3 Eylül 2009 Perşembe

GELECEĞİN MABEDLERİ ep. XXIV

















Sırayı yine 2012 Avrupa Şampiyonası'na getirdik. Organizasyonun Ukrayna tarafında inşaatı bitirilen ilk ve tek stadyumla devam ediyoruz. Ukrayna'nın 1.1 milyonluk nüfusu ile üçüncü büyük şehri Dnipropetrovsk'taki Dnipro Arena. Zaten isminden ve bulunduğu şehirden de anlaşılacağı gibi Ukrayna Ligi takımlarından FC Dnipro'nun yeni stadyumu. FC Dnipro , 1925 yılında aktif hale geçtiğinden beri Stadium Meteor'da oynuyordu. 1966 yılından beri kulübe hizmet veren ve en büyüğü 2001 yılında olmak üzere bir dolu restorasyon geçiren Meteor Stadyumu'nun artık miyadını doldurduğu 4 sene önce anlaşıldı. 2005 yılında Ukrayna'nın inşaat firmalarından Pryvat Group, yepyeni bir stadyumun inşaatına girişti. İnşaatı üstelene firma Türkiye için hiç de yabancı olmayan bir firmaydı. Boğaz Köprüsü'nü de inşa etmiş olan, 135 yıllık Alman firması Hochtief, Dnipro Arena'nın inşaatına girişti. Stadyum inşaatı tam 3 yıl 4 ay sürdü ama, açılış, araç parkının yeri konusunda arazi sahipleriyle yaşanan anlaşmazlıklar sebebi ile 9 ay sarktı. Sonunda 15 Eylül 2008'de Dinamo Kiev ile Spartak Moskova takımlarının emekli olmuş oyuncuları arasında oynanan maç ile hizmete açıldı. Böylece daha bazı stadyumların inşaatı başlamadan, Dnipro'lular Avrupa Şampiyonası'nda kullanılacak yepyeni bir stadyuma sahip olmanın gururunu yaşadılar.






























31.000 kişilik bir stadyum Dnipro Arena. Toplam 40 milyon dolara maloldu inşaatı ve bu rakamın tümünü kulüp üstlendi. 219 kişilik bir basın tribünü, 550 adet business koltuğu ve 239 adet VIP koltuğu mevcut stadyumda. Yani neredeyse 1.000 kişilik bir kapasite bu kısımlara ayrılmış durumda. Tabi organizasyon açısından şöyle bir pürüz var. Stadyumun maksimum kapasitesi 31.000 ancak net kapasitesi 28.000. Bu da UEFA 'nın Avrupa Şampiyonaları stadyumları için mecbur kıldığı, minimum 30.000 kişilik kapasitenin altında kalınması demek. Bu yüzden de Dnipro Arena'nın listeden çıkarılması gündemdeydi ama Ukraynalılar, bitirilmiş, modern bir stadyumun listeden çıkmasına pek de sıcak bakmıyorlar. Geliştirilen çarelerden birisi koltukların eninin 50 cm'den 45 cm'e düşürülerek kapasiteden kazanılması. Böylece 3111 kişilik bir artı kapasite eldeedileceği ve yaklaşık olarak, net 31.000 gibi bir kapasiteye ulaşılması planlanıyor.

Ukraynalıların Aralık ayındaki rutin kontrollerinde Platini'ye gösterecekleri bitmiş bir stadyumları var en azından.



2 yorum:

varol döken dedi ki...

tam rus işi... büyük ama sıkıcı!

utku dedi ki...

doğu avrupa ülkelerinde bu tip tribünleri sahaya yakın stadlar görmek canımı sıkıyor. bir karakteristiğin yok oluşu gibi.