4 Ağustos 2009 Salı

EMBESİL UEFA VE İKİ İLAVE YARDIMCI HAKEM

Kardeşler desek daha doğru aslında. Bir çok kişinin artık dile getirmeye başladığı saha içindeki 3 hakemin, yetersiz kaldığı ve mutlaka yeni yardımcı hakemlerin futbola dahil edilmesi yönündeki eleştiriler meyvesini verdi. UEFA Avrupa Ligi grup mücadelelerinde beşinci ve altıncı hakem fikrini hayata geçirecek. Açıklamayı yapan adam Hollanda Futbol Federasyonu'nun uluslararası ilişkilerden sorumlu üyesi Jaap Uilenberg (konudan bağımsız soyadı "Baykuşlartepesi" anlamına geliyor) Hollanda hakemlerinin bu konuda pilot uygulama kapsamı içinde olduklarını belirtti. İsimler bile belli. Bas Nijhuis Pol van Boekel ve Ed Janssen'ı beşinci ve altıncı hakem olarak yanına alacak, Kevin Blom da Richard Liesveld ve Raymond van Meenen'i. Zurnanın Bülent Uygun dediği yer de burası zaten. Kevin Blom kim? PSV-Sivasspor hazırlık maçının devre arasında Bülent Uygun tarafından "embesil" ve "" ordan biri dedi zaten bu Anderlecht'liymiş dedi, PSV'ye de sempatisi varmış dedi, olay belli zaten hehehehe" laflarına maruz kalan adam. Anlayacağınız UEFA "embesilce kararlar veren hakemi" bu son derece kritik ve futbol dünyasında ufak çapta bir devrim yaratacak uygulama için seçmiş durumda. UEFA yetkililerinde de büyük ihtimalle biraz embesillik var. Sigmund Freud'un telepatik torunu Bülent Uygun'a sormak lazım.

Tabi hakemlerin yetkileri konusunda hala her şey kesinleşmiş deği. Ne yapacakları belli. İki yardımcı hakemle aynı çizgide olacaklar ve onların boş bıraktıkları yarı sahada görev yapacaklar. Özellikle topun gol, aut, taç çizgilerini geçip geçmediği, yapılan faulün ceza sahası içinde olup olmadığı gibi konularda orta hakeme yardımcı olacaklar. Ancak belirsiz yerler diğer iki yardımcı hakem gibi bir bayrağa veya orta hakem gibi düdüğe sahip olup olmayacakları. Hatta isterlerse saha içine girip giremeyecekleri de tartışılıyor. Biliyorsunuz yardımcı hakemler istedikleri an saha içine girebiliyorlar bazı pozisyonlarda, ancak dördüncü hakemin yetkisi o derece geniş değil. Dördüncü hakemler çok nadir olarak saha içinde bir arbede çıktığı zaman olayı yatıştırmak için müdahil oluyorlar. Beşinci ve altıncı hakem bu açıdan yardımcı hakemlerin mi dördüncü hakemin mi yetkisine sahip olacak belirsiz. 28 Ağustos'ta Nyon kentinde yapılacak olan toplantıda bu belirsizlikler de açıklığa kavuşacak ve artık yeşil sahalarda 6 hakem göreceğiz. Aslında muhtemel hakem linçlerine önlem olarak 5 tane de kenarda hazır beklese fena olmaz, en azından 11'e 11 olursa oyuncuların hafiften gözü korkabilir.

4 yorum:

TD-erkut dedi ki...

orada Kevin Blom'a verilen gercek mesaj: "Sen ve arkadaslariniz bu boku 3-kisi beceremiyorsunuz.. Ancak 6 kisi olunca bi araya gelip bi bok yaparsiniz" aslinda...

Hakem iyi olduktan sonra tek basina bile götütür olayi.. Kevin Blom gibiler ancak 6 kisi ile.. hahaha :)

Flying Dutchman dedi ki...

hey allahım :))

İsmail Şayan dedi ki...

Benim bildiğim kadarı ile "iki yardımcı ile aynı çizgide ve onların boş bıraktıkları yarı görev yapacakları" kısmında bir hata var. Bu hakemler kale çizgilerinin arkasında kalan bölgede, özellikle ceza sahasını izlemek üzere görev yapacaklar. Bayrak ya da düdük konularında bir bilgim yok, ancak bildiğim kadarı ile kararın tarihçesi şöyle:

İlk kez IFAB'ın Mart 2008 toplantısında "tavsiye kararı" olarak çıktı. Deneme uygulamaları yapıldı ve alınan sonuçlar IFAB tarafından olumlu olarak değerlendirildi. FIFA'nın Bahama toplantısında Platini'nin önerisi ile FIFA İcra Kurulu, grup maçlarından başlanarak Avrupa Ligi'nde uygulanmasına karar verdi.

Hakem kararları konusunda teknoloji kullanımına karşı bir insan olarak başarılı olunmasını istiyorum.

Minero dedi ki...

Pek tutacağını sanmadığım uygulamadır. Hele ki Türkiye'de uygulanırsa tam felakete sebep olur. Mahalle maçlarındaki "adamın gol diyor"a döner iş :)