30 Eylül 2009 Çarşamba

100 YILA BEDEL PERFORMANS
















Bir şeye dikkat ettiniz mi bilmiyorum, Liverpool bu sezon başında İngiltere'de Rafael Benitez'in sezon başında göreve gelmesinden bu yana ilk kez bu kadar az konuşuldu. Özellikle geçtiğimiz sezonun başında şampiyonluk adayları arasında gösterilmeleri üzerine yıllar süren şampiyonluk hasretine son verecekleri konuşuluyordu. İlk yenilgilerini almaları kasım ayını bulmuştu ve ilk 10 maçta 8 galibiyet 2 beraberlik almışlar, Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk 3 maçta 7 puan toplamışlardı. Ancak, 2000 sonrasında, belki de ilk kez bu kadar umutlu başladıkları lig onlar için yine hüsranla bitti. Aslında şunu gözden kaçırmamak lazım. Liverpool,ü son kez şampiyon olduğu 1989-90 sezonundan sonra sadece 2 kez ikincilik koltuğuna oturabilmişti. İzleyen 1990-91 sezonunda Arsenal'ın 7 puan gerisinde ligi bitirdiler. Sonraki ikincilik için 11 yıl beklediler ve 2001-02 sezonunda yine Arsenal'in ardında, yine 7 puan farkla yer aldılar. Geçtiğimiz sezon şampiyonluktan beri geçen zamandaki en iyi derecenin egale edilmesiydi hatta en iyisiydi, zira şampiyon Manchester United'ın 4 puan arkasına kalmışlardı. Tabi ikinciler pek konuşulmadığı için Liverpool'ın da bu derecesi pek konuşulmadı. Transfer döneminde de Amerikalı patronlar Benitez'in eline pek bir maddi kaynak bırakmadılar. 30 yaşındaki defans oyuncusu Sotirios Kyrgiakos, sağ bek Glen Johnson ve Alberto Aquilani dışında bir transfer yapılmadı bile neredeyse. Andriy Voronin de Hertha Berlin'den dönerek tekrar takıma katıldı.

Bunun üzerine lige Tottenham deplasmanındaki mağlubiyet eklenince bu sene yarıştan erken kopacakları düşünüldü. 2 hafta sonra Anfield'da AstonVilla'ya 3-1 mağlup oldular. Tablo pek iyi görünmüyordu. Ancak sonra toparlandılar ve izleyen 4 maçta 4 galibiyet aldılar. Bu 4 maçta 16 gol atarak. Maç başı 4 gol ortalaması. Bu performans aynı zamanda son 114 yıldaki en skorer lig başlangıcına da imza atılmasını sağladı.
















22 golü var Liverpool'ın 7 maç sonunda. Dağılımı yukarıda hafta bazında. Fernando Torres bu gollerin 8 tanesine imza koydu ve gol krallığı yarışında lider. Torres Liverpool kariyerindeki 92 maçta 58 gol kaydetti. Özellikle Anfield'daki performansı mükemmele yakın. 34 maç-33 gol. İspanyolun Liverpool formasıyla yaptığı dördüncü hat-trick oldu bu aynı zamanda. Daha önce 2007 Carling Cup'ta Reading'e karşı (4-2) ve 2008 yılında Middlesbrough (3-2) ve West Ham United'la (4-0) oynanan lig maçlarında da 3 gol atmıştı. Steven Gerrard da 4 asistle, asist krallığında Ryan Giggs'in 1 gol pası arkasında. Ligin en çok gol atan takımı durumundalar, hatta onların rakamına en yakın takım 18 golle Arsenal. Ancak 10 gol gördüler kalelerinde. Ligdeki 11 takım onlardan daha iyi bu konuda. Liverpool son olarak 1895-96 sezonunda ilk 7 maçta 27 gol atarak sezona başlamıştı. Ancak belirtelim o sezon ikinci ligde mücadele ediyorlardı.

Hiç yorum yok: