5 Ekim 2009 Pazartesi

2009 FIFA 20 YAŞ ALTI DÜNYA ŞAMPİYONASI-3



















Mısır'da grup maçları cumartesi akşamı oynanan maçlarla tamamlandı ve 2. tur eşleşmeleri belli oldu. Salı günkü yazıyı kapatırken şöyle demişiz. "İspanya şu ana kadarki maçlarda en Avrupalı takım görünümündeydi. Bana göre Brezilya'nın da önünde turnuvanın favorisi durumundalar. Brezilya ve Almanya onların arkasında yer alıyor. BAE ve Paraguay çeyrek finale kadar gelebilecek sürpriz ekipler olabilirler. İngiltere'nin ilk maçta büyük hayal kırıklığı yaşattığını eklemek lazım." Çok bir şey değişmedi aslında. Hayal kırıklığı yaratan ekiplere yenileri eklenip bazıları toparladılar. Ama genel fikirlerimizde pek bir değişme olmadı. Yine grup grup gidelim yararlı olacaktır. Daha önce belirttiğimiz gibi grupları ilk iki sırada bitiren takımlar ve en iyi 3 grup üçüncüsü bir üst tura yükseldiler.

A grubunda değişen pek bir şey yok. Ev sahibi Mısır 6 puanla gruptan çıkmayı başardı. Turnuvanın sürprizi olabilecek ekiplerden birisi olarak gösterdiğimiz Paraguay da onları takip etti. İtalya ise beklenilenin altında performans göstermeyi sürdürüyor. Grup sonuncusu olan Trinidad&Tobago'yu, maçın ikinci yarısında rakibin daha üstün oynadığı maçta ancak 2-1 mağlup edebildiler. 2. turda rakipleri İspanya olacak, şu ana kadar oynana maçlardan çıkarılacak şey İspanya'nın İtalya'yı ezip geçeceği. Bugünkü maçla İtalya ülkesine dönecek büyük ihtimalle. Grup birincisi Mısır'ın hiçbir maçını izleyemedim, o yüzden yorum yapmak yanlış olur ama rakipleri E grubu üçüncüsü Kosta Rika olacak. Ev sahibi olma avantajıyla da çeyrek finali görecekler gibi. Paraguay ise Kore ile oynuyor. Gayet güzel bir maç olacaktır ki onun yorumunu C grubuna bırakalım. Yalnız Paraguay'ın dünya kupalarındaki o kanser eici maçlar geleneği burada da sürüyor. 3 maçta 2 gol attılar ve 1 gol yediler. Zaten oynadıkları iki maçta gol olmadı. Turnuvada 0-0 biten üç maçtan ikisi onlara ait.

B grubunda İspanya ezdi geçti ve grup maçlarının üçünü de kazanan tak takım oldu. Geçtiğimiz yıl Avrupa'da farklı yaş gruplarındaki tüm turnuvaları kazanan İspanyollar seriye yenisini ekleme yolunda inanılmaz formdalar ve kesinlikle turnuvanın 1 numaralı favorisi durumundalar. Finale giden yolda onlara taş koyacak tek ekip Çek Cumhuriyeti olabilir. Özellikle Fran Merida'nın bu turnuvadaki performansı müthiş oldu. Aaron Nguez de ona katılınca grupta hakimiyetlerini kabul ettirdiler. Venezuela onları takip etti. Ülke futbolunun geleceği açısıdnan sevindirici bir gelişme. Yonathan Del Valle halen 4 golle turnuvanın gol kralı durumunda. Ancak şunu belirtmek lazım bu gruptan çıkan takımların İspanya dışında daha ileriye gitmesini beklemiyorum. Venezuela'nın rakibi Birleşik Arap Emirlikleri olacak ikinci turda. Nijerya ise herkesin 8 salladığı Tahiti'ye 5 gol atabildi ki bu turnuvada ilk gol attıkları maç oldu. Hayal kırıklıkları arasında olmalarına rağmen ABD yerine en iyi üçüncü unvanını almalarının sebebi grupta Tahiti'nin bulunması o kadar. Almanya onları rahatça geçecektir ikinci turda.



















C grubunda Almanya beklediğimiz gibi lider bitirdi ama geri kalan tabloda bir tepetaklak durumu var. Kore ilk maçta Kamerun tarafından ezildikten sonra sonraki maçlarında yenilmedi ABD'yi mağlup ederek grup ikincisi olmayı başardı. Özellikle Almanya maçında aldıkları beraberlik altın değerinde oldu. ABD ise Kamerun'u 4 golle geçmesine rağmen Kore'ye 3 farklı mağlup olunca en iyi üçüncü koltuğunu Nijerya'ya kaptırdı. Ya Kamerun. İlk maçtaki futbollarıyla umut vermişlerdi ama sonra fena dağıldılar. Turnuva başında yazdığımız yazıda yıldızlar arasında gösterdiğimiz François Beyokol, kalesinde 7 gol gördü iki maçta. Almanya Nijerya'yı büyük ihtimalle geçecektir. Paraguay-Kore maçı gol açısından çok meyve vermese de tam bir horoz dövüşü olacak görüntü o. Bu arada Almanya'da 2 gol atan Semih Aydilek'i atlamayalım. Tolunay Kafkas bu sene ona sadece 15 dakika fırsat verdi toplam 2 maçta. Gözlerini biraz açsa iyi olur. Yine turnuva öncesi ışık gördüğümüz Richard Sukuta-Pasu da son iki maçta ağırlığını koyan isimler arasında.

