29 Eylül 2009 Salı

EL ORFANATO

Başlığın sebebi adamın yetim muamelesi görmesinden yıllardır. Dünya üzerinde, halen aktif futbolculuk yaşamını sürdüren isimler arasında, 30 yaşını doldurmadan 2 Şampiyonlar Ligi ve 3 lig şampiyonluğu olan kaç tane kaleci vardır? Yanlış biliyor olabilirim ama Iker Casillas'tan başka isim aklıma gelmiyor (onun daha fazla lig ve Şampiyonlar Ligi madalyası var tabi). Van der Sar ikinci Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırdığında 37 yaşındaydı. Oliver Kahn o kupayı 1 kez kazanabildi. Dünyanın en iyi kalecilerinden birisi (kimilerine göre en iyisi) olarak gösterilen Buffon'un 2 Serie A şampiyonluğu var sadece. Tabi bu kalecilerin, bahsettiğimiz derecelerini, oynadıkları takımın genel performansı ve takımdan ayrı olarak gösterdikleri bireysel performansı dikkate alarak değerlendirmek lazım. Victor Valdes ömrü boyunca hep sıradan kaleci muamelesi görmüş bir adam. Hadi yukarıdaki sorulara bir yenisini ekleyelim. Saydığımız 4 isimnden ikisi 100'den fazla milli formayı giydiler (Van der Sar-Kahn), Buffon ve Casillas da 98'er kez. Victor Valdes? 0...1 kez bile İspanyol milli takımının formasını giyemedi. Valdes bu sürede neler mi yaptı? İki kez ligin en iyi kalecisi seçildi (2004-05 ve 2008-09 sezonları), 2005-06 sezonunda Barcelona, o kalede oynarken duble yaptı ve ŞL şampiyonu oldu. 2006-07 sezonunda Barcelona'nın oynadığı 38 lig maçının tümünde 90 dakika forma giyerek bu alanda Andoni Zubizarreta'nın rekorunu egale etti, 7 Kasım 2007 tarihinde Glasgow Rangers ile oynanan Şampiyonlar Ligi maçında gol yemeyerek, Avrupa kupalarında en uzun süre gol yememe dalında (466 dakika) kulüp rekorunu kırdı. Geçen sezon mayıs ayında Barcelona o kalede iken, meşhur üçlemeye imza attı.

Bütün bu unvanlara sahip adamın 1 kez bile milli formayı giymemesi çok acaip geliyor insana. Ben de onun yukarıda saydığımız isimlerle, özellikle Kahn, Buffon gibi kalecilerle aynı kalibrede olmadığını düşünüyorum ama Reina'nın Casillas'ın arkasında ikinci kaleci olduğu İspanyol milli takımında yeri olmaması biraz düşündürücü. Belki birinci olmasa da en azından ikinci kaleci olarak. Biz bunları düşüneduralım o bir dereceye daha imza attı.

9 gün önce cumartesi akşamı Katalanlar Atletico Madrid'i Nou Camp'ta 5-2 mağlup ettiler. Valdes bu maçta 570 dakika boyunca gol yememe derecesine ulaşarak kendi rekorunu geliştirdi. Valdes'in derecesi İspanya Süper Kupası'nda Athletic Bilbao ile oynanan ve 44. dakikada Óscar Marcos Valdes'in attığı gol ile başlayan sürede elde edildi (o maçtaki 46 dakika, süper kupa rövanş mücadelesi, Avrupa Süper Kupası (120 dakika), 3 lig maçı ve 1 ŞL maçı, son maçın ilk 44 dakikası) . 2005-06 sezonunda Valdes 525 dakika boyunca gol yememişti. Bu dalda İspanya rekoru, o gün 5-2 mağlup ettikleri Atletico'nun hocasına aitti. Abel Resino. Resino 1990-91 sezonunda, Atletico Madrid forması ile 1.275 dakika gol yememişti. Dünya rekoru ise Vasco da Gama'nın eski kalecisi Mazaropi'ye ait. Brezilyalı 18 mayıs 1977-7 eylül 1978 tarihleri arasında, 1.816 dakika boyunca, kalesini gole kapatmıştı. Peki bu derece Valdes'in dünya futbolundaki imajı veya İspanya milli takımındaki geleceğine olumlu yönde bir etki yapacak mı? Hiç sanmıyorum. Kendisine Küçük Emrah'tan gelsin, ben yetim, ben yetim, ben yetim, vay.

12 yorum:

sunshine dedi ki...

Bence barcelona'nın kadrosu ve oyun stili için harika bir kaleci.
Rüştü yerine valdesi tercih ettiğindeki yorumlar aklıma geliyorda gülüyorum.Her topu pasla kullanmaya çalışan bir takım ve rüştü.

