1 Eylül 2009 Salı

KRİZ BUNDESLIGA'YI TEĞET GEÇTİ














Bundesliga'nın dünyanın son bir yılda geçirdiği ekonomik krize rağmen, büyümesinden pek bir şey kaybetmediği ortada ki, bunu fırsat buldukça dile getiriyoruz. Stadyumların sınıf atlaması, futbol kalitesinin özellikle 2006 Dünya Kupası'ndan sonra izlenebilirlik açısından üst seviyeye çıkması ve en önemlisi 2000 sonrası tam 5 farklı şampiyon çıkarması, ligi ekonomik krize rağmen sürekli takip edilen, tribünlerde coşkunun hiç azalmadığı ve bunun bir uzantısı olarak da kombine bilet satışlarının azalmak yerine yeni rekorlar kırdığı bir organizasyona dönüştürdü. Bu da tabi ki transfer için kullanılan bütçelere doğrudan bir katkı yaptı. 2009-10 sezonunun yaz transfer döneminin son gününe girdiğimiz şu anlarda Bundesliga çoktan lig tarihinin transfer harcaması rekorunu kırmış durumda.

Tam 166 oyuncu transfer edildi bu transfer döneminde Bundesliga takımları tarafından. Harcanan toplam para 212.25 milyon euro. Bu aynı zamanda lig tarihinde 200 milyon barajının geçildiği ilk ve tek sezon. Önceki rekor 2007-08 sezonuna aitti. O seon 18 takım toplam 194 milyon euroluk transfer harcaması yapmıştı ama tabi bunda, iki isim, Franck Ribery ve Luca Toni'nin etkisi büyüktü. Bu sezon Bayern Münich toplamda 74.4 milyon euro harcadı. Bu, 2007'deki harcamadan 2 milyon euro daha fazla (72.2). Bayern'in diğer takımlarla arasında ciddi bir uçurum var. Zira ikinci sırada gelen Hamburg'un harcadığı para 28.4 milyon euro. Onu 20.6 milyon ile Wolfsburg, 16.1 milyon ile Hoffenheim, 15 milyon ile Werder Bremen ve 11 milyon ile FC Köln izliyor. Bu arada başarı geldikçe, futbola yatırılan paranın da çoğaldığı konusunda Wolfsburg ve Hoffenheim isimlerine dikkat çekmek lazım. Hoffenheim bundan çok değil bir kaç yıl önce beş sıfırlı rakamlarla ifade edilen bir transfer bütçesine sahipti. Geldikleri nokta hakkında bu veri ilginç bilgiler sağlıyor bize. Bir başka dikkat çeken olay Bayern dışında ilk beşte bulunan dört takımın, harcama toplamının 80 milyon euro olması. Yani Bayern neredeyse tek başına bu dört takım kadar transfer parasını kasadan çıkarmış durumda. 7 kulüp ise 2 milyon eurodan daha az para harcadı. FC Nurnberg transfer ettiği oyunculara neredeyse hiç bir bonservis bedeli ödemedi ve genelde serbest oyunculara yöneldi. Borussia Dortmund'un da politikası hemen hemen aynıydı zira, onların hala başetmek zorunda oldukları mali sıkıntılar mevcut.

Mario Gomez 30 milyon euro ile bu dönemin en pahalı oyuncusu oldu. Arjen Robben son dakika transferlerinden birisi olarak, 25 milyon euroluk bedeli ile ikinci sıraya oturdu. Evet ikisi de Bayern'in futbolcusu artık. Bu tablodan elde ettiğimiz son mesaj. Bayern transfer tarihinin rekorunu kırmışken Louis Van Gaal'in üzerindeki sorumluluk da iyice artmış oldu.

2 yorum:

varol döken dedi ki...

bayern bu kadar transferi 18 hocanın da favorisi olduğu bundesliga için yapmadı herhalde!

şampiyonlar ligini istiyorlar feci şekilde hem de...

bunları da bizim yazacak halimiz yok... bu blogun kadrolu yazarı yok mu kardeşim? kesin maaşından, kesin radiohead'inden, döndürün gittiği yerden!

QuaresmA dedi ki...

bayern tam bundesliga kadrosu kurdu, ribery + robben ile tüm sezon 0-2-0 bile oynasalar şampiyon olurlar.

van gaal adamsa avrupa şampiyonu olsun !