25 Eylül 2009 Cuma

2009 FIFA 20 YAŞ ALTI DÜNYA ŞAMPİYONASI-1
















Dün Mısır'da ev sahibi Mısır'ın Trinidad-Tobago ile oynadığı maç ile startını verdi turnuva. 16 Ekim tarihine kadar sürecek
ve biz de bir önceki turnuvalardan (Kanada'da düzenlenmişti), Diego Capel, Lionel Messi, Sergio Agüero, Giovani Dos Santos, Lubos Kalouda, Jozy Altidore, Shin Young-Rok, Pato, Seydou Keita, Adriano, Prosinecki, hatta 1979'daki turnuvada Altın Top'u kazanan Maradona gibi isimleri çıkaran turnuvanın 2009 versiyonunda da elbette bir dolu yıldız adayı karşımıza çıkacak. Türk takımlarının temsilcileri bu turnuvayı yerlerinde takip ediyorlar mı bilmiyorum, pek de umudum yok. Türkiye'de düzenlenen 17 yaş altı Avrupa Şampiyonası'na bile, Fatih Terim'den başka giden adam yoktu. O da Batuhan'ı izlemeye gitmişti. Dolayısıyla Mısır'a da gideceklerini sanmıyorum. Çok ufak bir ihtimal Rijkaard'ın, bu turnuvalardaki futbolcu avcılığının önemini bildiğinden Galatasaray yönetimindenbir istekte bulunduğunu umut edebiliriz ama onun da bu tür gençlere yatırım yapacak kadar uzun kalmaya niyeti olup olmadığını bilemiyorum. İtalyan medyasında adı Milan için şimdiden geçmeye başladı. Neyse biz konuyu dağıtmayalım.

Toplam 5 şehirde düzenlenecek turnuva. Kahire, İskenderiye, Bur Said, Süveyş ve İsmailiye. Kahire ve İskenderiye'de 2 farklı stadyumda oynanacak maçlar yani toplam 7 stadyum mevcut. 24 takım katılıyor turnuvaya. Bu takımlar dörderli 6 gruba bölündüler. Gruplarda ilk 2 sırayı alacak takımlar ve ilaveten 4 grup üçüncüsü 2. tura yükselecek. Sonrası bilinen eleme sistemi. Avrupa'dan Almanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İspanya ve İngiltere; Güney Amerika'dan Brezilya, Uruguay, Paraguay ve Venezuela;Afrika'dan ev sahibi Mısır, Gana, Kamerun, Güney Afrika ve Nijerya; Asya'dan Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Özbekistan ve kontenjandan Avustralya; Kuzey ve Orta Amerika'dan, Honduras, ABD, Kosta Rika ve Trinidad&Tobago; Okyanusya'dan da Tahiti turnuvaya katılıyorlar. Dün Mısır Trinindad&Tobago'yu 4-1 mağlup ederek turnuvaya başladı ve 2 gol atan Hossam Arafat şimdiden dikkatleri üzerine çekti. 19 yaşındaki oyuncu Zamalek forması giyiyor.



















A Grubu: Mısır, İtalya, Paraguay, Trinidad&Tobago

Biz turnuva ilerledikçe yazılarımıza devam edeceğiz ama şimdiden turnuvada dikkat çekebilecek yıldız adaylarını belirtelim isim olarak. Paraguay'dan Hernan Perez, Robin Ramirez ve Federico Santander ilk akla gelen isimler. Bu üçlü 2009 Güney Amerika gençler şampiyonasında ikinci olarak Mısır'a gelme hakkı kazanan Paraguay'ın o turnuvada attığı 18 golün 14 tanesine imza koydu. Robin Ramirez, Libertad, Federico Santander Guarani, Hernan Perez ise Villarreal takımında forma giyiyor. İtalya'dan takım kaptanı ve Sampdoria'nın da yedek kalecisi Vincenzo Fiorillo ilk öne çıkan isim. Geçtiğimiz yıl Çek Cumhuriyeti'nde düzenlenen Avrupa 19 yaş altı şampiyonasında tunuvanın en iyi kalecisi seçilmişti. Milan'lı ve Baresi'nin izinden yürüyen Michalengelo Albertazzi, Udinese'li Andrea Mazzarini ve Catania'lı gol umudu Fabio Sciacca İtalya'nın diğer kozları.

B Grubu: İspanya, Venezuela, Nijerya, Tahiti

Bu sezon başında, 5 milyon euroya Valladolid'den Atletico Madrid'e transfer olan kaleci Sergio Asenjo, İspanya milli takımının en çarpıcı isimlerinden şüphesiz. Getafe'li Daniel Parejo, Osasuna'nın düzenli ilk onbir oyuncusu Cesar Aspilicueta ve Valencia'lı Aaron Niguez matadorların diğer kozları. Tabi Fran Merida'yı atlamayacağız. Arsenal'li yavaş yavaş yeni bir Fabregas olma yolunda ilerliyor ve bu sezon kadroda yer almaya başladı. Nijerya'da, 18 yşındaki takım kaptanı ve Sporting Lizbon forması giyen forvet Rabiu İbrahim en büyük koz durumunda. Bir başka 18 yaşındaki oyuncu Lukman Haruna da Fransa'da Monaco forması giyiyor.














