Pele, Carlos Alberto, Ramón Mifflin, Franz Beckenbauer, Vladislav Bogićević, Giorgio Chinaglia, Hubert Birkenmeier, Rick Davis, Marinho Chagas, Andranik Eskandarian, Johan Neeskens, Dennis Tueart, Werner Roth, Julio Cesar Romero, Roberto Cabañas, Carlos Caszely, Shep Messing, Yasin Özdenak, Mordechai Spiegler, Jomo Sono.....Bu adamların tümünün ortak bir noktası var. Kariyerlerinin sonunda ABD'nin kalbinin attığı New York şehrinin yolunu tutmuş olmaları. 1971 yılında kurulan ve kapanmasına rağmen halen finansal açıdan ABD'nin gelmiş geçmiş en iyi kulübü olarak bilinen New York Cosmos 70'lerin sonu ve 80'lerin başında dünya futbolunun emekliliğe yaklaşmış yıldızlarını yeni dünyaya toplayarak futbol dünyasına adım atmış bir kulüptü. Şimdilerde ise geride Brezilya milli takımında esinlendikleri formaları ve egzantrik isimleri kaldı.
New York Cosmos 1971 yılında kurulmuş bir kulüp. Kurucuları tanıdık isimler. Ertegün kardeşler. Yani Ahmet ve Nesuhi Ertegün. Ahmet Ertegün'ü anlatmaya gerek yok sanırız. Ray Charles, BB King, Aretha Franklin, Led Zeppelin, Phil Collins, Neil Young gibi isimlerle çalışmış olan Atlantic Records'un sahibi olan Ahmet Ertegün ve kardeşinin ABD'ye yerleşme sebebi Türkiye'nin ABD büyükelçisi olan babası Münir Ertegün'dür. Kardeşinin de teşvikiyle caz müziğine merak salan Ahmet Ertegün'ün müzik piyasasına girmesi veAtlantic Records'u kurması da sonraki 20 yıllık döneme rastlar. Ertegünlerin müzik kariyeri başka bir konu, biz odak noktamızı kaybetmeyelim. 1971'deki kuruluşta kulübün ismini bulan adam o yıllarda gazetecilik mesleğiyle uğraşan ama Genel Direktör olarak New York Cosmos'ta işe başlayan, bugün CONCACAF yani Kuzey ve Orta Amerika ile Okyanusya Federasyonu'nda görev yapan Clive Toye. Şehrin beyzbol takımı New York Mets'in Metropolitan kelimesinin kısaltılmış hali olan Mets'i alan Toye, Metropolitan'ı Cosmopolitan'a çevirmiş daha sonra da Mets'de olduğu gibi kısaltmış. New York Cosmos. Kurulduktan 1 yıl sonra şampiyon olur takım.
1975 yılında Pele'yi transfer eder Ertegün biraderler Cosmos'a. Siyah İnci 2 yıllık bir emekliliğin ardından dönmüştür futbola. Yankee Stadyumu tıka basa dolar onun için. 1977'de takıma 2 yıldız daha katılır. 38 yaşındaki, Brezilya'nın 1970'de kazandığı dünya kupasında büyük pay sahibi olan Carlos Alberto ve "Kaiser" Franz Beckenbauer.
O sene takıma bir de Türkü getirir Ertegünler. Galatasaray ile şampiyonluklar kazanmış kaleci Yasin Özdenak. 28 yaşındadır New York'a geldiğinde. Pele, Beckenbauer, Carlos Alberto gibi oyuncularla top koşturur ve takım Pele'nin son sezonunda Kuzey Amerika Ligi şampiyonu olur. Bu da Pele'nin aktif futboldaki son senesidir. Takıma 2 sene sonra yine 28 yaşında Johann Neskeens katılır ve tam 5 yıl oynar Cosmos'ta. 1982'de son 10 yıldaki 5. şampiyonluklarını kazanırlar. Ancak yolun sonu da yaklaşmıştır.
Kulüp 1983'te 7 sezon takımda oynadıktan sonra futbol bırakan İtalyan Giorgio Chinaglia'ya (resimde en solda) satılır. O sezon play-off'a dahi kalamazlar. Bu el değiştirme flaş transferleri de durdurmuştur. 1984 seoznunun sonunda taraftarlar da elini ayağını çeker takımdan. Takım indoor futbol ligine katılır. Ancak orada da ilgiyi göremeyince 1 yıl sonra kapıya kilidi vurur. O tarihten bu yana Cosmos'u yeniden diriltek içni bir kaç çaba görüldü. Örneğin 2002 yılında Pele'nin başını çektiği bir grup takımı yeniden canlandırmak istedi. Hatta Cosmos ismini basketbolun Harlem'i gibi, tüm şehirleri dolaşan ve futbol cambazlığı yapan bir takıma vermek istediler. Ancak başarılı olmadı. Bu hareketlerin en sonuncusu 3 ay önce yaşandı.
ABD'de futbolu geniş kitlelere yağmak isteyen MLS yetkilileri bir ikinci lig kurma hesabı içindeler. New York Cosmos bu ikinci lige dahil olabilir. Ligin ancak 2012'de hayata geçirilebileceği konuşuluyor. Takımın logo, isim hakları ve eski Genel Direktör Peppe Pinton'ın elinde. Özellikle aynen Cosmos gibi Kuzey Amerika Ligi takımı olan ve onlarla aynı dönemde mücadele eden ancak 1983'te kapanan Seattle Sounders'ın Seattle Sounders FC adıyla 2007'de tekrar kurulup bugün MLS'de mücadele eden bir takım haline gelmesi de önemli bir teşvik oldu. Aynı dönemin takımlarından Portland Timbers da 2011'de MLS'ye dahil olacak.
Cosmos ismi bugün New York'ta olmasa da uzak bir diyarda futbol dünyasında varolmayı sürdürüyor. Takımın 1977'deki efsane kadrosunun oyuncularından Güney Afrika'lı Jomo Sono emekli olduktan sonra ülkesine dönerek satın aldığı Highlands Park takımına ismiyle oynadığı takımı birleştirerek Jomo Cosmos ismini verdi ve takım bugün Güney Afrika Premier Ligi'nde mücadele etmeyi sürdürüyor.
4 yorum:
ben kafamın içindeki hayali ligde uzun süre yaşattım new york cosmos, chicago fire ve efsanevi jaime moreno'lu dc united'ı... new york cosmos fenerbahçe, chicago fire galatasaray, dc united de beşiktaş tı:) rıdvan ı da cosmos a getirmiştim hem de amerikalı doktorlar tarafından sapasağlam yaparak:)
cosmos'un hikayesini bilmeyen amerika ve soccer futbol benzeri konusmalara katilmasin rica ediyorum
ya da ogrensinler tabi cok kati olmaya gerek yok. cok yasa cosmos fantazisi :)
Jomo Sono, 2002 Dünya kupası'nda G.afrika'nın hocasıydı galiba.
Bugün Cosmos ismi uzak olduğu kadar, ufak bir diyarda da varolmayı sürdürüyor. San Marino liginde S.S. Cosmos adlı bir takım daha var.
Ayrıca Amerika'da USL ligleri adı altında bir futbol organizasyonu daha var. Portland Timbers onun son şampiyonu.
Yorum Gönder