Her Yol Roma dedi ki...

Evet, Valdes'in yetim muamelesi gördüğü muhakkak. Ama Barça'dan ayrılıp, İngiltere ya İtalya'da kendini ispatlamadan bu imajdan kurtulamayacak. 35 yaşına gelse bile...

her boku bilen adam dedi ki...

demek ki istatistikler de yalan söylermiş.

valdes'in bu müthiş (!) performansının tek açıklaması önünde oynayan 10 adamım harika performansı bence.biliyorum çok sığ bir açıklama bu ama valdes kadar güven vermeyen bir kaleci var mı ? (volkan var bir de )

El Orfanato'yu da hala izlememiş olan varsa mutlaka izlesin diyeyim ben de.gerçekten harika bir film.

Schumy dedi ki...

Profesyonel kalecilik yapan herhangi bir insan en az Valdes kadar oynayabilir Barcelona' da. Barca' nın en zaıf halkası Valdes. Ne stilini beğeniyorum ne de yetenekli görüyorum.

Buffon Barcelona' ya çok yakışırdı aslında, ama onun Ibrahimovic gibi Avrupa kupası alma sevdası yok.

Dediğim gibi, Barca' nın kaleciye ihtiyacı var. Valdes duruşuyla da güven veren bir isim değil.

Kalli ile Galatasaray şampiyon olduğunda Aykut da bayağı başarılıydı ama defans çok iyiydi. Gerisini siz düşünün işte.

caven dedi ki...

oynadığı ilk sezonda yaptığı birkaç hata yüzünden adamı beceriksiz ilan ettiler ki kendisi suan dünyanın en iyi 4-5 kalecisinden biridir bana göre.casillas'ı kesemez tabi ama reina'dan daha iyi bir alternatif oldugu kesin.şu ilk izlenim b.kunun kurbanlarından biri

lembo dedi ki...

@flying dutchman

kalecilerin kariyerlerini milli takımları ile ilişkilendirdiğin bu nadide postuna naçizane bir ekleme yapmak isterşm ki buffon'da bunlarda olmayan bir şey vardır ki o da dünya kupası kazanmış olmalıdır..(bkz. 2006 Almanya)

ayrıca gel tanışalım önce
sen kısaca fd

Tartavuz dedi ki...

İlk önce, reina casillastan daha iyi kalecidir bence.

Valdes içinse hep şunu üşünmüşümdür, her maç kaleyi bulan 20 top olsa kaçını yer :)

Adsız dedi ki...

değil 500 dakka 5000dakka gol yemese de kötü kaleci.bi de dün raul yazısındaki rekorların lig bazında alayını kıracaktır bu kel arkadaş 35-36'sına kadar barça dayanabilirse kendisine. tek artısı varsa o da büyük maçlarda hata yapmıyor oluşu.

sukullaci dedi ki...

reina casillastan iyi demek imkansız benim için. casillas yıllardır önündeki berbat defansa rağmen 1 numara. valdes in refleksleri çok iyi ama topu bi kontrol edemiyo.

blogger dedi ki...

ispanyanın 1 numarası ilgnerden formayı aldığından beri casillas bence, valdes ise volkan gibi bi maç harikalar yaratıp bir maç saç baş yoldurur adama. bu arada benim hayatım boyunca izlediğim en iyi kaleci de buffondur. cech, schmeichel, casillas, kahn değil buffon. bide rüştüyü fazla abartmayalım iyi refleksleri olan ama kafası fazla çalışmayan bir kaleciydi rüştü. şimdi refleksler de gidince iyice bitti.

venezia dedi ki...

bazen öyle futbolcular vardır ki size dünyaları verse de siz onlara ısınamazsınız,sempati duyamazsınız.victor valdes de bunlardan biri.mesela bu kategoriye giren oyunculara yurttan bazı örnekler versek kimse hayır demez sanırım.mesela ; bi colin kazım, bi sabri, bi deli ibo.(bunlara kişisel takıntım uğur boralı da ekleyebilirim)yok yani bu adamlar sana tek başına kişisel performansıyla dünya kupası kazandırsa için bi buruk olur o kupayı eller üstünde gördüğünde :) bu durum takımlar içinde öyledir.mesela şahsenn ne olursa olsun deportivoya sempati duyamadım duyamıyorum.cl ceyrek finalnde en iyi zamanında milana 4 attıgı zaman bile.nedenini de bilmiorum açık söylemek gerekirse,duyamıyorum işte.

demek ki neymiş ; victor valdes ve bunun gibi tanımlanamayan ya da tanmlanması zor olan örnekler çıkabiliyormuş karşımıza zaman zaman.

Unknown dedi ki...

bence valdes barcaya yakışmıyor ,