15 Ekim 2009 Perşembe
ATLANTİK LİGİ
Avrupa çapında uygulanması planlanan bir "Avrupa Süper Ligi" projesi yıllardır masada biliyorsunuz. Birileri destek veriyor, öbürleri karşı çıkıyor, sakıncalar avantajlar her şey birbirine girmiş durumda. En son Arsene Wenger "Avrupa Süper Ligi kaçınılmaz ve 10 yıl içinde kurulur" dediğinde İngilizler "iyi artık Match Of The Day'de Leyton Orient-Halifax Town FC özetlerini izleriz" diye karşı çıkmışlardı. Arsene Wenger'in zamanında Beşiktaş'ın Liverpool'a 8-0'lık yenilgisi sonrası, "böyle güçsüz takımların Şampiyonlar Ligi'nde yer almasını engelleyecek düzenlemeler yapılmalı" demişti. Adamın orta karar takımlara karşı alerjisi var sanki. 2004-05'te de İsveç, Norveç ve Danimarka takımlarının katıldığı bir Royal League kurulmuştu. 3 sezon düzenlendi ve ilk ikisini FC Copenhagen, sonuncusunu da Brondby kazandı. Ama bu ülkelerin liglerindeki kalitenin azlığından yakınanlara çare bulmak amacıyla kurulan lig, ülke liglerinden de beter oldu. Takımlar yedek kadrolarla çıktılar maçlara. 2007'de sonuncusu yapıldı. Son 3 sezondur Estonya, Letonya ve Litvanya takıları arasında Baltık Ligi oynanıyor. Gerekçe aynı. 1993 yılından beri eski Sovyetler Birliği takımlarının katıldığı bir Bağımsız Devletler Şampiyonası var, her senenin başında. Genelde yedek kadrolarla çıkıyor Rus takımları. Yani bu denemeler pek başarılı olmuş değil geçmişte. Ama özellikle Avrupa'nın kuzeyinde arayışlar devam ediyor ve sürekli projeler atılıyor ortaya.
Hollanda Futbol Federasyonu başkanı Michael Van Praag, bir Atlantik Ligi kurmak için UEFA nezdinde çalışmalarını hızlandırdı. Bu sefer çerçeve geniş. Hollanda, Belçika, Danimarka, İsveç ve bir ihtimal İskoçya. Aslında bir kaç ay önce gündeme gelmişti proje ama ülkelerin çok fazla destek vermemesi sebebiyle rafa kaldırılmıştı. Şimdi yine masada. Amaç Avrupa'nın kuzeyindeki futbolu güneyindeki ve İngiltere'deki kaliteye çekmek. Yılllardır İngiltere Ligi'ne kaymaya uğraşan Celtic veRangers şimdilik destek veriyorlar projeye. Feyenoord, PSV, Anderlecht, Brondby ve AIK Stockholm da desteklerini açıkladılar. Feyenoord basın sözcüsü Gideo Vader "bu bölgedeki tüm takımların finansal sıkıntıları var, böyle bir turnuva daha çok seyirci, daha çok eğlence ve daha çok para demektir" diye desteğini belirtti. PSV Eindhoven basın sözcüsü Pedro Salazar Hewitt de aynı fikirde. Ancak her takım bu projeye olumlu bakmıyor tabii. FC Copenhagen Genel Sekreteri Charles Maskelyne "bu Atlantik Ligi kalite olarak, Şampiyonlar Ligi'ndeki grup maçlarından daha yukarıda olmaz, dolayısıyla çok sıcak bakmıyoruz" şeklinde görüşünü bildirdi örneğin.
Açıkçası bu bölgesel liglere ülkenin en başarılı takımları katılacaken ve bu takımların 80'i zaten Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edecekken, bu tür girişimleri çok gerçekçi ve gerekli bulduğumu söyleyemeyeceğim. Zaten amacın aslen cep doldurmak olduğu Feyenoord kulüp yetkilisinin açıklamasından da anlaşılıyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
6 yorum:
Bu tarz bölgesel ligler illaki kaliteyi arttıracaktır fakat UEFA'nın düzenlediği 2 kupanın da tamamen format değiştirmesi, hepsinin aynı anda yapılması gerekiyor bu tarz değişikliklerin. PES'de master lig'de asla rastgele yapmam ligleri, bölgelere ayırırım 4 tane :)
biz de akdeniz ya da balkan ligi kuralım o zaman!
Ben daha küçük liglerin kurulmasına uzaktan sıcak bakıyorum. Mesela Benelüx ligi olsun 18 takımlı. Hollanda, Belçika ve Lüx.(kim takarsa) alt ligler olsun. Daha kaliteli ve izlenesi bir lig olur.
Aynı şekilde İskandinav ligi Norveç, İsveç, Finlandiya, Danmarka'dan oluşan.
Avrupa kupasına katılım da bu liglerden olur. İçeride ve dışarıda daha çok izlenir.
Ancak uzun vadede Avrupa süper Ligi'ne dönüşmesini desteklemiyorum. Sadece küçük ülkelerin birleşip daha kaliteli ligler oluşturmasını isterim.
Uzun vadede Avrupa Süper Ligi'nin kurulduğunu düşünsek, hem kalitesi azalan yerel liglerin izlenilirliği pek kalmaz hem de Şampiyonlar Ligi'ndeki eleme heyecanı tamamen kaybolur.
Bölgesel olarak ele alacaksak aslında bizim coğrafyaya da bir Balkan Ligi iyi giderdi. Bükreş takımları, Olympiakos, PANA, AEK, bizim 3 büyükler, Partizan, Kızılyıldız vb.
Balkan ligi olsa Türkiye'nin araya girmesi zor olur, çünkü ülkenin bir kısmı yakın, tamamen Balkanlarda değiliz o ülkeler gibi. İstanbul İzmir takımları için sorun değil belki ama, Diyarbakırspor'un Balkan liginde oynaması nasıl olacak ki? İki haftada bir birkaç saatlik uçak yolculukları ve küçük takımlar için de masraflar cabası.
yavv alsınlar şu celticle rangersı çampiyınşipe bitsin artık şu tatava. anladık tamam ülkenize fazla gelen takımlarsınız ama yettiniz yavv. hangi proce varsa adamlar içinde....
Yorum Gönder