14 Eylül 2009 Pazartesi

BİRALAR GİTTİ PARALAR GELDİ

























Takım formaları ile özdeşleşen reklamlar vardır. Türk futbol tarihinden Beko ve Beşiktaş ilk aklıma geleni. Eskişehir de uzun süredir Eti ile işbirliği içerisinde. Dünya futbolunda daha fazla örnek bulmak mümkün. Ajax ve ABN-Amro ortaklığı bunun ilk akla gelenlerindendi ama ekonomik kriz, geçtiğimiz yıl, 18 yıllık bir ortaklığı bitirdi biliyorsunuz. AEGON artık Ajax'ın forma sponsoru. Forma reklamından hiç vazgeçmeyenler de var elbet. Seyir defterinde daha önce ele almıştık, PSV ve Göteborg buna iki örnek. PSV, Philips ile, Göteborg da İsveç'li gıda firması ICA ile 1982'den beri forma reklamı anlaşmasını yürütüyorlar. Göteborg'unki gelecekte ne olur bilemem ama Philips firması batana kadar (bu da çok uzak bir ihtimal), kulübün adında Philips kelimesi bulunan bir camianın (Philips Sport Vereniging-Philips Spor Birliği) onlardan vazgeçeceğini düşünmek hayalcilik olur. Yani bu iş sonsuza kadar gidecek. Arsenal stadyumun isim haklarından da hareketle Fly Emirates'i, Manchester City Arap patronlar kulübü satana kadar Etihad Airways'i (bu arada City'nin bu sezon şimdilik sadece Portsmouth deplasmanında giydiği üç numaralı formasındaki reklam tasarımının gayet hoş olduğunu düşünüyorum), Barcelona, "biz de biraz para yapalım" diyene kadar Unicef'i kullanmaya devam edecekler. Ancak gelecek yıldan itibaren forma reklamında bir devir daha kapanıyor. Liverpool'ın göğsünde Danimarka'lı bira firmasını görebileceğimiz son sezon belirteyim.

1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Liverpool, İngiliz bankası Standard Chartered ile 4 yıllık bir anlaşmaya imza attı. Senelik 22 milyon euro olan bu anlaşmadan 4 seen boyunca 88 milyon euro gibi bir rakam alacak Liverpool. Bu kulüp tarihindeki en büyük sponsorluk anlaşması olacak aynı zamanda. Böylece 17 yıllık Carlsberg ilişkisi de sona erecek. Standard Chartered 1853 yılında kurulmuş, merkezi Londra'da olan, 73.000 çalışana sahip, Hong Kong, Hindistan, Çin ve Avustralya'da da şubeleri olan bir banka. 2008 net geliri 3.5 milyar dolar civarında. Bankanın CEO'su Peter Sands'ın yıllık maaşı 4.1 milyon dolar + 2.6 milyon dolar bonus. Liverpool genel direktörü Christian Purslow bu anlaşmanın, Liverpool'ın Asya pazarındaki rolünü de etkileyeceği görüşünde. Banka daha önce Manchester United'la da masaya oturmuş ama United AON Corporation ile aynen Liverpool örneğinde olduğu gibi yıllık 22 milyon eurodan dört yıllık bir anlaşmaya imza atmıştı. Bu anlaşma da gelecek yıldan itibaren geçerli olacak. Önceki anlaşma AIG ile yıllık 16 milyon euro civarındaydı.

Bu arada yukarıda, taraftarlarca yapılan tasarımın çok da iyi olmadığını belirtmek lazım. E sonuçta, bankanın ambleminden çok uzaklaşılmayacağı için buna benzer bir şey çıkacak karşımıza. Carlsberg şimdilik tasarım açısından çok önde gibi. Adidas nasıl bir iş çıkarır orasını bilemem.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

S.Chartered kudurdu resmen...American Express’i de satın aldılar...Baya banka karlı çıktı bu kriz işinden...

Can dedi ki...

İmza töreninde üstünde Standard Chartered yazan tişörtleri giymiş Torres ile Gerrard. Carlsberg'li formaları özleyeceğim.

Ali Ece dedi ki...

Her ne kaar carlsberg'in tadını hiç sevmesem de bira reklamı olması Liverpool FC'nin ruhuna uygundu ama 20 yıldır şampiyonluk gelmiyor ve artık işimiz batıl inançlara kaldı bir yerden sonra... Keşke Tekirdağ ya da Yeni Rakı olsaydı tabii, bence çok yakışırdı... AMa her zaman Candy'ciyim ben. Liverpool FC delisi Echo and the Bunnymen'in solistinin reklamdan da ilham alıp kızına Candy adını vermesi müthiş bir şeydir. Beşiktaş'ın son şampiyonluğunda birçok taraftarın şimdiki sponsor yerine formalarına Yeni Rakı reklamı yapıştırması da ayrıca takdire şayan bir delilik, anti-endüstriyel bir futbol kalkışması... Banka falan Liverpool FC'ye uymaz bence hele hele verecekleri parayla yeni bir Torres transfer edilmezse kimse o bankaya parasını falan yatırmaz...

Gökçe dedi ki...

Hocam daha dur bakalım, şu ekim kasım ayları gelsin de nasıl şekil alacak kriz. İngiltere daha güçlü bir darbe daha alabilir...

GP dedi ki...

Endüstryel futbol, bir kaleyi daha fethetti .

Manchechester city'nin 3 numaralı forması ve reklamı gerçekten çok hoş ve orjinal. İlk görüşte vurulmuştum.

mcD dedi ki...

çük gibi olmuş