26 Ekim 2009 Pazartesi

DO SVIDANIYA RAMOS

Dünya futbolunda Roman Abramovich etkisinin getirdiği en büyük olumsuzluklardan birisi, para harcayan her adamın, o paranın karşılığını kısa sürede alma isteğini artırması oldu. Bir adama örneği 2 yıllık devlet tahvili alması gerektiğini ve 2 yıl sonunda % 20-25 oranında kazancı olacağını söylerseniz burun kıvırır, ama "sen boşver tahvili o parayı bana ver, şu köşeden 5 maç oynayayım helalinde 10 koy 150 al" derseniz çıkartır trınk diye sayar önünüze. Bankacılık yaptığım için "para sahibi" insanın psikolojisini iyi biliyorum. Özellikle Türk insanında bu alışkanlık daha fazladır. Abramovich'in İngiltere'den dünyaya yaydığı bu alışkanlıktan, ironik şekilde İngilizler en az etkilenen oldular. Evet transfer ve oyuncu ücretlerinde büyük yükselişler oldu ama teknik direktörlere olan sabırlarında çok büyük değişiklikler olmadı. Thaksin Shinawatra'nın Sven-Goran Eriksson'u, Manchester City'nin son yıllardaki en iyi derecelerden birisini elde etmesine rağmen kapının önüne koyması gibi istisnalar oldu elbet ama diğer ülkeler bu furyadan çok kötü etkilendiler. Özellikle de Abramovich'in vatanı Rusya.

Bu furyanın son kurbanı Juande Ramos oldu. Daha 47 gün önce CSKA Moskova'nın başına geçmiş ve ilk maçında Kryliya Sovetov'u 3-0 mağlup etmişti, dün kendi evlerinde FC Moskova'ya 3-1 mağlup olunca kapıyı gördü. Sadece 6 lig maçında takımın başında sahaya çıkmış oldu. 3 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet onun ipinin çekilmesine yetti. Göreve 3 atarak bağladığı Sovetov'un hocası Leonid Viktorovich Slutsky onun koltuğuna oturdu. Yardımcılığına da eski Rusların ebedi kellerinden Victor Onopko getirildi. Takım lider Rubin Kazan'ın 10 puan gerisinde beşinci sırada. 30 Ekimdeki Terek Grozny maçından sonra Manchester United-Rubin Kazan-Spartak Moskova-Wolfsburg trafiğine giriyorlar. O trafiğin sonunda da bir teknik adam değişikliği olabilir.

Yazının girişinde yaptığımız saptamanın bir etkisi daha var. Daha bir kaç yıl önce önemli başarılar yaşamış teknik adamları bir anda öğütüp kötü adam durumuna düşürmesi. Ramos daha 2 yıl önce Sevilla ile tarih yazmış bir adamdı. Şimdi 2 yıl içinde ikinci kez kovuluyor (geçici Real görevini saymazsak).

Not: Başlık ifadesi Rusça "Güle Güle Ramos" demek.

5 yorum:

Baran Doğan dedi ki...

Parayı Sevilla'ya seçince, bir de Real Madrid'de testisoğlan durumuna düşünce sonu bu oldu. İnşallah Türkiye'ye gelmez. Ebedi kel Viktor Onopko'nun tersine bu adamda acayip bir saç var. Onun saçının içine düşen bite Allah yardım etsin.

alchoburn dedi ki...

dosividaniya'nın boşluğu olmasa da olur diyip ukalalık edebilirim :P güle güle ramos tabii, tutunamayanlar filminin baş aktörü olacak yakında.

rbl dedi ki...

Duyunca çok şaşırdım ben de ama artık kimsenin başarısızlığa tahammülü yok futbol dünyasında. Sadece bizim kulüplerde olmuyor artık birkaç maçta hoca kovmak.
Gerçi bunun tam tersi örnekler de var mesela Southgate :) Hangi düşünceyle takımı berbat oynatıp küme düşüren bir adamı tutmaya devam ettiler acaba?

Uhur dedi ki...

keşke fatih terim'i de deneselerdi :D

Adsız dedi ki...

keske milli takimin basina gelse