16 Eylül 2009 Çarşamba

TOMAS NECID

CSKA'nın 19 yaşındaki yıldızlarından Alan Dzagoev'i daha önce mercek altına almıştık. Dzagoev dün akşam Wolfsburg'un CSKA Moskova'yı 3-1 mağlup ettiği Şampiyonlar Ligi B grubu mücadelesinde takımının tek golünü atan isimdi aynı zamanda. Sıra bir başka CSKA Moskova gencini incelemeye geldi. Beşiktaş'ın başını İstanbul'daki maçta da ağrıtma ihtimali olan bir adam. Çek forvet Tomáš Necid. Necid ülke futbolunun geleceğindeki en önemli yıldızlardan birisi olarak görülüyor. 20 yaşında. 1.90'lık boyu ile ceza sahasında yerden ve havadan oldukça etkili bir forvet. CSKA'nın iki maçını izleme fırsatım oldu bu sene. Ceza sahasında duracağı yeri çok iyi bilen, bu yüzden FM diliyle "Positioning" özelliği 15-20 arasında dolaşan bir adam. Fiziğini çok iyi kullanıyor ve son vuruşları oldukça etkili. Zlatan İbrahimovic'in oyun stili ve fiziği olarak 1-2 gömlek küçüğü ile karşı karşıyayız ama tabi henüz 20 yaşında olması ona kendisini geliştirecek yılları verecektir.Doğduğu kentin takımı Slavia Prag'da başladı kariyeri Necid'in. 17 yaşında sahadaydı. Aynı yıl Çek Cumhuriyeti 17 yaş altı takımıyla Avrupa şampiyonasında final oynadı ve 5 golle turnuvanın gol kralı oldu. 2007-08 sezonunun ikinci yarısında küme düşme hattındaki Jablonec'e kiralandı. Sadece 14 maç oynamasına rağmen 5 golle takımın sezondaki en golcü ismi oldu ve onları küme düşmekten kurtardı. Sezon sonunda Çek Cumhuriyeti'nde düzenlenen 19 yaş altı Avrupa şampiyonası için mesaideydi bu sefer. O turnuvada da 4 golle gol kralı oldu. Bu performans onun ülkeden uçacağının göstergesiydi zaten.

CSKA Moskova onu Ağustos 2008'deki anlaşma ile 2009 sezonundan itibaren bünyesine katmış oldu. Ancak 2008-09 sezonunun ilk yarısında Slavia Prag formasını giymeye devam etti ve 16 maçta 11 golün altına imzasını koydu ki bu ona ayrıldığı anda ligin en çok gol atan oyuncusu unvanını getirmişti. CSKA forması ile çıktığı ilk resmi maç Rubin Kazan'a karşı oynanan Rusya Süper Kupa mücadelesiydi. 78. dakikada durum 1-1'ken oyuna girdiği maçın 112. dakikasında attığı golle kupayı CSKA'ya getirdi. Bu aynı zamanda Zico'nun ülkede kazandığı ilk ve tek kupa olacaktı. Şu ana kadar Rus Ligi'nde 5 golün altına imzasını koymuş durumda. Bu sürekli yükselen kariyeri ona Çek A milli takım formasını da getirdi. Çek milli takımıyla oynadığı 5 maçta 3 golün altına imzasını koydu. Dolayısıyla Jan Koller'in boşaltıığı dev kontenjanının, onun kadar uzun boylu olmasa da doldurabilecek bir oyuncuları var artık Çeklerin.

Gelelim neden yazının başında Necid'in sadece İstanbul'daki tehdit yaratan özelliğine vurgu yaptığımıza. Oyuncu, 24 Eylül-16 Ekim tarihleri arasında Mısır'da düzenlenecek FIFA 20 yaş altı Dünya Şampiyonası'nda da Çek milli takımının formasını giyecek ve bir süre takımından ayrı kalacak. 30 Eylülde Beşiktaş Moskova deplasmanında olacak ve Çek oyuncu o sırada Mısır'da olduğu için kadroda yer almayacak. Siyah beyazlılar için ufak da olsa sevindirici bir haber.

2 yorum:

tesla dedi ki...

o özellik positioning değil de "off the ball" yamulmuyorsam. "positioning" daha çok defans oyuncularının pozisyon alma özelliği

gereksiz bilgiler kuşağından şimdilik bu kadar :)

Alper Öcal dedi ki...

Necid'i 1 sene evel yazmıştım, büyük topçu olacak.

Zico'nun Rusya'da 2 Kupası var bu arada. 90. dakikada Aldonin'in golüyle yine Rubin Kazan'ı yenip Rusya Kupası'nı da almıştı.