D grubuna gelelim. Gana ve Uruguay turnuvanın ilk gününden beri bu grubu sürükleyeceklerini gösterdiler. Tablo İngilizler için acı verici. Turnuvanın tartışmasız en büyük hayal kırıklığı oldular. Grubun son maçında Özbekistan karşısında beraberliği 88. dakikada attıkları golle kurtarabildiler. O ana dek golleri bile yoktu. Futbolun beşiğinden gelen adamlar, futbolu son 5 yıldır gündemine alan Özbekistan'ın altında bitirdi grubu. Bu kuşak nasıl yola gelir onu bilemem. Gana ve Uruguay birbirleriyle oynadıkları maçta berabere kalıp kalan maçları kazandılar ve yedişer puanla çıktılar ikinci tura. Gana'dan tahmin ettiğimiz gibi FC Twente'li Ransford Osei, Uruguay'dan da Lodeiro takımlarını sürüklediler. Osei üç grup maçında da gol atan tek adam durumunda. Ona yine dikkat çektiğimiz Olympique Marseille'li Andre Ayew ve turnuvanın en büyük çıkışlarından Fredrikstad'lı Dominic Aidiyiah eşlik ediyor. İkinci turda rakipleri Güney Afrika Cumhuriyeti olacak. Programa katacağınız bir maç daha. Uruguay'ın da rakibi Brezilya. Sanırız ikinci turun tartışmasız en güzel maçı olacak. Biraz da şanssız bir eşleşme.



















E grubunda Brezilya ve Çek Cumhuriyeti, D grubundaki Gana ve Uruguay'ın izinden gittiler. Aralarında yenişemeyip kalan maçlarını kazandılar.Avustralya'nın Tahiti ile beraber tüm maçlarını kaybeden tek takım oluşu ilginç. ESPN'de geçtiğimiz hafta "Avustralya bu turnuvada yeni Harry Kewell'ını arıyor" şeklinde bir yazı vardı. Bu turnuvada bulamayacakları kesin. Hakikaten çok kötü futbol oynadılar. Kosta Rika da onların bu durumundan yararlanıp grubu üçüncü bitirdi. Brezilya'nın henüz kendisinden beklenen "şovu" sergilemediğini söylemek lazım. Çek Cumhuriyeti ise o her zmaanki sağlam takım edası ile oynuyor. Brezilya'ya kaybetmeyip diğer iki maçı kazandılar ve Macaristan'ın karşısına dikildiler, ki bu da şanssız bir eşleşme oldu. Sebebi izleyen grupta.

F grubundaki Macaristan turnuvaya en kötü başlangıç yapan ekiplerden birisi oldu. Ancak ardından toparlayıp önce Güney Afrika'yı sonra da BAE'yi mağlup ederek grup lideri oldular. İlginç olan ilk maçta 3-0 mağlup oldukları Honduras izleyen maçlarda grup sonunculuğuna razı oldu. Liverpool'ın bu sezon AEK'ya kiraladığı Krisztián Németh'in bunda payı büyük. BAE için söylediklerimizin arkasındayız. Bu kuşak iyi yetiştirilirse Asya futbolunda ülkeyi önümüzdeki 10 yılda zirveye oturtabilir. Grup ikincisi oldular. Venezuela maçını listeye yazın şimdiden.

İkinci tur eşleşmelerini yazarak bitirelim. Maçlar yarın, salı ve çarşamba oynanacak. Son bir not düşelim, turnuvaya Güney Amerika'dan katılan dört takımın dördü de ikinci turu gördü.

İspanya-İtalya
Paraguay-Güney Kore
Gana-Güney Afrika Cumhuriyeti
Mısır-Kosta Rika
Macaristan-Çek Cumhuriyeti
Breizlya-Uruguay
Venezuela-Birleşik Arap Emirlikleri
Almanya Nijerya.


2009 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Şampiyonası-1
2009 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Şampiyonası-2

4 yorum:

Emrah D dedi ki...

"Geçtiğimiz yıl Avrupa'da farklı yaş gruplarındaki tüm turnuvaları kazanan İspanyollar seriye yenisini ekleme yolunda inanılmaz formdalar ve kesinlikle turnuvanın 1 numaralı favorisi durumundalar."

Gecen sene tum yas gruplarinda kupalari toplayanlar Almanlar degil miydi?

Flying Dutchman dedi ki...

aslında ikisi de yanlış olmuş şimdi farkettim de...Misal Türkiye'de yapılan U-17'nin galibi İspanya...

Ama U-19'u ALmanya kazanmış..

Uğur Meleke köşesinde geçen yıl "Avrupa Şampiyonu olursa; kıta tarihinde ilk kez bir ülke, bir yıl içinde yapılan her üç gençlik turnuvasını (U17, U19 ve U21’i) kazanmış olacak. " yazmış ama dediğim gibi İspanyolların U-17 zaferi var...

Emrah D dedi ki...

Turkiye'de yapilan U17 gecen seneydi FD abi, Almanya kendi evinde kazandi son U17'yi (U17 avrupa, U17 dunya degil yanlis olmasin). Hatta maclar hep eski Dogu Alman kentlerinde oynandi. Hatta Almanya'da cok guzel bir sag forvet vardi hem fizikli hem teknik sanirim 17 numarali bayagi begenmistim.

Adsız dedi ki...

bu arada italya ispanya'yı eledi. bi kez daha gördük ki grup maçlarında ne olursa olsun italya'nın aleyhinde veya lehinde tahmin yapmamak lazım. adamların genlerinde var sanki. sen gruptan zoru zoruna çık git turnuvanın favorisini ele.