22 Ekim 2009 Perşembe

BARCELONA'YI MAĞLUP ETMENİN REÇETESİ



















Rubin Kazan'ın Rusya'da elde ettiği şampiyonluğun ve bu sezon ligin bitimine 5 hafta kala sürdürdüğü liderliğin Avrupa çapındaki etkisi, Nou Camp'te elde ettiği bir tek galibiyetin etkisinin yarısı bile olamaz herhalde. İki sezondur Rusya'da oynadıkları 55 maça bedeldi galibiyet. İlhan Cavcav'ın 1993-94 sezonunda Gençlerbirliği'nden kovalayarak teknik direktör değerlendirme konusunda futbolcu seçimi kadar yetenekleri olmadığını bir kez daha gösterdiği Rubin Kazan'ın Türkmen hocası, tesbihli adam Gurban Berdiyew ülkesinde, Rusya'da ve Avrupa futbolunda tüm spotların üzerine çevrilmesini sağladı. Maç sonu Orta Asya, Türkmenistan, Kazakistan ve diğer eski Sovyetler ülkelerindeki arkadaşlarının tümünden bir dolu telefon almış. Rus internet sitesi Sport-Express'e uzun bir röportaj yapmış teknik adamla. Berdiyew bu röportajda Barcelona'yı mağlup edebilmenin reçetesini vermeye çalışmış.

Türkmen teknik adam Almeria veValencia maçlarını çok dikkatli izlediğini, özellikle Valencia ile oynanan ve 0-0 biten maçın evvelsi akşamki mağlubiyette büyük rol oynadığını belirtmiş. Berdiyew, özellikle Xavi ve Iniesta'nın ilerideki üçlüyle bağlantısını kesmenin Barcelona'nın hücum gücünü engelleme yolunda en geçerli yol olduğunu söylüyor. Bu yüzden bu iki oyuncuyu durdurması için Arjantin'li Alejandro Dominguez'e özel bir görev vermiş ve bu oyuncu maç boyunca İspanyol orta saha ikilsiini kontrol etmiş. "Dominguez böyle oynamasaydı kazanmamız imkansız olurdu" diye oyuncunun önemini belirtiyor. Berdiyew'in üzerinde durduğu diğer önemli konu, Barcelona'nın iki kanat oyuncusu Eric Abidal ve Dani Alves'in taç çizgilerine çok yakın oynaması, bu nedenle de "sol iç" ve "sağ iç" olarak nitelenen orta saha ile taç çizgisi arasında kalan bölgede önemli boşluklar olması. "Bu alanı kullanabileceğimizi biliyorduk ve özellikle atakları o bölgelerd organize etmeye çalıştık, Gökdeniz'in golü de o bölgeye atılmış bir toptan geldi" diyor. Tabii geçtiğimiz yıl Hiddink'in Barcelona'ya Şampiyonlar Ligi yarı finalinde uyguladığı taktikten de ciddi anlamda etkilendiğini eklemiş.

Berdiyew Türkmen olmasıyla beraber, dinine bağlı bir Müslüman. "Maç öncesi camiiye gittiğini ve Allah'ın dualarını kabul ettiğini" de araya sıkıştırmış. Yani tüm bu taktik, teknik tiyolardan sonra işin ruhani yönüyle de bağlantı kurmuş. Hatta maç öncesi Barcelona şehrinde bulunan müftüyü de ziyarete gitmiş. Elindeki tesbihin haybeye orada olmadığı hakkında fikir vermiştir herhalde.

Tabii bütün bunlara rağmen Guardiola'nın takımına övgü yağdırmaktan çekinmemiş o da. Normaldir, zira bu kadar üzerinde düşünülen ve başarıya ulaşılan bir taktikle bile, kalelerinde 24 gol denemesi gördüler.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

büyüksün kurban