22 Ekim 2009 Perşembe

ALO SKİ

Biliyorsunuz UEFA kriterleri denen bir kavram var futbol dünyasında. Oyun kurallarında, stadyum şartlarında, oyuncu transferlerinde ve Avrupa futboluyla ile ilgili olan her konuda önemli rol oynayan bu kriterlerden stadyumlarla ilgili olanını Galatasaray taraftarları son 10 yılda çok fazla duydular. Örneğin Canaydın yönetiminin Galatasaray taraftarını Olimpiyat Stadyumu yollarına düşürüp maça 40. dakikada girmeye maruz bırakırken ortaya salladığı "UEFA Ali Sami Yen'de maçlarımızı oynamaya izin vermiyor" hikayesinin foyası o sene kupada oynayan takımların stadyumlarına bakıldığında ortaya çıkıyordu. 1 sene önce Tromsø'deki balçık sahada futbol oynanmasına izin veren UEFA'nın Mecidiyeköy'ü veto etmesi, üstelik bu vetoyu sadece 1 senelik yapması yalanına kim inandı bilemem. Zaten bu sallamanın arkasından piyasaya sürülen Şampiyonlar Ligi üç maçlık kombinesi de işin nasıl ticari boyutta olduğunu gösteriyordu. Ama Canaydın yönetiminin hemen hemen tüm uygulamalarında olduğu gibi bu da komediyle sonuçlandı. Örneğin Sami Yen'de eski açık kombinesi olan bendeniz PSV ve Liverpool maçlarını maraton tribününde izledim, zira Ali Sami Yen eski açık kartım Olimpiyat Stadı'ndaki maraton tribünü turnikelerinde çalışıyordu. Bu kriterlerin ortaya çıkardığı cezaların en ilginçlerinden birisi Arnavutluk federasyonuna patladı.

7 Ekim'de Arnavutluk'un Qemal Stafa Stadyumu'nda oynanan Arnavutluk-Danimarka 2010 Dünya Kupası elemeleri maçı sonrası Morten Olsen'in takımı duşlara gitmiş, suları bir açmışlar ki buz gibi soğuk. Stadyumda sıcak su yok, ayrıca temizlik yapılmamış. Buz gibi suda duş alamayacakları için terli terli binmişler otobüse, artık "ben Viking soyundan geliyorum arkadaş, soğuk suda büyüdük" diye duşun altına giren yiğit çıkmış mıdır bilemem. Kadınlar tuvaletinde de problem çıktığından kullanılamaz hale gelmiş. Maçın hakemi bizim Cüneyt Çakır da not etmiş hemen bunu. UEFA 15.000 euro ceza verdi Arnavutluk Futbol Federasyonu'na. Adamlar su parasını ödeyememişler bunu nasıl ödeyecekler bilemem. Askerde her bölüğün sıcak su kullanma zamanları olurdu, o saatler dışında sıcak su akmazdı, bizimkisi çarşamba ve pazar sabahı 5-7 arasıydı, çarşı izni öncesi yıkanır, Erzincan soğuğunda ıslak saçla salınırdık sokağa. Az cengaver revire çıkmadı o yüzden. Arnavutluk'ta da durum böyle galiba. Maç saati sıcak su saatiyle çakışmamış olabilir.

1 yorum:

Schumy dedi ki...

Tromso' nun sahası ve Ali Sami Yen ile alakalı bir açıklama yapılmıştı o zaman;

-Eğer maçın oynanacağı şehirde UEFA kriterlerine uygun başka bir stad varsa maç orada oynanmak zorundadır.

diye.

Ben Olimpiyat stadına taşınmanın hep bu yüzden olduğuna inandım. Tabi bizim hin yöneticilerimiz de bundan fayda sağlamaya çalışmışlardır. Aslında bir nevi bu kural onların işine yaradı da diyebiliriz...