C Grubu: ABD, Almanya, Kamerun, Güney Kore

Richard Sukuta-Pasu. Hayır Kamerun'un yıldız adayı değil bu adam. Almanya'nın. Kongo asıllı 19 yaşındaki oyuncu Bayer Leverkusen forması giyiyor. İkiz orta saha oyuncuları Sven ve Lars Bender de diğer dikkat çeken isimler. Sven Borussia Dortmund'da, Lars da Bayer Leverkusen'de forma giyiyor. Horst Hrubesch'in kadrosunda 2 de Türk oyuncu bulunuyor. Kayserispor'lu Semih Aydilek ve Bursaspor'lu Cihan Kaptan. Kamerun'un takım kaptanı kalecisi François Beyokol ve ABD'den Brian Perk otoritelerin merceğine giren diğer isimler.

D Grubu: İngiltere, Özbekistan, Uruguay, Gana

Konu İngilizler olunca sayı artıyor tabi. Manchester United'lı Febian Brandy ile başlayalım. Hala A takımla maça çıkmış değil ve Swansea, Hereford gibi takımlara kiralandı. United akademisinin son zamanlarda çıkardığı en yetenekli isimlerden birisi olarak görülüyor. Chelsea'li Michael Woods ve Manchester City'den Ben Mee de Üç Aslan'ın diğer dikkat çekicis isimleri. Arsenal'li Gavin Hoyte'u da unutmayalım. Justin Hoyte'un kardeşi. Gelelim Uruguay'ın "Yeni Messi" olayına. Nacional forması giyen Nicolas Lodeiro. Barcelona ve Liverpool şimdiden peşinde. Palermo forması giyen forvet Abel Hernandez de takımın diğer kozu. Hernandez bu sezon düzenli olarak Serie A ekibinin formasını giyiyor. Gana'da da Maccabi Haifa'dan bu sezon için FC Twente'ye kiralanan Ransford Osei ve Olympique Marsille'den Dede Ayew önemli silahlar.














E Grubu: Brezilya, Kosta Rika, Çek Cumhuriyeti, Avustralya

Tek isim. Douglas Costa. Gremio'lu oyuncuyu blogda ilk kez ele alalı neredeyse 1 sene geçmiş. Manchester United, Real Madrid ve Barcelona peşinde. United 1 senedir uğraşıyor onu almak için. Ona da "yeni Ronaldinho" diyorlar. Hadi bakalım. Tek isim dedik ama Alan Kardec De Souza'yı da atlamayalım. O da Vasco da Gama oyuncularından. Zaten Brezilya söz konusu oldu mu, herhangi bir oyuncu da turnuvaya damga vurabilir. Belirtelim Brezilya kadrosunun tümü Brezilya liginde forma giyen oyunculardan kurulu. Çek Cumhuriyeti'nden, Fiorentina'nın bu sezon Anderlecht'e kiraladığı defans oyuncusu Ondrej Mazuch ve yine blogda daha önce ele aldığımız, Tottenham'lı oyuncu Tomas Pekhart dikkat çekici. Spurs onu bu sene Slavia Prag'a kiraladı. Avustralya'da da AZ forması giyen James Holland gözden kaçmamalı.

F Grubu: BAE, Honduras, Güney Afrika Cumhuriyeti, Macaristan

Turnuvanın en zayıf grubu denilebilir. Macar Krisztian Nemeth en önemli isim elbet. Liverpool onu bu sezon AEK'ya kiraladı ve AEK onun bu turnuvaya gidişiyle çok şey kaybedecek zira lige çok iyi başlamıştı.Çarşamba günü Atina'da Olympiakos'a 2-1 mağlup olan takımının da tek golünü atan adamdı. Liverpool'daki tek Macar yıldız adayı o değil. Kaleci Peter Gulacsi de kadroda. Güney Afrika'dan Ramahlwe Mphahlele, 2010 dünya kupası kadrosnuu zorlayacak ilk isim. Arap Emirliklerinden de Al Ahli forması giyen Ahmed Khalil iman gücünün temsilcisi.

Dalın FM'Ye....

12 yorum:

barışekler dedi ki...

işyerinde tam ufak kağıda isimleri yazarken sonda yazan dalın fm ye yazısı bitirdi beni =))

varol döken dedi ki...

tomas necid mi, tomas pekhart mı?

okuyucusunun kafasını öğle yemeğindeki bulamaça döndüren blog!

Public Noname dedi ki...

Flying Dutchman bunları nasıl takip edebiliyorsun çok merak ediyorum.

Nasıl bir ilgidir ki u-20'yi detaylı takip edebiliyorsun?

Scout'luk var mı sende? :)

Lütfen cevapla.

Gençay Ergez dedi ki...

