28 Ağustos 2009 Cuma

BİR KAÇ CEVİZ KIRILDI

Her sene grup maçları öncesi yaşanan sürprizli son eleme geleneğini bozmayan bir gece oldu. Kupanın favorisi olan takımlardan bir kaç tanesi Avrupa defterini ağustos ayında kapatırken, ufak çaplı Neuchatel mucizelerinin yaşandığı maçlar da oldu. Biz yine Avrupa haritasını grup maçları öncesi ortadan ikiye böleceğiz ama bir kaç çarpıcı skoru hatırlatmakta yarar var.

Bana göre iki, çok dikkat çekici sonuç vardı dün akşam. Birincisi Liberec kentinden geldi. Slovan Liberec bir hafta önce Dinamo Bükreş deplasmanında 2-0 öndeyken, Dinamo'lu seyirciler sahaya girdiler. Bir türlü sakinleştirilemeyen olaylar yüzünden maç bitirilemedi. UEFA maçın skorunu 3-0 Liberec lehine tescil etti ve Dinamo'ya da 50.000 euro artı 2 maç seyircisiz oynama cezası verdi. Dün akşamki maç bir formalite maçı gibi görünüyordu. Ama öyle olmadı. Dinamo deplasmanda, normal sürede 3 gol atıp 3-0 önde bitirdi. Penaltılara giden maçı 9-8 alarak grup mücadelelerine kaldı. Tabi bu, şu anlama geliyor. Türk takımlarından birisi üçüncü torbadan Dinamo Bükreş ile eşleşirse % 66 ihtimalle deplasmandaki maçta rakip seyirci baskısı olmadan oynayacak.

Favori kontenjanından topu atan Aston Villa ve Zenit oldu. Zenit deplasmanda 4-3 kaybettiği Nacional karşısında Fatih Tekke'nin golüyle öne geçti ama 89'da gelen golle tura veda ettiler. Zenit'in durumu zaten Advocaat istifasını da içeren son 2 ayda çok iyi değildi ama asıl şok İngiltere'den geldi. Rapid Wien kupanın şampiyon adayları arasında gösterilen Aston Villa'ya karşı ilk maçta elde ettiği 1-0'lık avantajla çıktı. İyi kullandılar bu avantajı, 2-0 mağlup durumdayken attıkları gol onları Villa Park'tan gruplara götürdü. Birmingham'da bu sene ilginç şeyler oluyor. Geçen yıl ilk dört şansını kovalayan Martin O'Neill'in takımı bu seneye çok kötü başladı ve daha ilk haftadan kendi taraftarlarının protestolarına maruz kaldı. Dün akşamki yenilgi ortamı iyice gerecektir.

BATE Borisov da kendi evinde 1-0 mağlup olduğu Litex Lovech'i normal süresi 1-0 üstünlüğüyle biten maçta 4-0 mağlup etti. CSKA Sofya'nın Dinamo Moskova deplasmanında, Partizan Belgrad'ın Zilina deplasmanında, Sturm Graz'ın geçen senenin flaş ekini Metalist Kharkiv deplasmanında galip gelerek turun galibini ikinci maçlarda belirlediklerini not düşelim.

Bir de zoru başarmanın kıyısına gelip başaramayanlar var. Tromso bunların en önemlisiydi belki de. Bir kaç gün önce Barcelona ile İspanya Süper Kupası maçını oynayan Athletic Bilbao'ya ilk maçta deplasmanda 3-2 mağlup olmuşlardı. Dün Norveç'te son 25 dakikaya 1-1 girilen ikinci maçta bir türlü turu getirecek golü atamadılar.Kılpayı elenip, gruplar öncesi bir başka sürpriz yapmanın kıyısından döndüler. Hearts, geçen hafta Zagreb'de 4-0 mağlup olduğu Dinamo karşısında maçın 70. dakikasına 2-0 önde girdi ama mucizeyi gerçekleştirecek son 2 golü atamadı. Lech Poznan da Club Brugge'u geçen hafta Poznan'da 1-0 mağlup etmişti. Normal süre ve uzatmaları 1-0 biten maç sonucu penaltılarla tura veda ettiler.

Şimdi gelelim kura çekimine. Şu gelsin bu gelsin tahmini yapmayacağım, görüntü neredeyse ne Galatasaray'ın ne Fenerbahçe'nin çıktığında bacaklarını tiretecek bir rakibinin bulunmadığı. O yüzden birinci torbadan Villarreal de gelse Steaua Bükreş de, dördüncü torbadan Toulouse da gelse Sheriff de yorumum çok değişmeyecek. Sadece Dinamo Bükreş'le muhtemel eşleşmenin iyi bir kura olacağını düşünüyorum, yukarıda belirttim.

Şimdi Avrupa'nın tam ortasına, Viyana'yı dik kesecek şekilde bir çizgi çekelim. İskandinav takımlarını batıya verelim. Tabi Viyana'nın doğusundaki Avusturya takımları da batıya dahil. Birinci torbada 9 batı, 3 doğu takımı var. İkinci torbada Avrupa'nın doğusundan gelen iki takım var sadece, Galatasaray ve Fenerbahçe (10-2). Üçüncü torbada Avrupa'nın doğusunun dörde karşı sekizlik (4-8) bir üstünlüğü var. Son torbada ise 6-6 eşitlik söz konusu. Yani ilk iki torbadaki favoriler daha çok Avrupa'nın batısında, son iki torbadaki sürpriz takımlar ise Avrupa'nın doğusunda yoğunlaşmış durumda. Toplamda batı 29-19 gibi bir üstünlük kurmuş (%60-% 40). Geçtiğimiz yıl 40 takımın yer aldığı grup kura çekiminde 30-10 idi bu rakam (%75-%25). Dolayısıyla Doğu takımlarının sayısının (ya da ağırlığının diyelim) biraz daha arttığını söylemek lazım. Bunların içinden son 2 sezon olduğu gibi bir şampiyon daha çıkar mı?

8 yorum:

varol döken dedi ki...

fener e ajak ile aek çıksın, deplasmana gelirken nerede kalacağız kaygısı taşımayalım tuncay ile...

mafalda hanım benim yüzümden tuncay ı da yakmayın, o benim gibi boş ve gereksiz değil, kibar ve nazik bir misafir:)

Frapppedaki dedi ki...

Aek degil Panathinaikos ciksin kardes kardes gidelim izlemeye evde de hir gur cikmasin :)

cagliari42 dedi ki...

eleneceği tahmin edilen avusturya takımlarının hepsinin birden tur atlaması da gecenin ilginçliklerinden biriydi.

a-town dedi ki...

aha çıktı dinamo bükreş. kalbin temizmiş fd.

varol döken dedi ki...

panathinaikos a forzabrian gelir artık, biz tuncay kardeşimle de grolsch stadyumunun yolunu tutacağız...

@daçmen
grolsch en sevdiğim biradır şimdiden söyleyeyim!

baho dedi ki...

bi twente analizi bekliyoruz fd:)

Frapppedaki dedi ki...

Dutchman`i de beklerim. Gorky zaten gelecekti bahanesi de var artik.

utku dedi ki...

bu doğu batı karşılaştırmaları çok hoşuma gidiyor :)