17 Ağustos 2009 Pazartesi

KEITH GILLESPIE

Premier Lig'in simge isimlerinden birisidir Keith Gillespie. Bunun önemli sebeplerinden birisi İngiltere futbolunun Premier Lig yapısına geçtiği 1992-93 sezonunda lige adım atmış olmasıdır. Bu sezonun başına kadar, 18 yaşında adım attığı İngiltere'de aralıksız 17 yıl forma giydi. Cumartesi günü Kuzey İrlanda şampiyonu Glentoran onu 19 yıl sonra ülkesine döndürdü. Belfast'ta foma giydiği St. Andrews FC'den ayrılıp Manchester United'a gittiğinde 16 yaşındaydı.

United onu İngiltere'deki ilk yılında Wigan Athletic'e kiraladı. 1995 yılın kadar kaldığı Manchester'da sadece 9 maça çıktıktan sonra önemli işler yapacağı Newcastle United'ın yolunu tuttu. Andy Cole'un 7 milyon pound değerindeki transferinin 1 milyon poundluk bölümü için Newcastle'a gönderilmişti. 3 yıl kaldı Newcastle'da. 1995-96 ve 1996-97 sezonlarında ikincilik koltuğuna oturan takımın önemli oyuncularındandı. 1998'de 2.3 milyon pound karşılığı Blackburn Rovers'a transfer oldu. Mavi beyazlı formayla 5 yıllık serüveni de böylece başlamış oldu. 2001-02'de Tottenham'a karşı kazanılan Lig Kupası'nda Blackburn onbirinde yer alıyordu. 2 yıllık Leicester City kariyerinin ardından 2005-09 yılları arasında Sheffield United forması giydi. Bu süre zarfında elde ettiği unvan ilginçtir. 20 Ocak 2007'de Sheffield United Reading deplasmanında iken oyuna sonradan giren Gillespie 20 saniye sonra Stephen Hunt'a dirsek atarak kırmızı kart gördü ve İngiltere futbol tarihinde en hızlı kırmızı kart gören yedek oyuncu olarak tarihe geçti. Aslında Hunt'a dirsek attığında oyun henüz başlamamıştı bile, yani topun oyunda kalma süresi açısından Gillespie'nin oyuna girişi ile atılışı arasında zaman farkı yoktu. 2009 Ocak ayında sezon sonun kadar geçerli olmak üzere Bradford City ile sözleşme imzaladı. Sezon sonu kontratı yenilenmeyince de geçtiğimiz cumartesi günü Glentoran ile sözleşme imzaladı.

Premier Lig maçlarında özetlerinde sağ kanattan mütemadiyen akan bir adam olarak bilirdik Gillespie'yi. Newcastle United'ın son 20 yıldaki en iyi döneminde Keegan'ın en güvendiği adamlardan bir tanesiydi. Bradford Ciy macerasına kadar 15 yıl boyunca oynadığı takımlarda sürekli ilk onbirde şans bulması önemli bir istikrar örneğidir. Bu performans onun 86 kez milli formayı giymesini ve bu dalda ülke futbol tarihinin dördüncü sırasına oturmasını sağladı. Premier Lig deyince akla ilk gelen adamlardan birisidir Kuzey İrlanda'lı. Saygıyla selamlayalım.

1 yorum:

xander dedi ki...

İsmi güzel futbolculardan biri.Andrei Kanchelskis ve Garry Speed diğer ikisi bence.