3 Ağustos 2009 Pazartesi

ÇİMLERDE EMEKLİLİK















Hiç unutmam 1994 Dünya Kupası'nın ekini önüme alır, sonra da Commodore 64'ü açar, Emilyn Hughes' Soccer'a kadroları girer sonra da oynatırdım. O zamanlar oyunun editoru da, oynayıcısı da bizdik tabi. Ta o zamanlarda hatırlarım Anthony De Avila ismini. 32 yaşındaymış o günlerde. 1.57'lik pigme gibi bir adam. Milli takım kariyerine başladıktan tam 11 yıl sonra bir dünya kupası görebilmişti. 1983'te, ülkesinin America De Cali takımında oynayarak futbola başladı De Avila. 1987-88 sezonunda Union Sant Fe'de geçirdiği bir yılı saymazsak 12 yıl boyunca aralıksız bu takımın formasını giydi ve 450'nin üzerine çıktığı maçta toplam 201 gol kaydetti. Bu onu kulüp tarihinin en golcü ismi yaptı tabi ki. 1998 yılında son dünya kupasını oynadı ve milli takımı 51 kez forma giyip 13 golün altına imza atmış olarak bıraktı. 33 yaşında Kolombiya'dan ayrılıp ABD Ligi takımlarından New York Metrostars'ın yolunu tuttu. Burada da 2 sene kaldı ve futbolu 37 yaşında Ekvator Ligi takımlarından Barcelona SC'de bıraktı. Ya da biz öyle sanıyorduk, zira Kolombiya'lı 2 kafta önce yaptığı açıklama ile, 46 yaşında America De Cali formasıyla futbola döneceğini duyurdu.

Dün, kulüpten ayrıldıktan tam 14 yıl sonra sahaya çıktı. Takımının kendi evinde Deportivo Pasto ile 1-1 berabere kaldığı maçın son 15 dakikasında aktif futbol yaşantısına geri döndü. "Pitufo" (şirin) lakaplı futbolcu bir sezon boyunca De Cali formasını giyecek. Sonrası? Şimdilik bilinmiyor. Bildiğim bir şey var ki son 10 yılda, futbolcuların yeşil sahalardaki üst düzey futbolda ömrünün giderek uzadığı. Yaş aralığını 12 ve 46 yaş arasına kadar çekmiş durumdayız. 34 yıl. Bu aralığın iki ucunda bir Bolivya'lı ve bir Kolombiya'lı bulunması da ilginç tabi.

6 yorum:

alperensaylar dedi ki...

geçenlerde 82 yaşındaki macar dede noldu:) 12-82 olmadı mı sınır:)

siriusjames dedi ki...

Zamanında bi haber okumuştum 35 yaşında dede oldu diye. 13 yıl geçsin diyelim. Oğlu da 18 yaşında baba olmuş olsa 48-31-13 olarak 3 nesil aynı takımda oynasalar... :)

Onur Erdem dedi ki...

Sir Stanley Matthews 50 yasinda birakmisti futbolu... Yas sinirlarinda cok bir degisiklik yok, eskiden de bu kadar uzun oynuyordu futbolcular... Puskaslar, Di Stefanolar hep 37-38 yasina kadar ust duzey futbol oynadi...

Adsız dedi ki...

bu pozisyonda de avila ya kayan anadolu kaplanı bouazizi mi acaba ona benzettm...

ard dedi ki...

evet bouazizi olmalı.tipi ve o korkunç saç modeli benziyor.
zaten 98 dünya kupasında tunus milli takımının kadrosundaydı bouazizi.tunus ve kolombiya da aynı gruptalardı.romanya ve ingiltere gruptan çıkan takımlar olmuştu.

Minero dedi ki...

İşimiz gücümüz de ayrıntı ama helal olsun doğru bilmiş FD okuyucuları Bouazizi'yi. Eskiden futbol yavaş ve sakinmiş tamam yaşlı oyuncular oynardı. Şimdi de çok fizik gücü istiyor ama profesyönel yaşam şartları ve futbolcuların kendine iyi bakması var.

Benim de Avila ile ilgili diyeceğim yüksek yerde yaşıyormuş oksijeni bol o yüzden sorun yaşamıyormuş :P