21 Ağustos 2009 Cuma
KÖTÜ ADAM MANGASI
Shredder, Voltron'ın her türlü düşmanı, İskeletor, Gerçek Kötüler (Laffa Lympics), Sezercik'i döven bütün Rum çocuklar...Bunlar sinema ve çizgi film dünyasında kıyasıya desteklediğim kötü karakterlerdir. Hele Shredder'ın bir türlü mutlu sona ulaşamaması beni fena kızdırmıştır yıllarca. Yeşilçam zamanında kötü karakterleri canlandıran oyuncuların da günlük hayatı çok zor geçmiştir zira "Zeki Müren de bizi görecek mi?" şeklinde bir düşünce yaratan sinema sanatı, beyaz perdede olan her şeyin gerçek hayatta da aynı olduğunu düşündürmüştür. Belgin Doruk ve Hülya Koçyiğit hep hanımefendi bilinir, Fatma Girik hep yiğit, dürüst Anadolu kadını, Ediz Hun İstanbul beyefendisi, Hulusi Kentmen babacan ihtiyar. Kötü adamların da kaderi hep kötü olarak bilinmektir. Bir çok aktör ve aktris verdikleri röportajlarda günlük hayatta yolda yürürken bile insanlardan tepki gördüklerini söylemişlerdir. Dolayısıyla şu sinemanın, talihsiz görev adamlarına bir göz atalım. Listenin son iki maddesini ise genelde kötü olanlara değil 2 adet tek filmlik kötü role ayırdık.
1-Erol Taş: Kimle açabilirdik ki başka. Sezercik Yavrum Benim isimli muhteşem filmdeki iki anı bile benim için bu listede yer almasına yeter de artar. Sezercik'i çakma Fenerbahçe formasıyla maç yaparken yakalayıp "top senin neyine hayvan" dediği sahne ve Sezercik'in hiç para kazanamadığını söylemesine rağmen üstünü arayınca çıkan paraları bulup "bu ne?" diye sorduğunda, Sezer'in verdiği "payaaaaa" cevabına Osmanlı tokatıyla cevap verdiği sahne. Sırf bu yüzden rahmetliyi omzumda taşırım bugün gelse.
2-Aliye Rona: Erol Taş kariyerinin sonunda dizilerde bir kaç iyi role bürünmüştür ama ben Aliye Rona'nın kariyerinde iyi rolde olduğu bir film bilmiyorum. Aslında Yılanların Öcü filmindeki anne rolü vardır ama o romanda kim iyi kim kötü pek belli değildir aslında. Rona yeşilçamda genelde kötü kaynana rolündedir. İçinde mizahı barındıran bir kötü değildir, listenin diğer bazı maddelerinde göreceğiniz gibi. Saf bir kötüdür. Ne ilginçtir ki yukarıdaki Sezercik filminin de kadrosundadır.
3-Lale Balkıs: İşte söz konusu filmi tamamlayan kombo. O da filme Hülye Koçyiğit'in kocaıs Ayhan Işık'ı ayartıp evlenen kadındır ki genelde de bu rolleri oynar. Fitneci, aile yıkıcı femme fatale rollerinin ilk temsilcilerindendir. Aynı zamanda şarkıcılık ve mankenlik yapmış olan oyuncunun bir filminde çocuk isteyen Kartal Tibet'e, "karnımda bir et parçasını 9 ay taşıyamam" şeklinde karşı koyuşu vardır ki öyle bir kötüdür işte anlayın.
4-Bilal İnci: İnci'nin en sevdiğim rolleri trihi filmlerdeki kötü adam karakterledir. Tarkan'ın meşhur ahtapotlu Viking Kanı filminde Kostok'u, Battal Gazi'nin oğlu filminde Antoine'ı oynamıştır ki bu iki film boyunca "Türkleri köpek gibi öldürmek" en büyük azmidir ve her repliğinde gündeme getirir. Her filmde oradan oraya salça olan kurdun atılmasına da son vermesi açısından kalbimizde taht kurmuştur.
5-Hüseyin Peyda: Suratından ceberrutluk akan bir adamdır Hüseyin peyda: Uzun kırışık bir yüz, masmavi gözler, asık bir surat. Genelde sevilen kızın babası ya da firma patronu rolleriyle karşımıza çıkan Peyda'nın özellikle Leyla ile Mecnun'da Orhan babaya çektirdikleri ile bir çok kişinin nefretini kazanmıştır. İlgili filmde Turgut Özatay'ın da kötülük yolunda yaveri olduğuna dikkat çekelim.
6-Suzan Avcı: Vamp kadın kavramını Türk sinemasına sokan isimlerin başında gelir Suzan Avcı. Üvey anne, pavyon şarkıcısı, genelev patroniçesi, yuva yıkan kadın gibi bir kadının bürüneceği tüm kötü karakterlere bürünen Avcı'nın beyaz yüzlü sarı saçlı o hali de bu karakterlere bürünmesine büyük bir katkı yapmıştır.
7-Nuri Alço: Listede yok sandınız di mi? Nuri Alço'suz bir kötü adam listesi leblebisiz boza gibidir (sinema yazısına gelip ben leblebisiz içerim Dutchman yazmayın parçalarım). Onun ünlü "baba yarısı" filminde (Ayrılamam) yardımsever,babacan amca-ırz düşmanı amca rolündeki bırakın sahneliği, saniyelik değişimleri müthiştir. Özellikle Emrah'ın annesini yatağa attığı sahnede bu performans doruğa çıkar. Buyurun.