Valla aynı işi bende yapıyordum. Tam not etmeye başladık yeni oyunda ararız diye sondaki yazı aldı götürdü beni :D Elinize sağlık hocam güzel yazı olmuş.

Adsız dedi ki...

turnuva niye sezon ortasında yau? bu adamların takımlarına yapılan ayıp değil mi?atletico 4 tane yedi misal kalecisi olmayınca geçen hafta.gerçi kalecileri de olsa 3ten aşşa yemezdi o savunma ya hadi nese...

bide bunları şortlist halinde yayınlasak daha işe yarar olcak..böyle tek tek zor oluyo :p

Her Yol Roma dedi ki...

Douglas Costa ve Alan Kardec'in de yer aldığı genç Brezilyalılar için;

http://heryolroma.blogspot.com/2009/08/brezilya-genc-yetenekler-1988.html

Kaspar! dedi ki...

F Grubunda Honduras geniş bi kadro ve 2 takımla katılıyo sanırım turnuvaya :P
Güney Afrika da var o grupta. Eksik kalmış, düzeltme olsun.

Ayrıca diğer takımları bilemiyorum da, takip edebildiğim kadarıyla Almanlar turnuvanın takvimdeki yerinden çok şikayetçi. Sukuta-Pasu gibi gelecek vaat eden oyuncuları var tabi ki kadroda, ama Toni Kroos, son zamanlarda iyice estiren Thomas Müller gibi oyuncularından mahrum kalıyorlar. Altyapılarda da son zamanlarda gümbür gümbür gelen bir ülke için daha da sinir bozucudur tabi bu eksikler.

Bu yaştaki oyuncular profesyonel kadrolarda önemli derecede yer buluyorken biraz yanlış bir takvim bence de.

aksilaz dedi ki...

dalın FM'ye

hocam ne desem boş müthişsin

Hrngndz dedi ki...

konu mükemmel ,bende takip ettiğim izlediğim ve turnuvada iş yapacak birkaç oyuncu yazayım.. maçları eurosport veriyor sanırım.. numaralarıyla yazdım özellikle izleyecek olanlar için

URUGUAY: 20 Santiago GARCİA/Nacional , 17 Jonathan URRETAVISCAYA/Benfica , 7 Tabare VIUDEZ/Defansor Sporting (Milan bu sene gönderdi bu oyuncuyu)

GANA: 20 Dominic ADİYİAH/Fredrikstad , 14 Daniel OPARE/Real Madrid Castilla

GÜNEY AFRİKA: Kermit Erasmus..zaten herkes biliyor blogda konusu geçmiş

NİJERYA: 8 Odion IGHALO/Udinese (Granada'ya kiralandı) , 9 Kehinde FATAI/ Farul Costanta

MACARİSTAN: 8 Andras SIMON/Liverpool ...(MTK liverpoolun pilot takımı bilindiği üzere...kristian nemethle aynı zamanda geldiler liverpool alt yapısına.macaristanın geleceği ingilizlerin ellerinde gibi..bu sene ispanyanın ikinci lig takımlarından Cordobaya kiralandı..

şimdilik bu kadar

anial dedi ki...

fm 2009'da blue square north'tan gelip 'şu an için' league 2'de tepeye oynayan farsley celtic'imin defansının belkemiği ve kaptanı ben mee'yi burda görünce çok gururlandım, gözlerim doldu:D

Adem dedi ki...

Valerenga forması giyen Mario Martinez, tüm dünyayı, Macaristanı şaşırttı. Macaristan karşısında mükemmeldiler. Goller ayrı bir güzeldi. Bu turnuvaları bu sebepten seviyorum işte. Ne olacağı, ne biteceği kesitirilemiyor. Favorim Paraguay, elbette Brezilya doğal favori fakat benim favorim Paraguay... 2009 şubatında Venezuela'da düzenlenen Güney Amerika 20 yaş altı şampiyonasında Brezilya'yı yenmelerine rağmen 1950 dünya kupasına benzer bir sistem olduğu için Final grubunu birinci bitiren Brezilya Şampiyon oldu. Dikkat edilmesi gereken isimler arasına Moreira ve Mario Martinez de eklendi ilk maçlar sonrası. Ayrıca Fifa'nın ana sayfasındaki Turnuvanın en iyi oyuncusu anketinde Özbekistan'dan bir isim var: Şirzadbey Kerimov... İlk maçını izlemedim ama boş geçmemiş. Dikkat edilmeli.

Alper Öcal dedi ki...

Douglas Costa yedek kulübesinden çıkamıyor. Brezilya'nın yıldızı Giuliano. Elano'dan daha iyi prospecti var. Bu sene Inter ona 10 numarayı da verdi.

Alan Kardec önemli oyuncu ama fizikle götürüyor işi. Takımı Serie B'de olmasına rağmen, fizik avantajı kaybolduğu için ligde sürünüyor.

Maicon ve Alex Teixeira çok daha iyi oyuncular. Turnuvaya getirilmeyen Walter de.

Maylson, Toloi, Dalton Avrupa'ya gelebilecek önemli isimler.