14 Eylül 2009 Pazartesi

TAHRİK
















Uzun süre konuşulacak Emmanuel Adebayor'un yaptığı hareket. İngiltere Futbol Federasyonu'nun kendisine 4 ile 6 maç arası bir ceza vermesi bekleniyor. Üstelik bu Adebayor'un maç içinde yaptığı tek tartışılan hareket değildi .Togoı'lu o gün nasıl bir gaz aldıysa eski takım arkadaşı Robin Van Persie'nin suratına basarak büyük bir tepki çekti. Hollandalı'nın kaşının hemen üstünde ufak çapta bir delik açıldı. Van Persie bununla ilgili Adebayor'un maç sonrası kendisinden özür dilemediğini, eski takım arkadaşlarına ve camiaya saygısızlık yaptığını ve gittiği yolun doğru olmadığını belirte nbir açıklama yaptı Arsenal kulübünün internet sitesinden. Haklı tabi, zira o darbe 2-3 cm sola gelmiş olsa Van Persie bir gözünü kaybedebilirdi. Adebayor'un başı polisle de dertte zira, Manchester polisi, Togo'lunun, Arsenal taraftarlarnı tahrik ederek olaylara sebep olduğunu, güvenlik görevlilerini zor durumda bıraktığını (bir güvenlik görevlisi Arsenal tribünlerinden başına gelen madde ile kısa süreli bir baygınlık geçirdi) ileri sürerek ceza almasını istedi. Arsene Wenger de kendisini eleştiren bir kaç açıklama yaptı. Bir de tabi ortada federasyonun, bir kaç yıldır, İngiltere'de tribün olaylarını dizginlemeye çalışan mutlak politikası var. Bütün bunlar bir araya geldiğinde çok ağır bir ceza gelecek Adebayor'a tahminime göre. 5 veya 6 maç ve ilaveten dört sıfırlı bir para cezası gibi bir uygulama bekliyorum.















Mark Hughes kendisine sahip çıkan tek adam şu anda. Daha önce FA Nottignham Forest'li Nathan Tyson'ı 3-2 kazandıkları Derby County maçından sonra korner bayrağını çıkarıp, Derby'li taraftarlara çok yakın olduğu bir yerde sallaması sebebiyle çıkan olaylardan dolayı cezalandırmıştı. Hughes "Adebayor sadece sevincini gösterdi, dizlerinin üstünde kaydı ki aynı şeyi Blackburn maçında, rakip taraftarın önünde de yapmıştı, bu onun klasik sevinç gösterisi, örneğin korner bayrağını yerinden çıkarıp tur atmadı" diyor ama bir yeri atlamış gibi. Adebayor bu hareketi yapmak için eski takımının taraftarlarının önüne 80 metrelik bir depar attı. Maç sonu özrünün bir şeye yarayacağını düşünmüyorum. Tabi FA hiç bir noktayı boşta bırakmamak için, sahaya yabancı maddeler atan ve çileden çıkan Arsenal taraftarları nedeniyle Gunners'a da ufak bir ceza kesecek. Tabi Adebayor'un tahrikleri göz önüne alınarak.



















Bu noktada şunu konuşmak lazım. "Tahrik" kelimesi bizim futbolumuzda da çok fazla kullanılan bir kelime. Bir çok taraftar grubu ve futbolcu, kendi yanlış hareketlerini savunmak için bu kelimeyi kullanıyorlar. Bu lafın işinin biraz doldurulamadan bırakıldığını düşünüyorum. Bu yüzden de haklı haksız herkes tarafından kullanılıyor. Adebayor'un 80 metre depardan sonra eski takımının önüne gelmesi bir tahrik olarak kabul ediliyor. Peki bir futbolcunun golden sonra rakip taraftara sus işareti yapması? Bir Galatasaraylı'nın Bağdat Caddesi'nde Galatasaray forması ile dolaşması? Tümer Metin'in frikik veya korner atmak için Ali Sami Yen Stadyumu köşe gönderine gitmesi (meşhur pet şişe hadisesi)? Bir Beşiktaşlı'nın şampiyonluk sonrası Mecidiyeköy'den bayraklarla geçmesi? Türk futbolcusu ama çoğunlukla Türk taraftarı bu tahrik kelimesini sorumluluktan kaçmak için çok kolay kullanıyor gibime geliyor. Adebayor'un hareketinin, Türkiye topraklarında, aynı stadyum şartlarında (tel örgüsüz, sahaya sıfır) meydana gelmesi halinde neler olabileceğini düşünelim.

2 yorum:

Can dedi ki...

The Sun'a verdiği açıklamalarda enteresan baya.Federasyon başkanı Ian Watmore maçta olduğunu ve poziyonu gözleriyle gördüğünü söylemiş.6'ya kadar gider o ceza.

varol döken dedi ki...

valla cezasını falan bilmem ama canlı izlemesi çok keyifliydi... kayarken iki bacağı da açtı, onun da tercümesini tunchay yapsın:)