18 Ağustos 2009 Salı

ZAIN PROFESSIONAL LEAGUE 2009-10
























Dün akşam kapatırken Suudi Arabistan Ligi ile ilgili bir yazı yazacağımızı haber vermiştik. Lig bu akşam Al Fateh-Al Ittihad ve Al Ahli-Al Raed maçlarıyla başlıyor. İlk hafta mücadeleleri bu akşam ve yarın akşam oynanacak. Bu seneden itibaren Zain Profesyonel Ligi olarak anılacak, zira merkezi Kuveyt ve Bahreyn'de bulunan ve Asya ve Afrika'daki toplam 24 ülkede hizmet veren telekomünikasyon firması Zain Gorup ligin sponsoru. Ligde 12 takım var ve takımlar birbirleriyle çift devreli olarak mücadele ediyor. 22 hafta sonunda şampiyon belli olurken son sırayı alan takım ikinci lige düşüyor. Sudi Arabistan Ligi, Katar Ligi ile beraber son yıllarda kariyerinin sonuna yaklaşmış yıldızları ve kariyerli teknik adamları büyük paralar ödeyerek ülkeye getirmesi ile ünlü bir oluşum. Ülke takımları Güney Kore ve Japonya'nın ardından çıkardıkları 4 şampiyonlukla Asya Şampiyonlar Ligi'nde de en fazla şampiyonluk gören üçüncü ülke konumuna oturttular Suudi Arabistan'ı. Al-Hilal 2 şampiyonluk 2 finalist unvanı ile bu kupada en fazla final gören ülke konumunda.























Suudi Arabistan Ligi 1976-77 sezonuyla düzenlenmeye başlayan bir lig. Dolayısıyla çok köklü bir geçmişi yok. 1976 öncesinde daha çok bölgesel ligler ve bunun sonucunda düzenlenen Kral Kupası gibi organizasyonlar mevcut. Ancak 1976 ile birlikte tüm ülkeyi kapsayan bir ligin kurulması gerektiği fikrinde anlaşılıyor ve ülke tarihinin en başarılı takımı Al-Hilal düzenlenen ilk sezonu şampiyon olarak bitiriyor. Başkent Riyad takımı toplam 11 şampiyonlukla lig tarihinin en fazla şampiyon olan takımı. Onu 8 şampiyonlukla Al-Ittihad izliyor. Bugüne kadar düzenlenen 33 sezonda 6 farklı şampiyon çıkarmış lig. Al-Nasr ve Al-Shabab'ın beşer, Al-Ahli ve Al-Ettifaq'ın da ikişer şampiyonluğu var. Şampiyon çıkaran şehir sayısı ise 3. Al Hilal, Al-Nasr ve Al Shabab Riyad, Al-Ittihad ve Al-Ahli Cidde, Al-Ettifaq da Dammam kenti takımı. Dolayısıyla ligde Riyad ve Cidde takımları arasında gözle görülür bir rekabet olduğunu söyleyebiliriz. Ligde son 13 yılda şampiyonluk sadece 3 takım arasında paylaşıldı. Al-Hilal, Al-Ittihad ve Al-Shabab. Al-Ittihad'ın 1999-2002 yılları arasındaki üstüste üç şampiyonluğundan sonra günümüze kadar hiç bir takım üstüste şampiyonluk seyirci yaşayamadı, yani her sezon mutlu sona ulaşan takım değişti. Tarih tekerrür ederse şampiyonluk bu sene Al-Hilal veya Al-Shabab takımlarından birisine gidecek. Ligi şampiyon bitiren takım 2.5, ikinci bitiren takım 1.5 ve üçüncü bitiren takım da 1 milyon Suudi Arabistan riyalini kasasına katıyor.

Al-Hilal'in sezon öncesi en büyük hamlesi Eric Gerets'i göreve getirmek oldu elbet. Gerets görevi vatandaşı Georges Leekens'den devraldı. Her iki isimin de daha önce Türkiye'de çalışmış olmsı hoş bir tesadüf. Kadrosunda eski PSV ve Tottenham'lı Lee Youn-Pyo, Christian Wilhelmsson ve Mirel Radoi gibi oyuncuları bulunduran Al-Hilal, Gerets'e ödediği yüksek maaşın karşılığını almak isteyecek elbet. 37 yaşında olan ve ülke tarihinin bir efsanesi haline gelen kaleci Mohamed Al-Deayea aynı zamanda takım kapatanı ve artık bir simge haline gelmiş durumda. 181 kez giydiği milli forma ona dünya futbol tarihinin en fazla A milli olan futbolcusu rekorunu kazandırıyor. Al-Hilal'in kadrosunda Suudi Arabistan tarihinin en pahalı transferi olan ve milli takımda oynadığı 67 maçta 50 gol atan Yasser Al-Qahtani de bulunuyor. Bu arada belirtelim Gerets, Suudi Arabistan'a giderken yanında Reinhard Stumpf'u da götürdü.

















Son şampiyon Al-Ittihad Arjantin'li Gabriel Calderon yönetiminde ipi göğüsledi.Al-Hilal'e göre daha mütevazi bir kadrosu bulunan ekibin forvetinde geçen sezon, 12 golle gol krallığını paylaşan iki isimden birisi olan,Fas'lı Hicham Aboucherouane bulunuyor. Son yılları ndiğer söz sahibi takımı Al-Shabab'ın başında Boavista ile 2000-01 Portekiz şampiyonluğunu kazanan ve 2002-03 sezonunda UEFA Kupası'nda final oynayan Portekiz'li Jaime Pacheco var. Takımın yeni transferi, Avustralya'lı Adam Griffiths yaz döneminin en önemli hamlesiydi. Geçtiğimiz yıl Al-Ittihad ve Al-Hilal takipçilerinden oldukça önde bitirdiler ligi. Dolayısıyla bu sene de aynı tabloyla karşılaşılırsa çok şaşırmamak gerekiyor.






















Suudi Arabistan'da maçlara olan ilgiyi etkleyen bazı önemli sebepler var. Örneğin Al-Hilal'in maçlarını oynadığı 69.000 kişilik Kral Fahd Stadyumu Riyad'ın doğusunda ve şehirm erkezine oldukça uzak bir bölgede. Üstelik ulaşım imkanları da çok çeşitli değil.Araba parkı kapasitesi yok denecek kadar az. Stadyuma meşale ve bayrak sokmak yasak. Stadyumda satılan yiyeceklerin pek iştah açıcı olmadığı bilgileri geliyor. Stadyumların neredeyse tümünün tartan pistine sahip olması da atmosferi olumsuz etkileyen bir unsur. Ancak ülkede stadyumlara akın eden kitlenin yaş ortalamasının giderek düşmesi de, sadık taraftarların tribünlerden çekilmesini beraberinde getirmiş.

1 yorum:

Jan Sardal dedi ki...

Futbol orada da büyüyecek. Yalnız, oraya giden para için gidiyor.