30 Eylül 2009 Çarşamba

SİNAN BOLAT

















Hollanda takımlarının bu sezonki Avrupa performansına kendi oyuncuları kadar kimse darbe vurmadı herhalde. Twente'nin Şampiyonlar Ligi ön elemelerinde elenmesi Sporting Lizbon maçının son saniyelerinde kendi futbolcularının zorla yedirdiği gol sebebiyle olmuştu. Dün akşam AZ'in tarihindeki ilk Şampiyonlar Ligi galibiyetine de Héctor Moreno darbe vurdu. Maçın 92. dakikasında Sinan Bolat'ın kendi sahasında taç çizgisinin yakınından AZ kalesine şişirdiği topu yakın direkteki Traore'nin önüne indirdi, o da topu Alkmaar kalesinin tavanına gönderdi. Ronald Koeman'ın da Louis Van Gaal'in mirasını çarçur etme dönemi devam etti böylece. Yazının konusu bu değil zaten, biz Belçika takımının kalesini koruyan ve dün bize kendisini hayran bırakan Sinan ismindeki adamdan bahsedeceğiz.

Dün Hollandalı spiker maçın sonuna kadar, özellikle ikinci yarıda öve öve bitiremedi Sinan'ı. Haklıydı da, AZ ikinci devrenin başında öne geçtikten sonra, defansın arasına atılan bir sürü top onunla Mounir El Hamdaoui'yi karşı karşıya bıraktı, gol dışında hepsinde başarılı idi. Golü de izlemenizi öneririm, bir kalecinin o topu kurtarması çok zordur. Ceza sahasına inanılmaz hakimdi. Standard Liege'in son 2 sezondaki şampiyonlukta büyük payı var. 20 yaşında bir adamın, transfer olduğu, ülkesinin üst düzey takımında, 2 senedir kaleyi koruyan bir kaleciden kaleyi kapması çok zor bir iştir. Bu yılın başından itibaren Sinan'ın yaptığı bu. Kayseri doğumlu bir adam ama kariyerine FC Zonhoven takımında başladı. 17 yaşında profesyonel kariyerine Racing Genk takımında başladı ama sadece 3 maça çıkabildi. 2009 yılı haziran ayında kontratı bitiyordu. Genk bu bitişi beklemeden 2008 Aralık ayında, onu sadece 150.000 euroya Standard Liege'e sattı. O sırada Liege'in kalesinde Ekvator'lu Rorys Andrés Aragón oynuyordu. Sinan onun arkasında biraz bekledi, ligin bitimine 7 hafta kala da formayı kaptı. Son7 maçta kaleyi korudu ve sadece 2 gole izin verdi. O maçlarda da takım 3-1 ve 4-1 galip gelmişti. 2009-10 yılında da 1 numaralı kaleci olmayı garantilemişti. Bunun üzerine Aragón bana müsaade dedi. Nereye gitti? Sinan'ın memleketi Türkiye'ye, Diyarbakırspor'a.

2008-09 normal sezonunun son maçı olan AA Gent deplasmanının Sinan Bolat'ın kariyerinde çok önemli bir yeri var. Anderlecht ile Standard Liege son haftaya aynı puanla girmişlerdi ve ligin o şekilde bitmesi halinde iki ayaklı bir play-off oynayacaklardı. Anderlecht son hafta maçını kazandı, Liege ise Gent deplasmanında 1-0 öndeyken 92. dakikada aleyhlerine bir penaltı verildi. Topun başına bugün Twente forması giyen Kosta Rikalı Bryan Ruiz geçti. Ruiz daha önce çok az penaltı kaçıran bir adamdı ve bunu tekrarlaması Anderlecht'i 2 puan farkla şampiyon yapacaktı. Ama Sinan topu kurtardı, Liege deplasmanda 1-0 galip geldi, play-off oynamaya hak kazandı, Sinan sahadan omuzlarda ayrıldı ve ardından da takımı şampiyonluğa ulaştı (bununla ilgili az sonra enfes bir videomuz var).

Manchester United ve Arsenal'in onu dikkatle izlediği belirtiliyor. Türk milli takımının 19 ve 21 yaş altı milli takımlarında forma giydi ama artık A milli seviyeye geldiğini düşünüyorum. En azından Rüştü'nün kariyerini noktalama aşamasına geldiği dönemde Volkan'ın arkasına yerleştirmek fena olmayacaktır. Haziran ayında Fransa ile oynanan hazırlık maçında kadrodaydı. Düzenli oynadığı ilk sezonda 9 maçın 6'sında gol yemeyen bir adamdan bahsediyoruz. 1-2 yıl içinde çok daha büyük bir takımda göreceğiz büyük ihtimalle.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

hali hazırda milli takımın ikinci kalecisi zaten.hem estonya hem bosna maçında kulubedeydi.ama volkanı kesebileceğini sanmyorum.hele ki fatih terim kaldığı sürece.

Adsız dedi ki...

Tamam milli takımın ikinci kalecisi ama bi hazırlık maçında falan kaleye geçmesi lazım bence böyle giderse ilerde belçika milli takımının kalesinde görürüz kendisini.

Adsız dedi ki...

ermeni maçından sonra resmen havlu attıktan sonra geri kalan eleme maçlarında oynatılırsa belçika şansını ortadan da kaldırabiliriz adsız adaş. ki bu da ekmeğini yediği belçika maçı oluyor galba..ikinci nuri vakası olarak tarihe de geçer hem.

Minero dedi ki...

FM diyorasa doğrudur tezini doğrulayan adam. Belçika liginde suyu ısınanlardan..