8-Coşkun Göğen: Yıllarca merak ettim gerçek hayatta Tecavüzcü Coşkun'la sevişen kadınlar o anda ne düşünüyor diye. Sokakta yürürken en fazla dert çekmiş adamlardan birisidir. Beni daha da keyiflendiren Ayrılamam filminde Nuri Alço'nun admını oynamasıdır. Turgut Özatay ve Coşkun destekli Nuri Alço ve karşılarında Emrah.....Emrah koş...... lafı hiç bu kadar gerçekçi olmamıştı. Bu kadro yapmadan bırakmaz...
9-Zeki Alasya: Ne işi var bunun burada demeyin? Alasya'nın türk mizahına katkı yapmadan önce oynadığı Tarkan: Altın Madalyon'da canlandırdığı kötü Vandal kralı tiplemesi kariyerinde zirveye çıktığı anlardan birisidir. Özellikle sonradan açıkladığı ve gerçek olmayan, bir güvercinin kafasını kopardığı sahnede Ozzy Osbourne moduna girmiştir. Ne ilginçtir ki aynı filmde Halit Akçatepe de Tarkan'ın savaşçılarından biridir.
10-Başak Köklükaya: Türk sinemasında son zamanlarda iyi bir kötü adam tiplemesine pek rastlayamadık. Zaten senede 10 tane sıradan komedi filmi çıkaran bir sektörde rastlamak da zor. Ama Aşk ve Gurur dizisinde Köklükaya'nın canlandırdığı o Suzan Avcı ve Lale Belkıs'ı hatırlatan kötü kadın tiplemesi müthiştir. Dizide ölmesi, ölümünün de, hiç sevmediğim bir adam olan Can Gürzap'ın elinden olması ayrıca bir sinirimi bozmuştur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
12 yorum:
Aliye Rona, Kurulus filminde bilge bir kadini oynuyordu Osmancik'in (Cihan Unal) akil danisdigi.
huseyin peyda kadar dogustan kotu adam suratina sahip bir insan daha gormedim (bu memlekette yok bu memlekette). kucukken ekranda ciktigi zaman kesin kanali degistirirdim. her turlu kotuluk timsali fantazi ya da gercek karakteri oynayabilir adam. vampir desen tamam, kurt adam tamam, ming the merciless tamam, para babasi fabrikator tamam, galaksilerarasi imam tamam...
dutchman rahmetli danyal topatan'ı atlamışsın. camoka'yı anmadan geçmeyelim.
http://www.turksinemasi.com/images/sinemacilar/danyaltopatan.jpg
http://img128.imageshack.us/img128/7521/camokatl1.jpg
Hızlıca yazayım
Kenan Pars
Turgut Özatay
Hüseyin Peyda
bunlar genelde patrondur, zengindir, kiralık adamlara, uşaklara iş gördürürler.
Bu yazdıklarımın ayakçısı vazgeçilmez Cüneyt Arkın dayak yiyicileri ise
Süheyl Eğriboz, Çetin Başaran , İbrahim Kurt, Cevdet Özalaş 'dır.
feminizmden sorumlu devlet bakanı olarak yazının başlığının "kötü insan mangası" olması gerektiğini hatırlatmayı görev bilirim.
Birgün gazetesini de örnek göstermek isterim, "bilimadamı" yerine "biliminsanı" kavramını kullandığı için.
yavaş yavaş kulaklar alışacak.
dutchman bey, bir tarkan fanı olarak söyleyebilirim ki bilal inci'nin efsanevi kostok karakteri ilk tarkan filmindedir. viking kanı'ndaysa tora'dır karakterinin adı. bu filmde 'herkesten büyük olucam, odin'den bile büyük nıhahaha' repliğiyle akıllarda yer etmiştir.
'vandallar ve fahişeler kraliçesiz kaldı.'
öncelikle 3 senedir ilk defa yerden yere vurabilecegim bir yazını buldugum için çok mutluyum Dutchman.
blogdaki "x mangası" yazılarının adına yakışır derecede en kötüsü en rezaleti en tutarsızı en berbatı olmuş (tamam abarttım o kadar değil)
ilk olarak hülya koçyiğit'in o filmdeki partneri ayhan ışık değil ediz hun'du diyerek başlayayım bok atmaya.
senin bu "x mangası" temalı yazılarında en sevdiğim başlığı görünce aklımıza gelen isimlerin dışında da "anaa hakkaten o da vardı" diyebileceğimiz isimleri bulup çıkarman.ama allahaşkına flyingim dutchmanim, sinemamız o kadar klasikleşmiş kötü adamlarla doluyken (önder somer,yıldırım gencer,kazım kartal.. daha da uzar)zeki alasya (ki kendisi çok büyük oyuncudur) ve başak köklükaya'nın bu listeye dahil olması beni hayal kırıklıgına ugrattı.
tabi ki burası bir blog ve bu da kişisel bir liste ama söylemeden geçemedim.
*bir de hep benim yapmayı düşündüğüm listeleri yapıp gıcık ediyorsun beni;onun çekememezliği de var tabi.
HBB
emin misin Ediz Hun olduğuna
http://video.google.com/videoplay?docid=-7610331096985915950
ben karıştırmışım o zaman affedersin.
2 kelime: eray ozbal
Amerikan sinemasından da Danny Trejo'yu verebiliriz. Adam tam bir il cattivo. Yolda görsem dalarım.
Yorum Gönder