Aslında bu yazıyı Tuncay'la ortak yazacaktık ama benim izlemem gecikince, izlediğim anda da o Türkiye turuna çıkınca (sebebini dönünce anlatır en son Yalova'da vapurda gidiyordu), ben kalleşlik yapıp döküleyim dedim. Filmin çekimleri sırasında haberini vermiştik blogda, geçen hafta içinde de izleyebildik. Film, 17 Ağustos 2006'da yayınlanan İngiliz yazar David Peace'in aynı adlı romanından uyarlama. Kitap basıldığı anda futbol üzerine yazılmış gelmiş geçmiş en iyi roman olarak adlandırılmıştı. İngiliz futbol tarihinin en iyi hocalarından olan ve 2004 yılında hayata veda eden Brian Clough'un Leeds United'ın başında, sadece 44 gün süren teknik direktörlük dönemini anlatıyor Damned United. Clough 1974'te Leeds United'ın başın geçtiğinde görevi İngiliz milli takımının başına geçen Don Revie'den devralmıştı. Ancak bir problem vardı ki futbolcular kendilerini 2 kez Lig 2 kez de UEFA Şampiyonu yapan 13 yıllık hocaları Revie'den sonra Clough'u kabullenememişlerdi ve ona hiçbir zaman ısınamadılar. Clough yönetimindeki Leeds lige 6 maçta 4 puanla başlayınca ve bu son 15 yılın en kötü başlangıcı olunca İngiliz teknik adam o zamana göre çok yüksek bir rakam olan 98.000 pound gibi bir tazminatla kovuldu. Sonrasında da 18 yıllık şaşaalı Nottingham kariyeri geldi. Film bu "lanetli" gibi duran 44 gününü anlatıyor Clough'un.
Bir kere Green Street Hooligans gibi, Victory gibi, Goal gibi (bu seriyi hiç sevmem belirteyim, pembe dizilere benzetiyorum) adrenalin yüklü, insana üst düzey gaza boğan futbol filmlerinden hoşlanıyorsanız bu filme ısınmanız zor olabilir. Zira filmde başarının, şaşalı günlerin, elde yükselen kupaların, kahramanlıkların hikayesi yok. Arkadan kuyu kazmanın, grupçuluğun, husumetin ve başarısızlığın hikayesi var. Clough'un Leeds günleri tam bir kabus havasında anlatılmış. Futbolcular onu sevmiyor, eski teknik direktörün gölgesi sürekli üzerinde. Öyle ki kulüp başkanı bile ona hiç bir zaman ısınamıyor. Bu anlamda Don Revie ve aslında İngiliz futbolunun en büyük oyuncularından birisi olarak bilinen "Captain of the Crew" Billy Bremner tam bir sabotajcı olarak çizilmişler. Zira Bremner'ın başını çektiği oyuncular filmde önce Clough'un Derby County ile Avrupa kupalarındaki performansına, sonra da Leeds'deki günlerini sabote ediyorlar (tabii filme göre). Bunu filmi izlediğinizde açıkça göreceksiniz. Filmin bazı bilgi yanlışları da var. Örneğin filmde Clough, Derby'den ayrıldığında yerine geçen oyuncu Dave Mackay'ın, aslında o anda Derby'de forma giymediği ve 2 yıl önce takımdan ayrıldığı gibi. Ayrıca Clough'un Derby'den ayrıldıktan sonra Leeds'in başına geçişi arasında Peter Taylor'la beraber Brighton Hove & Albion'da görev yaptığı kısa süre de atlanmış. BBC yazarlarından Pat Murphy filmle ilgili 17 bilgi hatası saptamış. Tabi asıl tartışma filmde Leeds oyuncularına ve Revie'ye yöneltilen iddialar hakkında. Örneğin, dönemin Leeds oyuncularından Johnny Giles, kitap basıldığında, filmde anlatılan bazı olayların hiç yaşanmadığını ileri sürmüştü. Bizzat Clough'un ailesi bile filmi onaylamadıklarını açıkladılar.
Ha ama bunların tümü bir kenara bırakılırsa filmi son derece beğendiğimi söylemeliyim, ki bunca eleştiriye rağmen eleştirmenlerce bir hayli beğenildi. Saha içindeki mücadeleye çok az değiniyor film. Daha çok bir soyunma odası koridorları hikayesi. Özellikle Derby'nin birinci ligde kendi evinde Leeds'e karşı oynadığı ve 2-1 kazandığı maçta, Clough'un soyunma odasında olduğu sahne enfes. Michael Sheen, Jim Boradbent ve Timothy Spall da olağanüstü olmayan ama gayet iyi oyunculuklar sergiliyorlar. Bir oyuncu grubu, teknik adamın kellesini nasıl alır? sorusunun cevabı. Oyuncularıyla arasında uçurum olduğunu düşünen her teknik adamın en az iki kez izlemesi gerekiyor. Tabi tüm futbol sevdalılarının da.
16 Eylül 2009 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
Harika film. Hikayedeki yanlışlar için kitabın film uyarlamasına kattığı çarpıcılığı inkar etmek olmaz. Futbol öyle bir dünyadır ki, sen gidersin yerine takıma aldığın oyuncu gelir; tam birine söz verirsin çok cazip bir başka teklif aklını çeler ve yarı yoldan geri dönmek zorunda kalırsın, en yakın dostunu satmak zorunda kalırsın gibi. Ayrıca Billy Bremner rolü için This is England'ın ırkçı, kaypak karekteri Stephen Graham mükemmel tercih olmuş.
Clough Derby'den ayrılırken başkan ile soyunma odasında geçen muhabbette başkanın tiradı bence filmin en çarpıcı yeridir.
Başlığı görünce Nottingham Forest günlerinide çekecekler diye heyecan yaptım.Film çok başarılı Michael Sheen güzel iş çıkarmış izlemeyenlere tavsiye.
son satırdaki
Bir oyuncu grubu, teknik adamın kellesini nasıl alır? cümlesini okduğum anda nedense aklıma Terim ve Milan geldi.
ACaba?
reklam kokan hareketler bunlar ama blogumda bende bahsetmistim birseyler yapımla ilgili.
http://sigarayaniklari.blogspot.com/2009/09/basarszlkthe-damned-united.html
Yorum Gönder