11 Ağustos 2009 Salı

PAS GIANNINA













2009-2010 sezonunda süperlige çıkan 3 takımdan biri PAS Giannina. Giannina, Yunanistan`ın kuzey batısında Korfu adası paralelinde Yanyalı Ali Paşa`nın ikamet ettiği şirin bir şehir. PAS`ın açılımı ise “Panipoirotikos Athlitikos Syllogos” yani Birleşik Epirus Spor Kulübü.

İkinci ligi Atromitos`un ardında tamamlayan PAS da Atromitos gibi Yunanistan`ın en genç kulüplerinden. 1966 yılında kurulan PAS Giannina maçlarını 7.500 kişilik Zosimades Stadyumu`nda oynuyor. Kulübün amblemindeki boğa figuru bölgede bulunmuş antik bir paradan geliyor. Boğa, şehrin mitolojik tanrılarından biri olan Zeus`un simgesi aynı zamanda.

Aynı Atromitos`un Fentagin`i gibi Giannina taraftarlarının da organize oluşu internetin de etkisiyle 2000`li yılların başına denk gelir. Kulübün en organize taraftar grupları, Blue Vayeros, Los Toros Locos ve Apei Rotan. Hepsinin ortak noktası şehre hakim olan sol ideoloji ile yoğrulmuş olmaları. Aralarında kuruluş amaçları açısından fark bulmak güç. Blue Vayeros kurulan ilk kulüp. Dolayısıyla üye sayısının diğerlerinden fazla olduğunu ve daha organize hareket ettiklerini belirteyim. Apei Rotan ise daha Giannina temelli ve futbol dışında sosyal aktivitelerle de meşguller.













Blue Vayeros

2000 yılında kurulan Blue Vayeros ülkenin ilk resmi taraftar kulüplerinden. Internet sitelerinde adreslerinden tutun telefon numaralarına kadar bütün bilgiler açık şekilde yayınlanıyor. Kulübün merkezine gidip üye listesini bile inceleyebilirsiniz. Üyelerinin büyük kısmı Giannina dışında Selanik, Atina, Patras ve Preveza gibi büyük şehirlerde yaşıyor, buralarda da lokalleri var.

















Los Toros Locos

Blue Vayeros`un daha gizlisi ve kuruluşu daha yeni. Üyeler diğer şehirlere fazla yayılmamış ama benim bildiğim Atina`da takımın kendi şehrinden çok daha fazla üyesi var. Dolayısıyla kuruluş merkezi Atina olarak geçer. Yaşadığım bölgeden her hafta sonu maçlarına otobüs kalkıyor. Link

Apei Rotan

Sitelerini açar açmaz festival afişleriyle karşılaştım. Giannina dışında fazla üyesi bulunmadığını ve kendi şehirlerinde bir takım sosyal aktiviteler peşinde koşan insanlar tarafından kurulduğunu öğrendim tanıdığım bir Los Toros Locos`ludan. Hepimizden daha ultra takılıyorlar diyor. İki grup arasında süregelen bir dayanışma var.

Kısacası yükseldiğine sevindiğim diğer bir takım oldu PAS. En zevkli deplasmanlardan biri olacağa benziyor.

by mafalda

6 yorum:

October Swimmer dedi ki...

2005'te ioannina'daydım kampüse giderken solda bakımsız bir stadları vardı, futbol takımlarından da pek umutlu değillerdi o zaman. Sevindim ama bu küçük şehrin takımının süperlige çıkmasına.

varol döken dedi ki...

örneklerle açıklayacak olursak pas hangi takımımıza denk gelir mafalda hanım... çemkirmeden bilimsel cevaplayalım lütfen, anneye anlatır gibi:)

Flying Dutchman dedi ki...

ben Siirt JETPA havası aldım

sekerse tehlike dedi ki...

ıonnina mı giannina mı...

Frapppedaki dedi ki...

Bir Adana Demirspor neden olmasin mesela.

Frapppedaki dedi ki...

@sekerse tehlike

Ioannina Giannina Giannena hepsi ayni.