4 Ağustos 2009 Salı

EKSTRAKLASA 2009-10




















Polonya 2012 Avrupa Şampiyonası organizasyonunun telaşı eşliğinde cuma günü ligine start verdi. 76. kez düzenelencek olan lig mücadelesi 15 Mayıs 2010 tarihinde son bulacak. 16 takımın mücadele ettiği ligde son iki sırayı alan takımlar bir alt lige düşüyorlar. Polonya futbolu son 2-3 yılda futbol sahasının dışında meydana gelen skandallarla, şike soruşturmaları ile sarsıldı. Bir çok kulüp bu soruşturmalar sırasında suçlu bulundu ve büyük cezalar aldılar. Arka Gdynia ve Gornik Leczna takımları 2007-08 sezonunun başında ligden düşürüldüler ve eksi puanla lige başladılar. Gornik Polkowice ikinci ligden dördüncü lige düşürüldü ve önemli bir para cezası aldı. Zagłębie Sosnowiec 2007-08 sezonunun sonunda iki lig aşağı düşürüldü, ama zaten normal sezonda da ligi son sırada bitirdiğinden bunun üzerine bir kademe daha eklendi ve takım dördüncü ligin yolunu tuttu. 2006-07 şampiyonu Zagłębie Lubin, bir sezon sonra yine soruşturmalar sonucu ikinci lige düşürüldü. Geçen sezon tekrar yükselmeyi başardılar. Bu sezona da, daha önce tribün gruplarını incelediğimiz Jagiellonia Białystok -10 puandan başladı. Kısacası 3 yıl sonra Avrupa futbolunun milli takımlar bazındaki en büyük organizasyonunu yapacak olan ülkenin, son 2 yılda önemli bir temizliğe girdiğini söyleyebiliriz.
























1921'den beri düzenlenen Polonya Ligi'nde bugüne kadar 78 farklı takım mücadele etmiş ve toplam 17 farklı şampiyon çıkmış. Gornik Zarbze ve Ruch Chorzow 14 şampiyonlukla ülkenin en fazla şampiyon olan takımları unvanını paylaşıyorlar. Ancak bu takımlardan Gornik Zarbze 21, Ruch Chorzow da 20 senedir şampiyonluk yüzü göremiyor. Onları 12 şampiyonlukla takip eden Wisla Krakow, bu şampiyonluklardan sonuncusunun geçen sezon kazanmayı başardı. 2000'ler sonrası Polonya Ligi'ne damga vurmuş durumda Wisla. O yıldan bu yana düzenlenen toplam dokuz şampiyonanın altısında gülen taraf oldular. Diğer üç şampiyonluğun ikisi Legia Warsaw'a diğeri de Zaglebie Lubin'e gitti. Ülkenin en önemli derbilerinden birisi olan, yukarıda da bahsettiğimiz iki takım Gornik Zarbze-Ruch Chorzow maçına ev sahipliği yapan Silesia bölgesi toplam 31 şampiyonlukla Polonya'nın en çok şampiyonluk çıkartan bölgesi. Onu Krakow takımlarının 18 şampiyonluğu ile Lesser Poland ve başkent Varşova'nın etkisiyle 10 şampiyonlukta olan Masovia bölgesi izliyor. Polonya futbolunda aynı şehirden birden fazla takımın yer alması açısından zengin bir lig ve bu yüzden önemli derbilere ev sahipliği yapıyor. Yukarıda bahsettiğimiz Siesia derbisine ilaveten, Lodz derbisi Widzew Lodz-LKS Lodz, Varşova derbisi Legia Warsaw-Polonia Warsaw gibi maçların yanı sıra Wisla Krakow-LegiaWarsaw maçı da ülkenin en önemli maçları arasında.



















Polonya futbolunun son yıllardaki hakimi Wisla Krakow ile başlayalım. Championship serilerinin gözde oyuncuları olan ama asla kıvama gelemeyen Brozek kardeşler Piotr ve Pawel'i kadrosunda bulunduran takımı son 3 sezondur Maciej Skorza çalıştırıyor. Avrupa şampiyonası için yenilenmekte olan Stadion Miejski'de maçlarını oynayan Wisla 1978'den sonra 20 yıl boyunca şampiyonluk göremedi ama 1999'dan itibaren toplam 7 şampiyonluk yaşayarak ipleri eline aldı. Ezeli rakip Legia Warsaw onlara karşı koymaya çalışan tek ekip durumunda. Eski PAOK'lu Marcin Mieciel'i de kadrosunda bulunduran ekip Polonya futbolunun en bilinen takımlarından birisi olmasına rağmen sadece 8 şampiyonluk kazanmış durumda. 1970 yılında Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda, 1991 yılında da Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda yarı final oynayan takım o günlerine oldukça uzak bir profil çiziyor. Polonya futbolunun eski kralları Zarbze ve Chorzow takımlarının ise miyadı çoktan dolmuş durumda. Geçen yıl ikinci ligi şampiyon bitirerek Ekstraklasa'ya dönme hakkı kazanan, eski şampiyonlardan Widzew Lodz'un ismi de şike iddialarına karışınca lige kabul edilmedi. Böylece bir sezon boyunca koştukları maraton da boşa gitmiş oldu. Dolayısıyla bu sene de Wisla'nın hegemonyasının devamını göreceğiz büyük ihtimalle.















Polonya tribünleri ultra kültürünün şiddetle korunmaya çalışıldığı ülkelerden bir tanesi. Özellikle tribün şovlarına ve tifolara inanılmaz önem veriyorlar. Nieznani Sprawcy (Legia Warsaw), Widzew Ultras (Widzew Lodz) (Ultras Jagiellonia Białystok, Ultras Korona (Korona Kielce) grupları ülkenin en ünlü tribün grupları arasındalar. Avrupa şampiyonasının da etkisiyle ülkedeki futbol kalitesini ve temizliği artırmak isteyen Polonya'da Lech Poznan'ın geçtiğimiz yıl UEFA Kupası'nda şubat ayını görmesi bu akımın ilk meyvelerinden olarak görülebilir. Ayrıca yeni yapılmış stadyumlarda bu ultra kültürünün kaybolmadan devam edecek olması da bizi sevindiriyor açıkçası.

Hiç yorum yok: