Mark Hughes'un, pazar günü Michael Owen'ın 90. dakikadan çok 100. dakikaya daha yakın olan saniyelerde attığı gol sonrası yaptığı açıklamalarda maçın hakeminin gösterdiği ve oynattığı uzatma dakikaları hakkındaki şikayetlerini dinlemiştik. Maç sırasında da golden sonra hakeme saatini gösterip bir şeyler ima etmişti. Owen topu içeri vurduğunda, maç saati 95:26'yı gösteriyordu. Hakem maçı bitirdiğinde 90+7 oynanmıştı. Halbuki Martin Atkinson kenara 4 dakika işaret etmişti. Bunları tabi çok büyük tepkiyle karşılamamak lazım. Euro 2008'deki Hırvatistan-Türkiye maçında Slaven Bilic maçın bittiğinden hareketle dördüncü hakeme saldırmıştı. Gol 121. dakikalarda gelmişti. Heyecanı yüksek, kritik maçların tümünde uzatma süresi bittikten sonra yenen goller teknik direktörü kenarda maymuna çevirebilir. Yılmaz Vural tabi pazartesi günü durumu abarttı, ilk yarı bitiminde 47. dakikada dördüncü hakeme "
maç bitmedi mi hocam?" diye itiraz ediyordu.
Bununla ilgil The Guardian'ın, elimize çok net bilgi
ler veren bir araştırması var. 2006-07 sezonundan başlayarak, Old Trafford'da oynanan, Manchester United'ın önde olduğu maçlarda, maç sonuna eklenen dakikaları bir de beraberlik veya mağlubiyet halinde eklenen dakikaları mercek altına almışlar. 60 maçı kapsıyor bu araştırma ve çarpıcı bir gerçek var. United'ın son dakikalara önde girdiği 48 maçın sonuna eklenen zamanın ortalaması 191.35 saniye. Yani 3 dakika 11 saniye. Durum berabere iken veya United geride oynarken girilen 12 maçın sonuna eklenen zamanın ortalaması ise 257.17 saniye. Yani 4 dakika 17 saniye. Yani takım geride oynarken eklenen zaman, galip oynarken eklenen zamandan 1 dakika 5 saniye daha fazla ortalamada. Tabi bunu, deplasandaki takımın galip durumda olduğu veya berabere götürdüğü maçta, zaman geçirmeye daha fazla başvurduğunu ihtimaline de bağlayabilirsiniz.
Galibiyet ve mağlubiyete bakılmadan tüm maçlar hesaba katılarak alınan ortalamada da United, kendi evinde ligin diğer 3 lokomotif takımından daha az kayıp zaman oynuyor aslında. Bu rakam kırmızı şeytanlarda 205 saniye. Bu rakam Anfield'da 210, Emirates'de 224s ve Stamford Bridge'de 229 saniye (
tam Ancelotti'nin sevdiği gibi). Ancak aşağıdaki yıllara bölünmüş rakamlar, bazı şeylerin çok net bir tablosunu çiziyor.
2006-07 sezonu: Manchester United'ın maç sonuna önde girdiği 15 karşılaşmada, maç sonuna eklenen süre ortalama 194.53 saniye. Mağlup veya berabere girdiği 4 karşılaşmada eklenen süre ortalama 217.25 saniye.
2007-08 sezonu: Manchester United'ın maç sonuna önde girdiği karşılaşmalarda, maç sonuna eklenen süre ortalama 178.29 saniye. Mağlup veya berabere girdiği karşılaşmalarda eklenen süre ortalama 254.5 saniye.
2008-09 sezonu: Manchester United'ın maç sonuna önde girdiği karşılaşmalarda, maç sonuna eklenen süre ortalama 187.71 saniye. Mağlup veya berabere girdiği karşılaşmalarda eklenen süre ortalama 258.6 saniye.
2009-10 sezonu: Manchester United'ın maç sonuna önde girdiği 2 karşılaşmada, maç sonuna eklenen süre ortalama 304 saniye. Mağlup veya berabere girdiği tek karşılaşmada eklenen süre ortalama 415 saniye.
5 yorum:
Fatih Terim'in itirazı Çek Cumhuriyeti maçındaydı diye hatırlıyorum.
@ultrANIL07
doğru hatırlıyorsun ikinci golden sonraydı, yaptık düzeltmeyi çok teşekkürler
Bir de Man. Utd.'nin kaç maçta ve kaçıncı uzatma dakikasında ya da saniyesinde maçı çevirdiği ile ilgili veri olsaydı bu istatistiksel sayılar daha anlamlı olurdu.
soccernet'te son 3 sezonun fikstürleri mevcut
oradan bakabilirsiniz...hatta bir istatistik de siz oradan çıkartabilirsiniz...
her şeyi devletten beklememek lazım :))
Yani hazır The Guardian gibi bir gazete bu kadar uğraşmışken işi tam yapıveremiş demiştim. Haklısınız tabii herşeyi devletten beklememek lazım :) ama The Guardian'dan beklesek olmaz mı? ;)
Yorum Gönder