28 Ağustos 2009 Cuma

ZORBING



















60 ve 70'lerin ünlü televizyon dizisi The Avengers'in (Tatlı Sert) Uma Thurman ve Ralph Fiennes'li çağdaş versiyonunda Emma Peel ve John Steed şeffaf kürelerin içinde yürüyerek suyun üzerinde ilerliyorlardı. Türkçeye tam olarak çeviremeyeceğim "sphereing" veya "globe riding" gibi isimleri de olan bu extrema sporla ilk tanışmam da o andır. Aslında kökeni evcil hayvanların özellikle de hamsterların kafeslerinde onların içinde koşuşturdukları küreye dayanır. 1994 yılında Yeni Zelanda'nın Auckland kentinde, bir kaç ortakla kurulan ZORB Limited, bu aktivitenin dünyaya yayılmasında büyük pay sahibi oldu. O günden bu yana Yeni Zelanda'da bu sporun pazarlaması ile uğraşan irili ufaklı şirketler mevcut. Peki aktivite nedir? Zorbing şeffaf plastikten oluşan birisi 3 metre, diğeri 2 metre çapında iki kürenin içiçe geçmesiyle oluşan ve içteki kürenin içine duruma göre 1,2 veya 3 insanın girebildiği bir dev kürenin, yokuş aşağı bir zeminden bırakılması sonucu yapılan bir spor. Dış küre ile iç küre arasındaki 60-70 santimetrelik boşluk, darbelerin etkisini azaltıyor böylece kürenin içindeki sürücülerin zarar görmesini engelliyor. Yeni Zelanda, Avustralya, İngiltere başta olmak üzere, hemen hemen Avrupa'nın her ülkesinde hatırı sayılır bir hayran kitlesi var. Resimde görülen Rotorua zorbing pisti, dünyanın ilk zorbing aktivite alanı olarak da biliniyor.

Videodan da görebileceğiniz gibi zorbing küresinin içinde, başaşağı dönüşler, yuvarlanmalar ve diğer tehlikeli pozisyonlarda önlem almak ve tutunabilmek için yapılmış bir dolu halka var. Böylece hem küreyi yönlendirebiliyorsunuz hem de kontrolü kaybettiğinizde tekrar kendinize gelmenin bir yolu var. Henüz bu işin bir turnuvası var mı bilemiyorum. Diğer absürd sporlarda olduğu gibi, World Zorbing Association adı altında bir federasyon da kurmamışlar. Yani bu işi başlatmak isteyen arkadaşlar varsa hala zamanları var. Yoksa Yorkshire'lıların kapması yakındır. En uzun süre küreyi sürebilme rekoru 570 metre ile Steve Camp'a ait. Küre ile en fazla hızlanabilen ise saatte 52 kilometre ile Keith Kolver. Videodaki programın sunucusunun söylediği gibi aslında "stres atmak" için yapıldığı söylenen sporun stresi azaltmak bir yana artırdığını söyleyebilirim. En azından görüntü o yönde. Bizim tatil yörelerine de gelişi yakındır, belki başlamıştır bile.

2 yorum:

GÖKO dedi ki...

antalya köprülü kanyonda bu çeşit kürelerle rafting olayına başladılar bu sene.

xxxxx dedi ki...

söylemeden geçemedim, zorbing morbing güzel de, şampiyonlar ligi kuraları çekileli 2 gün oldu bir de onlara yorum alsak.

(uefa yorumu olmasa dır dır etmeyecektim:)