. İki dünya savaşının arası ise Kanada'ya Sırp göçünün en fazla olduğu dönem. 1919-39 arası Kanada'ya 30.000 kadar Yugoslavya'lı akın ediyor ki bunların 10.000'i Sırp kökenli. 2. Dünya Savaşı ve sonrasında yurt dışında yaşayan Yugoslavlar komünist rejimle yönetilen ülkelerine dönmeyi reddediyorlar. 1991'de Yugoslavya'nın çatıradamaya başlaması da bir göç dalgası yaratıyor Kanada'ya ve özellikle Toronto'ya doğru. Ülkede şu anda 121.000 dolayında Sırp kökenli vatandaş var. En çok yoğunlaştıkları kentler, Alberta, Calgary, Toronto ve Edmonton. Alberta 3.500 civarında Sırp vatandaşı bünyesinde bulundurarak bu alanda lider. İşte Serbian White Eagles FC de bu kentlerden Toronto'da yer alan bir azınlık takımı.

















1968'de amatör bir kulüp olarak yerleşik Sırplar tarafından kuruluyor takım. 1980 yılına kadar ülke futbolunun en yüksek kademesi olan National Soccer League'de mücadele ediyorlar ki 1972-75 arası onların altın çağı olarak nitelenebilecek dönem. 2 kez normal sezon şampiyonu, 1 kez de ikincisi oluyorlar ama bu sezonların sonunda play off mücadelesinde şampiyonluğu hep elden kaçırıyorlar. 1980'de de ligden çekildiklerini açıklayıp amatör platformda yollarına devam ediyorlar. Ta ki 3 sene öncesine kadar. Canadian Soccer League olarak ismini değiştirip, profesyonel statü kazanan ligde, 2006'dan itibaren mücadele etmeye başlıyorlar. Lige katıldıkları ilk sezon ve izleyen sene yine normal sezon şampiyonu oluyorlar ama iki finali de önce İtalyan azınlıkların takımı Italia Shooters'a sonra da ezeli rakipleri (daha sonra inceleyeceğimiz) Toronto Croatia'ya kaybediyorlar. Burada hemen Kanada Ligi hakkında küçük bir bilgi verelim. Kanada Ligi'nde 7'si Kanadalıların 4'ü de Kanada'daki azınlıkların kurduğu 11 takım var. Bu takımlar ulusal ve uluslararası ligler olmak üzere 2 ayrı grupta mücadele ediyor. Ulusal grupta 7 takım arasından ilk dört sırayı alanlar, sadece sıralama için sezon mücadelesi veren uluslararası klasmandaki dört takımla eşleşerek play-off'a giriyorlar. Biraz sıradışı bir sistem.

















Geçtiğimiz yıl ise Serbian Whiteeagles oynadığı beşinci play-off finalinde Trois-Rivières Attak'ı yenerek tarihindeki ilk şampiyonluğa ulaştı. Takımın 2008 yılında hizmete açtığı bir futbol akademisi var ve Toronto Falcons takımını da genç ve A takım seviyelerinde pilot takım olarak kullanıyor. Takım kadrosunda doğal olarak çok fazla sayıda Sırp oyuncu var ki bu sayı şu anda 19. Teknik direktör ise Uruguay'lı Rafael Carbajal.

2006'da takımın lige ayak basması ile kurulan Ultra Serbs taraftar grubu ezeli rakipleri Toronto Croatia'nın taraftar grubu ile hemen hemen her derbide önemli hadiseler yaşıyor. Takım maçlarını Toronto'daki 4.000 kişilik Centennial Stadyumu'nda oynuyor.

Hiç yorum yok: