4 Ağustos 2009 Salı

REGGAECİ ÇOCUK GERİ DÖNDÜ















Geçen yılki ucuz ve kaliteli 10 transfer yazısında listeye almıştık John Barnes'ı. Zira 17 yaşındayken amatör bazda futbol oynadığı Sudbury Court takımından profesyonel kariyerine başladığı Watford takımına bir malzeme çantası karşılığında transfer olmuştu. Takımda oynadığı 6 yıl boyunca, Graham Taylor'ın öğrencileri tam dört kez lig atladılar. Özellikle 1981-82'de ikinci lige, 1982-83'te de bugünkü Premier Lig'e yükselmeleri, ardından da daha ilk senelerinde ligi Liverpool'ın ardından ikinci bitirmeleri Taylor'ı efsane yapmıştır İngiltere'd.e Tabi Barnes'ı da. Watford 6 sene önce İngiliz futbolunun dördüncü kademesindeyken, UEFA Kupası'na gitmiştir ki bunda genç Jamaika'lının payı büyüktür. 900.000 pounda Kenny Dalglish onu Liverpool'a getirir. Malzeme çantasına transfer ettiği adamdan 6 yıl boyunca yararlanıp 900.000 pounda satmıştır. Bu Dalglish-Barnes ikilisinin kariyerleri boyunca sürecek işbirliğinin ilki olur. Liverpool'la da kupaları toplar Barnes. Takımın günümüze kadar kazandığı son şampiyonlukta kadrodadır ve 9 yıl boyunca aralıksız formasını giyer takımın. 34 yaşına geldiğinde o sıralar Newcastle'ı çalıştıran Kenny Dalglish onu göreve çağırır, Barnes 2 sene Newcastle'da, kariyerinin sonunda da 1998-99 sezonunda Charlton Athletic formasını giyer, Charlton'ın aynı sezon küme düşmesi ile aktif futbol hayatını noktalar.

Teknik direktörlük görevine kramponlarını asar asmaz başlayanlardan oldu John Barnes. Kenny Dalglish Futbol Direktörü olduğu Celtic'te teknik direktörlük koltuğuna onu getirdi. Böylece Dalglish onu kariyerinde üçüncü kez transfer etmiş oluyordu. Ama bu sefer birliktelikleri diğer ikisi gibi olmadı. Barnes sadece 7 ay sonra, Şubat 2000'de, FA Cup'ta Inverness C. Thistle'a mağlup olduktan iki gün sonra kovuldu. Bu onun teknk direktörlük kariyerinde uzun bir araya sebep olacaktı. Kovulması Martin O'Neill'in izleyen sezon Celtic'in başına geçmesi gibi hayırlı bir olaya da vesile olmuştur tabi.

Barnes bu hafta sonu 9 yıl aradan sonra ada futboluna geri dönüyor Tranmere Rovers'ın hocası olarak. Yeovil karşısına çıkacaklar. Tranmere bir başka eski Liverpool'lı, John Barnes'ın takım arkadaşı John Aldridge döneminde 1996-2001 arası İngiltere'de kupaların gedikli takımlarındandı ve Lig Kupası'nda final görmüştü. Eski bir başka Liverpool'lıdan, 9 yıl sonra döndüğü teknik adamlık kariyerinde bir şeyler bekleyecekler. Takım üçüncü kademe olan Division 2'da mücadele ediyor. Futboldan teknik direktörlüğe doğrudan geçen ve ömrü çok kısa olan teknik adamların genelinin yaptığının aksine çok uzun bir ara verdi Barnes. Bu aranın ona yararlı olup olmadığını göreceğiz. Yardımcılığını yine eski bir Liverpool'lı Jason McAteer yapacak.

Not: Barnes geçen yıl kısa bir süre Jamaika milli takımını da çalıştırdı.

Hiç yorum yok: